Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
To już na pewno nie będą kajzerki, raczej grahamki

Z samej mąki razowej wychodzi cieżkie i niestety suche pieczywo.
Ratunkiem podobno jest gluten- niedostepny w Polsce lub zakwas.

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Można dodawać mąki z amarantusa, robiłam w wczoraj bułki z jej dodatkiem. Przepis był sredni więc bułki takie sobie. Myśle, że można go dopracowac i bedzie ok.
Na 5 części mąki razowej pszennej mozna dać 1 porcję mąki z amartusa, która podobno polepsza konsystecje i powoduje, że pieczywo jest bardziej puszyste.

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Jeżeli bułki mają być zgodne z montim to siemię lniane opada. Można dac maksymalnie do 1,5% w stosunku do ilości mąki.

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Basiuka pewnie chciałaby, żeby to były bułeczki MM, dlatego pół na pół z pszenną zwykłą odpada.
he he
icon_smile.gif
zgadłaś - dzieki za rady, będę próbować :lol: :lol: :lol:

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
w II fazie siemę chyba można.
Jescze mi sie nie udało znaleźć smacznego pieczywa MM robionego w domu. Ale szukam. Moze jak mi sie zakwas uda wyhodowac?

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Na razie próbowalm na zakwasie Carbo i Mirabbelki. Zakwas mi sie zepsuł i nic z tego nie wyszło.
Szukam przepisu bez drożdzy, a Iwci drożdze ma.
Zreszta jak mi zakwas w końcu wyjdze to i ten zrobie.

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
A wiecie co, przypomnialo mi sie , ze ja mam taki przepis na chleb rugebroed dunski, co jest z calych ziaren pszenicy i zyta tylko lekko zmielonych, moze on jest MM : Dla zainteresowanych podaje link:
http://cincin.cc/index.php?showtopic=645
Jest tam 1/2 szkl maki pszennej, ale spokojnie mozna zamiast niej dac razowa.
Przepis wygląda pysznie, z tym, żę ma słonecznik i siemie i PIWO tez zakazane.

Zreszta mam złe doświdczenia z mieleniem ziaren zbóz. Kiedys na mniamie jeszcze był przepis na chleb z ziarnami pszenicy, które sie chyba moczyło a potem mleło. Na tym mielenieu spaliłam elektryczna maszynke do mięsa na dodatek nie moją.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Chcialabym sie spytac jaka konsystencje powinno miec to cisto buleczkowe, oraz czy ono mocno wyrasta? Mam to ciasto wlasnie zrobione w misce, ale jakies takie podejrzane jest. Pachnie dosc intensywnie, ale nic tam sie nie dzieje (stoi ok pol godziny). Konsystencje ma dosc zwarta. Nigdy nie robilam zadnych buleczek, ani chleba wiec nie wiem jak takie ciasto powinno wygladac.
Jesli ktos tu zajrzy to prosze o szybka odpowiedz.
Z gory dziekuje.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Acha, ciasto jest dosc lepkie i sie zastanawiam czy uda mi sie jakos te bulki wykulac. Czy rece obsypac mozna maka zeby sie nie przyklejaly? Moze jest inny sposob?
Jesli pergamin na blasze wysmaruje maslem to czy ono sie nie przypali?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Mnie wyrasta dość dobrze, a ciepło masz? drożdże świeże są? może to coś z temp. lub drożdżami. Ja czasem na pergamin daję troszkę oleju, ale formują mi się całkiem dobrze, podsypuję troszkę mąki na stolnicę, formuję wałek, dzielę na porcję i formuję bułeczki.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
I co Rybko urosły? Można mąki pszennej dodać i wyrobić by się ciasto do ręki nie kleiło.
Mnie najbardziej one rosną już uformowane na blaszce, takie się pampuchy robią :lol:

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Ciasto powinno byc dosc miekkie i elastyczne. Jak sie klei to moze za krotko wyrabiane. Ewentualnie podsyp troche maki do walkowania. Rosnie zwykle dobrze, ale Ty jak pisalas, to bylo dopiero po 30 min rosniecia, a to jeszcze przeciez malo
icon_smile.gif

Spokojnie smaruj pergamin czym chcesz, nic sie nie przypali. Ja natluszczam dlonie maslem lub oliwa i lekko przeciagam po pergaminie. Ale mozesz tez niczym nie smarowac.

Napisz koniecznie jak sie udaly buleczki.
icon_smile.gif

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Chwale sie
icon_smile.gif

Buleczki sie udaly i sa przepyszne. Pieklam na dwie blaszki i ta pierwsza porcja nie wyrosla mi zbytnio choc byla bardzo smaczna. Drugi rzut wyrastal troche dluzej (przed pieczeniem) i w cieplejszym. Sa wieksze i rownie pyszniutkie jak te pierwsze. Juz teraz wiem, ze te buleczki lubia ciepelko w trakcie wyrastania. Nastepnym razem napewno wszystko bedzie ok w 100%.
Dziekuje za przepis.

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
No muszę o to zapytać.
Cistao na te bułeczki wyrabiam w maszyniena programie wyrabianie. On ma tam też godzinę rośnięcia od razu, więc wyjmuje cisto już takie nie zwarte tylko takie jakby gąbczaste i potem się męczę, żeby toto w bułeczki uformować. udaje się
icon_biggrin.gif
Ale po przeczytaniu tego wątku mam wrażenie że Wy robicie inaczej :roll: . Mam rozumieć, ze nie czekacie aż maszyna to ciasto "wyrośnie" tylko od razu po wymieszaniu wyszarpujecie i formujecie bułeczki? No bo jak inaczej zrobić z tego ciasta wałek i pokroic je i formować? Help !!!!!!!

I drugi dylemat też mam, a co
icon_biggrin.gif
Uformowane bułeczki mają jescze sobie ciut wyrosnąć. Najlepiej im się rośnie w ciepełkowatym piekarniku. Ale potem je musze wyjąć, żeby ten piekarnik nagrzać do odpowiedniej temperatury pieczenia. I co? Nie mam 2 piekarników coby w jednym wyrastać a w drugim piec :dontknow: A jak je wyjmę z ciepełka to przecież mi opadną..........

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy