Bułeczki z mielonym siemieniem lnianym

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Kupiłam mielone siemię w aptece. Herbapolu, 200g za 7,50 zł. Tanio to to raczej nie jest. No, ale skoro nie moge zmielić to wyjścia nie ma. Doczytałam się na opakowaniu, że : Zalanie lnu mlekiem i posłodzenie miodem pozwala na wykorzystanie cennych aminokwasów, odpowiedzialnych za kondycję skóry i włosów." i "sproszkowane nasiona w naturalny sposób znoszą uczucie łaknienia, a zawarty w nich błonnik pozwala oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn..."
Co o tym sądzicie?

Idę założyć nowy temat, może tam ktoś ze mna pogada
icon_sad.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Agusiu, dzieki za ten wspanialy przepis. Te buleczki to jest absulutny HICIOREK!!! Zrobialm rano, a teraz wrzucilam druga partie, bo zanim dzieci z przedszkola wroca, to zezremy z mezem wszystko
icon_biggrin.gif
Wiec dzisiaj zamiast pracowac, pieke buleczki. Wyszly sliczne, niektore troche jak muffinki z czubem, a niektore piekne i okraglutkie, zrobilam jak bajaderka pisala, splaszczylam je po uformowaniu
icon_biggrin.gif

Siemie zmielilam w TM i w ogole wyrobilam w nim ciasto, ale jednak wole zostawic wszystko w maszynie chlebowej, mam wrazenie, ze wowczas maszynka je odpowiednio wypiesci i wygrzeje i beda smaczniejsze. Lubie wyrabiac w maszynie
icon_biggrin.gif
Wieczorem doloze zdjecia do kolekcji.

I wiecie co! Zmielilam nawet pszenice w TM, bo zabraklo mi maki razowej na te druga partie i przypomnialo mi sie, ze jakas poswiateczna pszenica jest w szafce.

Dzieki za przepis!!!!

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Z pewną taką nieśmiałością się zabrałam za te bułeczki, bo miałam zgryz czym zemleć siemie. Spróbowałam w malakserze - pudło. Mikser plus końcówka do miksowania zup - pudło. No to zrezygnowana wrzuciłam do innej przystawki mikserowej - kubka na koktajle i inne majonezy - i to było to! Zmieliło mi przepięknie.
icon_smile.gif

Na razie ciasto na bułeczki rośnie - muszę się więc czymś zająć, by mi zdołało urosnąć (nie znoszę tej fazy robienia czegokolwiek z drożdżami :evil: )... :dump: :mrgreen:

Dopisek po upieczeniu:
Uturlałam 11 sztuk, więc chyba za duże - upiekłam i właśnie pochłaniam...
Naprawdę pyszne!
icon_smile.gif

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Ja tez dzis je zrobiłam :lol: :lol:
Wyszło mi 12 sztuk i niestety popękały co niektóre, dlaczego???? Proszę o poradę, bo na pewno do nich wrócę

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Robiłam pół na pół siemie i sezam, dobre ale to nie to. Najlpesze z samym siemieniem.

Basiu ja robie tak i nic mi nie peka.
Biore kawałek ciasta, rozpłaszczam na placek, brzegi zawijam do środka, wychodzi takak koślawa kulka, tocze to w rekach az wyjdzie ładna kulka, spłaszczam lekko i kładę tą strona gdzie sa podwinięte brzegi do spodu.

Mam nadzieję, że bardzo nie zamieszałam :mrgreen:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja też tak jak silver robię, pączki też tak formuję po nadzianiu, zawijam pod spód i taka ładna kulka wychodzi, potem lekko spłaszczam.

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Aaa, to jestem w domu
icon_smile.gif
) bo ja po prostu oderwałam kawałek, zrobiłam koslawą kulkę i siup na blachę :lol: bez spłaszczenia i bez zawijania, bo ja początkująca jestem :oops: :oops: a poza tym doczytałam własnie, że bułki po zrobieniu mają jeszcze 1/2 godziny wyrastać a ja je potraktowałam tylko 15 - ma minutami :roll: może to tez miało wpływ, ale i tak były SUPER!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Właśnie wcinam bułeczkę
icon_razz.gif
mniem mniam, pychota. Zrobiłam z tej porcji 8 sztuk bułeczek takich większych. Przepyszne, lekko wilgotne i mięciusie :lol:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Piekne!! Mniam. Kurcze, a ja mialam zrobic zdjecie i zapomnialam, a jak sobie przypomnialam, to juz za pozno bylo. Moje tez tak smiesznie pekly w niektorych miejscach, a niektore mialy taki stozek jak muffinki. Druga partia byla okraglutka
icon_biggrin.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
na szybkiego potrzebuje odpowiedzi:
ile wyjdzie lub ma wyjsc tego siemienia zmielonego, bo ja kupilam juz zmielone?

prosze o szybka odpowiedz, bo drozdze juz rosna :mrgreen:

no juz nie trzeba, dalam na oko

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
: :idea: : :idea:
a czy ktos nie pisal, ze z tej pol szkalnki wyszla cala :gruebel:
no to moje beda bardziej lniane :mrgreen:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Tak sie moze wydawac, bo ona sie "napusza" przy mieleniu, ale nie moze z 1/2 szklanki siemienia wyjsc cala szklanka mielonego!

Na pewno beda pyszne, bardziej siemienne :mrgreen:

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Mi wyszła, po zmieleniu 1/2 szlanki siemienia wyszła mi cała szklanka mielonego. Może takie kupne mielonę ma inna "puszystość".

Carbo ja bym dała 3/4 szklanki zmilonego.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy