Inês @ 29 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=440743Ja rowniez zrobilam, ze zlotym siemieniem lnianym. Wyszly bardzo smaczne, wspaniale z maslem i dzemem.
Make jednak dalam tylko pszenna, ktora uzywaja w pobliskiej piekarni do wypieku tutejszego chleba.
I tu chcialabym zapytac AgusieH, jako towarzyszke niedoli (Portugalia, gdzie zaopatruje sie w make do pieczenia chleba. Chcialabym rozpoczac moja przygode z chlebem.Ines, strasznie przepraszam ja dopiero dzis zauwazylam twoje pytanie.
Pewnie juz gdzies zdobylas make, bo widzialam Twoje piekne chleby na zdjeciach.
Ja udaje, ze maka chlebowa to jest ta o nr 65
Ilosc bialka, jak juz pewnie zauwazylas, nie zawsze figuruje na opakowaniu.
Lubie piec z hiszpanskiej maki mielonej na kamiennych zarnach (takie szare rustykalne, zszywane nicia opakowanie, do dostania we Froiz).
Mamy tu za to cos, czego nie ma w Polsce - gluten w proszku.
I gdy potrzeba w przepisie maki wysokoglutenowej mozna spokojnie sobie zwykla pszenna, ktora ma zazwyczaj ok. 8-10g bialka na 100g tym glutenem "podrasowac". Ten patent sie doskonale sprawdza.
alexandra @ 17 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=507096Chciałam upiec te bułeczki, ale zamiast mąki pszennej razowej kupiłam żytnią razową
jak myślicie czy wyszłoby z takiej mąki też..?Żytnią razową "uniesie" tylko zakwas. Imho.
alexandra @ 17 May 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=507096Chciałam upiec te bułeczki, ale zamiast mąki pszennej razowej kupiłam żytnią razową
jak myślicie czy wyszłoby z takiej mąki też..?sylion @ 29 Jan 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=233789Acha zamiast pszennej razowej dalam zytnia razową i swieze drozdze.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia