Bułki meksykańskie - bolillos

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Małgo, jeśli masz dostęp do smalcu gęsiego to polecam Ci go z całego serca.
Mnie zapach smalcu również odstrasza, a z gęsi jest wyjątkowy. Robiłam z niego wielokrotnie te bułki i jest niewyczuwalny.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie widziałam nigdzie gęsiego... to tez sie kupuje w kostkach?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,352
1,435
113
Malgosimi @ 20 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=565460nie widziałam nigdzie gęsiego... to tez sie kupuje w kostkach?
Też nigdy nie widziałam stopionego w sklepie. Kiedyś widziałam w programie Kręglickich, jak w gęsim tłuszczu gotowali kaczkę. Mówili, że kupuje się surowy gęsi tłuszcz i samemu topi. W kostce nie mógłby chyba być, bo on wg mnie nigdy nie będzie taki twardy, jak świński.
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
hazo @ 20 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=565471Też nigdy nie widziałam stopionego w sklepie. Kiedyś widziałam w programie Kręglickich, jak w gęsim tłuszczu gotowali kaczkę. Mówili, że kupuje się surowy gęsi tłuszcz i samemu topi. W kostce nie mógłby chyba być, bo on wg mnie nigdy nie będzie taki twardy, jak świński.
A nie maja tego smalcu w jakichs sklepach typowo drobiarskich?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
U mnie gesi tluszcz jest w puszkach, producentem jest Merchant Gourmet
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
hazo @ 20 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=565471Też nigdy nie widziałam stopionego w sklepie. Kiedyś widziałam w programie Kręglickich, jak w gęsim tłuszczu gotowali kaczkę. Mówili, że kupuje się surowy gęsi tłuszcz i samemu topi. W kostce nie mógłby chyba być, bo on wg mnie nigdy nie będzie taki twardy, jak świński.
Racja , jest dużo rzadszy od świnskiego.
Ja kupuje w Piotrze i Pawle ( z tego co mi wiadomo to w Wawie sa te sklepy), jest na stoisku z wędlinami , leży zazwyczaj w pobliżu pasztetów , w duzych plastikowych pojemnikach, sprzedawany jest na wagę.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Swietne sa te bulki!! Rewelacyjne !!
icon_lol.gif

Wczoraj robilam raz i troche sie wkurzylam, bo robilam z drozdzami Oetkera i ciasto za cholere nie chcialo mi urosnac.
Byly dobre, ale bardziej zbite i nie tak puchate.
Dzisiaj zrobilam powtorke ze swiezymi drozdzami i to bylo wlasnie to!
Puszyste i mieciutkie! Superanckie
icon_lol.gif

Bardzo polecam te buly sa pyszne
icon_biggrin.gif
daumen.gif

I bardzo dziekuje za przepis, Bajaderko
bussi.gif

Hazo, Tobie rowniez dziekuje za "odkrycie" tego przepisu
bussi.gif

Dzieki wielkie Dziewczyny
cvety.gif

Przepis oczywiscie do niejednokrotnej powtorki
icon_lol.gif
anbetung.gif


PICT0003.JPG

PICT0021.JPG
 

Załączniki

  • PICT0003.JPG
    PICT0003.JPG
    97.2 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0021.JPG
    PICT0021.JPG
    93.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Tylko bez smalcu, to moze one juz nie beda takie mieciutkie... moze wiec jak w tortillach Alforda, nie podgrzeje smalcu...
[/quote]

Pieklam je dzisiaj.. zamiast smalcu dalam plante ( jestem uczulona na smalec), podgrzana. Baardzo jestem zadowlona z wyniku. Dzieki za przepis:)
qd
 

Załączniki

  • DSC02294.JPG
    DSC02294.JPG
    56.6 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Podnosze
icon_wink.gif

Szkoda, ze przepis jest zapomniany, bo te bulki sa takie pyszne!
- Bardzo je polecam!

Zastanawialam sie, jakie bulki zrobic na wielkanocne sniadanie i przypomnialam sobie o tym przepisie
icon_biggrin.gif

Sa na prawde rewelacyjne! Mieciutkie z chrupiaca skorka!
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

- Na sniadanie zrobilam je i w pierwsze swieto, i w drugie
icon_biggrin.gif
Pycha!
icon_lol.gif

Teraz, gdy sobie o nich przypomnialam, na pewno beda czesciej robione,
bo nie ma z nimi duzo roboty, a efekt koncowy jest niebem w gebie
icon_biggrin.gif


Jeszcze raz- ogromnie dziekuje za przepis
anbetung.gif


PICT000_2.JPG

PICT001_6.JPG
 

Załączniki

  • PICT000_2.JPG
    PICT000_2.JPG
    93.8 KB · Wyświetleń: 1
  • PICT001_6.JPG
    PICT001_6.JPG
    79.5 KB · Wyświetleń: 1

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,676
2,968
113
Przepis nie jest zapomniany, tylko ma konkurencję.
icon_smile.gif

Potwierdzam, że bułeczki są bardzo smaczne i nadają się do słodkich i słonych dodatków.
Moje są z mąki chlebowej 650 i pełnoziarnistej 2000 - pół na pół.
Dopiero na tle bułeczek Caritki widzę, jak je po piekarsku omączyłam.
dump.gif


Bu_ki_meksykańskie.JPG
 

Załączniki

  • Bu_ki_meksykańskie.JPG
    Bu_ki_meksykańskie.JPG
    78.1 KB · Wyświetleń: 1

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,676
2,968
113
Mój dzisiejszy wyrób już sie chyba nie zalicza do meksykańskich.
icon_lol.gif
Po 200 g chlebowej 650 i pełnoziarnistej 2000, 100 g żytniej 2000, plus troszkę kminku. Tak samo ładnie rosły i jeszcze bardziej mi smakują.