Chałka pachnąca wanilią*

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
tak, kostka ma 10g.
icon_smile.gif
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Sylwia ty szalona kobieto, kostka ma 10 dkg czyli 100 g! Zrobiłaś Szarlotce psikusa, mam nadzieję, że nie upiekła tej chałki z 5 opakowaniami drożdży.
Tutaj wykorzystujemy pół standardowej kostki lub jedną małą z jaskółką.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Lis @ 9 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=446375Sylwia ty szalona kobieto, kostka ma 10 dkg czyli 100 g! Zrobiłaś Szarlotce psikusa, mam nadzieję, że nie upiekła tej chałki z 5 opakowaniami drożdży.
Tutaj wykorzystujemy pół standardowej kostki lub jedną małą z jaskółką.
ło matko jedyna
icon_redface.gif
icon_redface.gif
icon_redface.gif
ja wiem ile ma kostka ale jednostki mi się pomyliły
icon_redface.gif

Szarlotko mam nadzieję, że nie posłuchałaś albo wzięłaś to na zdrowy rozum
icon_redface.gif
Przepraszam
cvety.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Kupuje polskie drozdze i sa zawsze pakowane po 100g...
 

dorotus76

Member
Lut 24, 2007
55
0
0
Piekłam dziś i są wspaniałe
mniam.gif
...smaczne i ładnie sie prezentuja
icon_smile.gif
icon_razz.gif

Mąż wrócił z pracy i jedna pożarł na miejscu
dance.gif


Dzieki za przepis !!!!!!!!!

wrrrrrrr, znowu nie pokazały sie zdjęcia...może teraz
 

Załączniki

  • ch1.jpeg
    ch1.jpeg
    20.8 KB · Wyświetleń: 2
  • ch2.jpeg
    ch2.jpeg
    58.4 KB · Wyświetleń: 2
  • ch3.jpeg
    ch3.jpeg
    50 KB · Wyświetleń: 2
  • ch4.jpeg
    ch4.jpeg
    36.6 KB · Wyświetleń: 2
  • 100_6898.jpg
    100_6898.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 2
  • 100_6897.jpg
    100_6897.jpg
    899.8 KB · Wyświetleń: 2
  • 100_6909.jpg
    100_6909.jpg
    678.2 KB · Wyświetleń: 2

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
icon_eek.gif
Jajć, po co ja tu wlazłam....
Dorotus, obsliniłam się jak buldog
mniam.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Zrobiłam i ja z połowy porcji, nie robiłam tradycyjnie warkoczy, ale w mojej nowej formie do pieczenia "warkocz"
fiesgrins.gif

Akurat wyszła cała forma. Mimo, że połowa porcji to dałam tyle cukru ile w przepisie i myślę, że gdybym zmniejszyła to by było za mało
gruebel_2.gif


Chałka smakowała
daumen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
O taka mi wyszła z formy warkocz
mniam.gif
 

Załączniki

  • chalka1.JPG
    chalka1.JPG
    139.3 KB · Wyświetleń: 2
  • chalka3.JPG
    chalka3.JPG
    108.2 KB · Wyświetleń: 2

blandine

Member
Paź 30, 2006
364
0
0
hmmmmmmm właśnie jestem po degustacji......
w sumie dobra,choc ja czuję drożdzę (zapach żeby nie było hehehe)
nie wiem czemu,ale ciahco nie chciało rosnąć,w akcie desperacji na kaloryfer dałam
fiesgrins.gif

i tak trwalo to ponad godzine
icon_sad.gif

Moja Babcia mówi,że chyba nie mam ręki do drożdży .......
ale i tak będę na wielkanoc robić......
mi urosły w piekarniku
fiesgrins.gif
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A to moje dwie pyszniutkie
icon_mrgreen.gif


chalka1a.jpg
chalka1b.jpg


CYTATMoja Babcia mówi,że chyba nie mam ręki do drożdży .......
Mnie nikt nie mowil, ale widzac swoje proby tez tak mowilam. Jednak zmienilam zdanie
icon_wink.gif
Najpierw mieszajac w maszynie, a teraz juz recznie...
Za rada dziewczyn nie daje wcale duzo drozdzy. Jedno, co zmienilam, to sposob wyrabiania ciasta i zdecydowanie pilnuje temperatury w kuchni, jak wyrasta.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Na szczescie zyjemy w czasach kiede do drozdzy rece sa niepotrezbne: wystarczy kupic maszyne do pieczenia chleba.
cheers.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Zrobiłam wczoraj. Ciasto ładnie się wyrabiało, szybko odstało od ręki i miski ale było twardawe. Bałam się że nie da rady urosnąć - wyrastało około 1h... jednak urosło
fiesgrins.gif

Zaplotłam jedną wielką chałę, upiekłam w ciut niższej temperaturzei ciut krócej.
Oto co mi wyszło:
DSCF4517.JPG

DSCF4522.JPG
 

Załączniki

  • DSCF4517.JPG
    DSCF4517.JPG
    76.4 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCF4522.JPG
    DSCF4522.JPG
    73.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Madsteel

Member
Lut 14, 2007
178
0
0
no ja tez wlasnie przjejzalam te zdjecia i az mi slinka leci.. a juz myslalam zeby zaczac diete...
chyba sie skusze i dzisiaj lub jutro sie zabiore za 'chalkowanie'...
mniam.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
cha_a.jpg cha_ka.jpg ja też robiłam, tylko moje zdjęcie z komórki niestety, ale chała rośnie gigant, a ciasto nie wydało mi się twarde, musiałam nawet upiec w keksówce, bo poprzednio jak piekłam na blaszce, to bardziej mi urosła na boki niż w górę.
 

Załączniki

  • cha_a.jpg
    cha_a.jpg
    64.8 KB · Wyświetleń: 4
  • cha_ka.jpg
    cha_ka.jpg
    53.5 KB · Wyświetleń: 4

mirynka

Member
Paź 5, 2006
52
0
0
upieklam moja pierwsza w zyciu chalke i nie zalujze wyboru przepisu bo jest fantastyczna, przepyszna i rosnie naprawde wielka, troche przypiekla mi sie napstetnym razem bede trzymac krocej albo w mniejszej temperaturze, zjedlismy heszcze ciepla, polecam ten przepus bo ktor wyprobuje napewno nie zrazi sie
 

Załączniki

  • IM000547.JPG
    IM000547.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy