Cheesecake z bialą czekoladą

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
qsiaaa @ 17 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=662145jakiego typu te ciastka maja byc na spod?
icon_smile.gif
)
Bea73 @ 2 Aug 2007 napisał:

shark1513

Member
Sie 23, 2006
27
0
0
Ten sernik ma wszystko w sobie co uwiebiam , wiec postanowiam zrobic. Wyszedł pychota
lecker.gif
, połowę zjadłam na gorąco , drugą jak tyko ostygł
icon_mrgreen.gif

Wchodzi do ulubionych i juz
lecker.gif

Ogromny + za ten spód , szybki i prosty do przygotowania.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Tak bardzo mi posmakował, że dzisiaj była powtórka z rozrywki. Pozostałam przy spodzie z mielonych migdałów bo bardzo mi posmakował. 1/4 masy serowej (dodałam do niej dodatkowo dwa serki Danio waniliowe) wymieszałam z kakao i ta częśc poszła na wierzch. Teraz trochę zamerdałam widelcem aby masy co nieco połączyc. Na sam wierzch posypałam garstkę płatków migdałowych. Teraz sobie stygnie a za chwilkę pójdzie siedziec do lodówki. Do rana pozostaje mi tylko wąchanie. A pachnie cudownie. Wanilią i czekoladą.
lecker.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ines @ 22 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664739Krystyno, bardzo zaciekawil mnie spod z mielonych migdałów. A sam sernik pachnie oblednie, to fakt.
Ja po raz pierwszy, właśnie przy tym serniku tak sobie wymyśliłam. A nigdy nie byłam fanatyczką migdałów. Teraz jestem, przynajmniej spodu migdałowego. Wysypuję 20 dkg mielonych migdałów na spód tortownicy i delikatnie ubijam . I eto wsio. Na to masa serowa. Ja jestem zachwycona smakiem sernika. A ten spód wyjątkowo mi pasuje do całości. Danio już nigdy nie dołożę, bo mi sernik wyszedł zbyt pulchny.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Czyli bardzo prosto, o wiele ciekawsze niz spod ze zmielonych herbatnikow. Mozna sie jeszcze pokusic o dodanie migdalow posiekanych i zrumienionych na patelni do masy serowej.
Tak jak do salami czekoladowego.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ines @ 22 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664815Czyli bardzo prosto, o wiele ciekawsze niz spod ze zmielonych herbatnikow. Mozna sie jeszcze pokusic o dodanie migdalow posiekanych i zrumienionych na patelni do masy serowej.
Tak jak do salami czekoladowego.
Na to nie wpadłam. Posypałam za to płatki migdałowe na wierzch sernika. Pięknie się zezłociły i super smakują

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
wlasnie sie upiekl i sie studzi
pachnie oblednie to fakt
ale...
za bardzo mi sie spiekl z wierzchu
jest delikatnie powiedziawszy... lekko ciemnobrazowy
pieklam na srodkowym poziomie w 200°C i to mnie chyba zgubilo
jak Wy pieczecie to ciasto? te ostatnie 30 min. to w otwartym piekarniku czy zamknietym?
a tak wygladal podczas pieczenia
icon_smile.gif

Pokaż załącznik 22552
jutro bede zdrapywac te najbardziej spieczona warste
icon_wink.gif

lońka

Member
Lut 23, 2008
7
0
0
Witam,
jestem nowa i troszkę się zaznajomiłam z tematami. Bardzo mi się tu podoba, jest słodko i pysznie.
No i właśnie dzisiaj upiekłam to ciasto. Moja bratowa mnie kiedyś nauczyła. Tylko Ona daje 500g. serka Delfiko o smaku waniliowym ( do kupienia w Biedronce) i 3 jajka. Zazwyczaj piekłyśmu bez spodu ale pomysł z migdałami bardzo mi się spodobał.
Wyszło bajecznie dobre. Tylko ja je piekę 50min ale w 180C bo mój szalony piecyk przy 200C przypala (indywidualista).
To ulubione ciasto mojej rodzinki!!!

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Katja @ 23 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665336wlasnie sie upiekl i sie studzi
pachnie oblednie to fakt
ale...
za bardzo mi sie spiekl z wierzchu
jest delikatnie powiedziawszy... lekko ciemnobrazowy
pieklam na srodkowym poziomie w 200°C i to mnie chyba zgubilo
jak Wy pieczecie to ciasto? te ostatnie 30 min. to w otwartym piekarniku czy zamknietym?
a tak wygladal podczas pieczenia
icon_smile.gif

jutro bede zdrapywac te najbardziej spieczona warste
icon_wink.gif
Ja swoje serniki piekłam w 200 stopniach ale na dolnej szynie, przez 40 minut. Następnie piekarnik wyłączałam ale drzwiczek nie otwierałam. Po 30 minutach pobytu w wyłączonym piekarniku, uchylam delikatnie drzwiczki i kolejne 30 minut studzenia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Katja

Member
Cze 27, 2007
311
0
0
refleksja podegustacyjna: ciasto dobre, ale bez szczegolnego zachwytu
jesli skusze sie jeszcze na jakis sernik to wybiore inny
icon_smile.gif

no i ten ciemnobrazowy wierzch...
cry_1.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
moze dlatego smakowo bez zachwytu ze sie spiekl wlasnie?? ja tak milalam za pierwszym razem
icon_wink.gif

teraz za kazdym razem pieke ciut inaczej (np. 15 min w wysokiej temp., a nastepne obnizam i wtedy pieke dluzej)
mozesz tez sprobowac metoda gazetowa lub w kapieli wodnej jak Nigella
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
A ja piekę tak jak nakazywał przepis tj. w 200 stopniach i nigdy mi się wierzch nie przypiekł zbyt mocno. Moim skromnym zdaniem, podstawa smaku , to ser - nie może być pierwszy lepszy oraz trzymanie w lodówce co najmniej przez 12 godzin . Robi się on wtedy taki wspaniale kremowy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,049
6,505
113
We wszystkich znanych mi przepisach na cheescake'i (a przeczytałam i przetestowałam ich naprawdę sporo
icon_wink.gif
) zaleca się niższą temperaturę pieczenia ( 160 -180 stopni) i kąpiel wodną (którą ja zastępuję ją z powodzeniem metodą gazetową). Tego typu sernik nie powinien mieć zrumienionego wierzchu, a cały smak ujawnia jak już napisano po nocy w lodówce.
icon_smile.gif

No i oczywiście do sernika typu cheescake nadaje się tylko tłusty serek śmietankowy...
icon_smile.gif

Przykładowy sernik z białą czekoladą:
http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fu...1047/Recipe.cfm

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
wlasnie Joanno, mnie tez sie teraz wydaje ze te 200° to troche za duzo...
ale wtedy, kiedy znalazlam ten przepis nie znalam jeszcze Sernikowego ABC
icon_wink.gif

i dlatego teraz staram sie nieco modyfikowac samo pieczenie szukajac tej idealnej metody
icon_biggrin.gif

(ja niestety lubie jak jest troche zrumieniony, bo tesknie za takim 'normalnym' sernikiem
icon_rolleyes.gif
icon_lol.gif
)

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tak, czytalam juz ten watek
icon_smile.gif

ja zazwyczaj po tych 15 min w 180° obnizam temp. do ok. 130° i wydluzam wtedy czas pieczenia
jest lekko zrumieniony i konsystencje ma taka jaka lubie
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,277
2,865
113
Ja piekłam go dwa razy. Zawsze zgodnie z przepisem podanym na początku wątku (temperatura i czas pieczenia) i uważam, że wyglądał dokładnie tak jak w przepisie, na który powołała się Bea. I w związku z czym nic nie będę kombinować. Wolę jak sernik jest leciutko zarumieniony.
Takie białe na wierzchu serniki kojarzą mi się raczej z t.zw. sernikami na zimno, za którymi nie przepadam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy