- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
hazo @ 26 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666565Takie białe na wierzchu serniki kojarzą mi się raczej z t.zw. sernikami na zimno, za którymi nie przepadam.no mnie tez wlasnie![]()
hazo @ 26 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666565Takie białe na wierzchu serniki kojarzą mi się raczej z t.zw. sernikami na zimno, za którymi nie przepadam.no mnie tez wlasnie![]()
Bea73 @ 26 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666575jestem pewna, ze czasami warto eksperymentowac
ZAWSZE warto eksperymentować!![]()
![]()
Joanna @ 26 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=666574Dla mnie zrumieniony chcesecake to już nie cheescake.....![]()
Może zmieniając metodę pieczenia uzyska sernik, który ją zadowoli.
tak, tak
zastanawialam sie troszeczke i doszlam do wniosku, ze najbardziej (oprocz spalonego wierzchu, ktory nota bene staralam sie ratowac przykrywajac folia aluminiowa) rozczarowala mnie chyba konsystencja.
Spodziewalam sie ciasta lekkiego jak chmurka a moje bylo zbite i ciezkie.
Postanowilam sie tak latwo nie poddawac i rzeczywiscie zaeksperymentuje z gazetami albo kapiela wodna i zredukuje temperature i zdam relacje
bo jak juz wspominalam ciasto w smaku jest dobre - maz zajadal az mu sie uszy trzesly
i ten zapach podczas pieczenia...![]()
Krystyna9 @ 27 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=667018Ten sernik nie jest puszysty. Jest zbity, ale tak cudownie kremowy. Ja ostatnio dodałam dodatkowo serek Danio i wyszedł mi bardziej puszysty. Lecz ja wolę tę wersję kremową i więcej już nie będę eksperymentowała przez dodawanie czegoś tam dla uzyskania puszystości. Może faktycznie pieczenie w kąpieli wodnej czy metodą gazetową coś zmieni. Mnie zawsze wychodził wierzch leciutko zarumieniony ale nie spieczony.no wlasnie![]()
pieczony w nizszej temp. lub inna metoda moze byc mniej zbity, ale nigdy nie bedzie puszysty z samego serka Philadelphia i bialej rozpuszczonej czekolady w takich proporcjach...
mozna ewentualnie dodac czekolade starta na wi$rki, a nie rozpuszczona
Katja @ 27 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=667008Spodziewalam sie ciasta lekkiego jak chmurka a moje bylo zbite i ciezkie.Katju, tak jak dziewczyny wcześniej napisały, serniki typu cheescake nie są lekkie i puszyste, a ciężkie i kremowe.
Taka już ich uroda wynikła ze specyfiki składników i technologii przygotowania. Mnie ona bardzo odpowiada, ale jeśli ktoś woli serniki leciutkie i puszyste jak pianka, polecam torcik serowy ( gazetowy), który też zawsze się udaje.![]()
Bea73 @ 27 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=667071no wlasnie![]()
pieczony w nizszej temp. lub inna metoda moze byc mniej zbity, ale nigdy nie bedzie puszysty z samego serka Philadelphia i bialej rozpuszczonej czekolady w takich proporcjach...
mozna ewentualnie dodac czekolade starta na wi$rki, a nie rozpuszczonaMnie wyszedl kremowy, ale nie zbity, ale nie robilam z filadelfii, tylko z serka homogenizowanego 20%.
Bea73 @ 27 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=667071no wlasnie![]()
pieczony w nizszej temp. lub inna metoda moze byc mniej zbity, ale nigdy nie bedzie puszysty z samego serka Philadelphia i bialej rozpuszczonej czekolady w takich proporcjach...Joanna @ 27 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=667101Katju, tak jak dziewczyny wcześniej napisały, serniki typu cheescake nie są lekkie i puszyste, a ciężkie i kremowe.przepraszam, nie wiedzialam![]()
czym predzej zwracam honor![]()
Joanna @ 27 Feb 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=667101...ale jeśli ktoś woli serniki leciutkie i puszyste jak pianka, polecam torcik serowy ( gazetowy), który też zawsze się udaje.
czaje sie na ten torcik juz od dluzszego czasu
jak tylko bedzie jakas extra okazja to zrobie
Agata8 @ 3 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670133...ale ostatecznie mocno opadł i był bardzo niziutki.Może robiłaś w zbyt dużej tortownicyMój robiony w 20 cm wcale nie był bardzo niski, a przepis jest na tortownicę 18 cm.![]()
Agata8 @ 3 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670133Zastanawiam sie zeby do sera tym razem dodać gorzką czekoladę co by z tego wyszło i olejek migdałowyMyślę, że bez problemu możesz ten sernik zrobić z ciemną czekoladą.Często robię takie wariacje, np tutaj:![]()
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...sernik+piętrowy
belle martini @ 6 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=671389mmm brzmi cudnie! napewno sprobujea probowalyscie moze robic te mase na gotowym spodzie? takim do tortow czy cos...![]()
wiesz, ja juz wszystkie moje pseudo-serniki pieke bez spodu, wiec przyznaje ze nie mam pojecia na jakim innym spodzie mozna go zrobic, nie mam w tym zadnego doswiadczenia niestety![]()
pantera @ 6 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=671429Pieklam ow ciasto wielokrotnie. Chlopa potrafi zjesc duza blache w try miga (robie zwykle z podwojnej porcji). Zawsze wychodzi pyszne ,pulchne , hmm ... ale zawsze mi peka . Albo ja sie zupelnie nie nadaje do pieczenia sernikow,albo moj piekarnik nie nadaje sie do uzytku albo chlopa taka wyrozumiala
Jeszcze nigdy nie wyszło mi pulchne. Zawsze jest kremowe i ciężkawe. A pękło mi tylko raz ale nie za dużo. Właśnie wczoraj. Robię tylko z jednej porcji, bo zeżeram całe sama. Żal mi dac kawałek innym. A po zjedzeniu myślę o następnym wypieku serniczka i kolejnej modyfikacji.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.