Cheesecake z bialą czekoladą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Zrobiłam
Pycha

troszkę zmodyfikowałam

150 g herbatników maślanych (Leibniz na przykład www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/030/3047.jpg) zmiksować z 80 g orzechów nerkowca i 85 g rozpuszczonego masła.
Formę do pieczenia (nie za dużą - 22 cm średnicy circa) wysmarować masłem, wsypać
zmiksowane ciastka, porządnie uklepać. Ciastkami można też wyłożyć boki tortownicy..
Zapiec w piekarniku - 200 stopni, przez max 15 minut.

200 g czekolady białej połamać
Zagotować wodę w garnku
Czekoladę wrzucić do żaroodpornej miski (albo do metalowej), postawić miskę na garnku
z parującą wodą. Zmniejszyć gaz. Do czekolady dodać ze 2 łyżki tłustej śmietany.
Rozpuścić.

400 - 425 g serka Twój Smak* wrzucić do miksera, dodać rozpuszczoną czekoladę, utrzeć
DELIKATNIE , wbić 2 całe jajka, dodać 50 g cukru , wlać nieco ekstraktu waniliowego
(niekoniecznie) lub wrzucić pestki z 1 laski wanilii (niekoniecznie), wsypać 1 łyżkę mąki
Wyjąć, wlać masę serową
Piec 35 - 40 minut w 200 stopniach.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale ciasta nie wyjmować jeszcze przez pół
godziny.
Schłodzić i zajadać

* Twój Smak jest słony, mnie to nei przeszkadza.. ale można go zastąpić kazdym innym
białym serkiem nie zawierającym soli


PPQx3Y7OCRKjKSgX6X.jpg

 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ja chyba tez go popelnie na moje zblizajace sie urodziny
icon_redface.gif
bo baaardzo go lubie, a dawno juz go nie pieklam
icon_smile.gif

i wykorzystam Twoje dodatkowe sugestie
daumen.gif
 

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Czy ktos kiedys probowal robic spod z piernikow?

W tym serniku byl juz spod cynamonowy, migdalowy. Co myslicie o piernikach?
 

yazmat

Member
Sty 7, 2009
835
0
0
dalam ten sam ser co poprzednio (wiaderkowy z lidla).. moze cos na rzeczy z tym ubijaniem, bo troche grudy z białej czekolady się zrobiły po przelaniu jej do sera, więc potraktowałam blenderem.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Z mojego doświadczenia wynika, że na cheesecake najlepiej dać jak najtłustszy ser śmietankowy. U mnie dostępny jest tylko Delfiko (bodajże 24% tłuszczu), ale są jeszcze inne, np. Ulubiony z Wielunia. Taki ser, nieużywanie miksera/ blendera i kąpiel wodna gwarantują stuprocentowy sukces.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yazmat

Member
Sty 7, 2009
835
0
0
Czy Delfiko jest dostępny w jakiejś sieciówce czy to lokalny specjał? Z tego co widziałam, to te lidlowe/biedronkowe wiaderka są raczej nieskotłuszczowe.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Żeby nie było tak łatwo, u mnie nie stoi przy innych serach wiaderkowych, ale pomiędzy masłami/margarynami a serami żółtymi i topionymi.
icon_smile.gif

Używam naturalnego, bo smakowe są słodzone.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy