marghe
Member
- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Zrobiłam
Pycha
troszkę zmodyfikowałam
150 g herbatników maślanych (Leibniz na przykład www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/030/3047.jpg) zmiksować z 80 g orzechów nerkowca i 85 g rozpuszczonego masła.
Formę do pieczenia (nie za dużą - 22 cm średnicy circa) wysmarować masłem, wsypać
zmiksowane ciastka, porządnie uklepać. Ciastkami można też wyłożyć boki tortownicy..
Zapiec w piekarniku - 200 stopni, przez max 15 minut.
200 g czekolady białej połamać
Zagotować wodę w garnku
Czekoladę wrzucić do żaroodpornej miski (albo do metalowej), postawić miskę na garnku
z parującą wodą. Zmniejszyć gaz. Do czekolady dodać ze 2 łyżki tłustej śmietany.
Rozpuścić.
400 - 425 g serka Twój Smak* wrzucić do miksera, dodać rozpuszczoną czekoladę, utrzeć
DELIKATNIE , wbić 2 całe jajka, dodać 50 g cukru , wlać nieco ekstraktu waniliowego
(niekoniecznie) lub wrzucić pestki z 1 laski wanilii (niekoniecznie), wsypać 1 łyżkę mąki
Wyjąć, wlać masę serową
Piec 35 - 40 minut w 200 stopniach.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale ciasta nie wyjmować jeszcze przez pół
godziny.
Schłodzić i zajadać
* Twój Smak jest słony, mnie to nei przeszkadza.. ale można go zastąpić kazdym innym
białym serkiem nie zawierającym soli
Pycha
troszkę zmodyfikowałam
150 g herbatników maślanych (Leibniz na przykład www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/030/3047.jpg) zmiksować z 80 g orzechów nerkowca i 85 g rozpuszczonego masła.
Formę do pieczenia (nie za dużą - 22 cm średnicy circa) wysmarować masłem, wsypać
zmiksowane ciastka, porządnie uklepać. Ciastkami można też wyłożyć boki tortownicy..
Zapiec w piekarniku - 200 stopni, przez max 15 minut.
200 g czekolady białej połamać
Zagotować wodę w garnku
Czekoladę wrzucić do żaroodpornej miski (albo do metalowej), postawić miskę na garnku
z parującą wodą. Zmniejszyć gaz. Do czekolady dodać ze 2 łyżki tłustej śmietany.
Rozpuścić.
400 - 425 g serka Twój Smak* wrzucić do miksera, dodać rozpuszczoną czekoladę, utrzeć
DELIKATNIE , wbić 2 całe jajka, dodać 50 g cukru , wlać nieco ekstraktu waniliowego
(niekoniecznie) lub wrzucić pestki z 1 laski wanilii (niekoniecznie), wsypać 1 łyżkę mąki
Wyjąć, wlać masę serową
Piec 35 - 40 minut w 200 stopniach.
Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik, ale ciasta nie wyjmować jeszcze przez pół
godziny.
Schłodzić i zajadać
* Twój Smak jest słony, mnie to nei przeszkadza.. ale można go zastąpić kazdym innym
białym serkiem nie zawierającym soli
