- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
I oto przepis na pyszny sernik -Małgosia. dz znalazła ten przepis tu
Zawszepolka go przetłumaczyła
a ja tylko upiekłam
Cheesecake z czereśniami czyli pyszny sernik z czereśniami
Spod
50g masła plus do wysmarowania formy
140g herbatników (tu takie kruche shortbread)-dałam herbatniki
1 łyżka golden syrup
Masa
350g czereśni (200g wypestkowanych)
225g drobnego cukru- ja dałam 185 g cukru i jest bardzo slodki)
500g sera do serników- dałam Delfiko
1 łyżka maki ziemniaczanej –dałam skrobię kukurydziana
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- domowa dałam
Skorka z jednej pomarańczy
200ml creme fraiche (wg mnie można zastąpić kwaśna śmietaną)- dałam kwaśna 30%
Cukier puder do posypania sernika
Piekarnik rozgrzać do 160 st C.
Wysmarować masłem tortownice o średnicy 20 cm i spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w blenderze. Dodać masło i golden syrup i zmiksować do połączenia składników. Gotowym ciastem wyłożyć dno tortownicy i piec przez 10 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150 st. C.
Wypestkowane czereśnie (200g) zmiksować razem z 85 g cukru. Przełożyć do małego rondla i gotować na malutkim ogniu przez 5-6 minut aż zgęstnieje na syrop. Wystudzić.
Umyć blender i wrzucić do niego ser, make, jajka, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i polowe śmietany. (przyp. Polki – ja bym użyła miksera
).-Ja ,Margot po prostu wymieszałam wszystko trzepaczka rózgowa !!!
Całość zmiksować na gładka masę.
Polowe masy wykładamy na podpieczony spód, na to wykładamy połowę zredukowanego puree z rondla. Na to wykładamy pozostała masę serowa (delikatnie). Za pomocą wykałaczki robimy wzroki. –nie robiłam
Sernik pieczemy przez 45 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 30 minut. ( ja po 15 wlałam śmietanę i wstawiłam jeszcze do piekarnika na 15 minut, żeby sobie stygło)
Gdy ciasto wyjmiemy rozsmarowujemy na nim pozostała śmietanę, a na śmietanie pozostałe puree z rondla. Za pomocą wykałaczki robimy wzorek..
Pozostałe 150g czereśni układamy na serniku i całość posypujemy cukrem pudrem.
Zawszepolka go przetłumaczyła
a ja tylko upiekłam

Cheesecake z czereśniami czyli pyszny sernik z czereśniami
Spod
50g masła plus do wysmarowania formy
140g herbatników (tu takie kruche shortbread)-dałam herbatniki
1 łyżka golden syrup
Masa
350g czereśni (200g wypestkowanych)
225g drobnego cukru- ja dałam 185 g cukru i jest bardzo slodki)
500g sera do serników- dałam Delfiko
1 łyżka maki ziemniaczanej –dałam skrobię kukurydziana
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- domowa dałam
Skorka z jednej pomarańczy
200ml creme fraiche (wg mnie można zastąpić kwaśna śmietaną)- dałam kwaśna 30%
Cukier puder do posypania sernika
Piekarnik rozgrzać do 160 st C.
Wysmarować masłem tortownice o średnicy 20 cm i spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w blenderze. Dodać masło i golden syrup i zmiksować do połączenia składników. Gotowym ciastem wyłożyć dno tortownicy i piec przez 10 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150 st. C.
Wypestkowane czereśnie (200g) zmiksować razem z 85 g cukru. Przełożyć do małego rondla i gotować na malutkim ogniu przez 5-6 minut aż zgęstnieje na syrop. Wystudzić.
Umyć blender i wrzucić do niego ser, make, jajka, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i polowe śmietany. (przyp. Polki – ja bym użyła miksera
Całość zmiksować na gładka masę.
Polowe masy wykładamy na podpieczony spód, na to wykładamy połowę zredukowanego puree z rondla. Na to wykładamy pozostała masę serowa (delikatnie). Za pomocą wykałaczki robimy wzroki. –nie robiłam
Sernik pieczemy przez 45 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 30 minut. ( ja po 15 wlałam śmietanę i wstawiłam jeszcze do piekarnika na 15 minut, żeby sobie stygło)
Gdy ciasto wyjmiemy rozsmarowujemy na nim pozostała śmietanę, a na śmietanie pozostałe puree z rondla. Za pomocą wykałaczki robimy wzorek..
Pozostałe 150g czereśni układamy na serniku i całość posypujemy cukrem pudrem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: