Cheesecake z czereśniami czyli pyszny sernik z czereśniami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
I oto przepis na pyszny sernik -Małgosia. dz znalazła ten przepis tu
Zawszepolka go przetłumaczyła
a ja tylko upiekłam
icon_mrgreen.gif

Cheesecake z czereśniami czyli pyszny sernik z czereśniami
Spod
50g masła plus do wysmarowania formy
140g herbatników (tu takie kruche shortbread)-dałam herbatniki
1 łyżka golden syrup

Masa
350g czereśni (200g wypestkowanych)
225g drobnego cukru- ja dałam 185 g cukru i jest bardzo slodki)
500g sera do serników- dałam Delfiko
1 łyżka maki ziemniaczanej –dałam skrobię kukurydziana
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- domowa dałam
Skorka z jednej pomarańczy
200ml creme fraiche (wg mnie można zastąpić kwaśna śmietaną)- dałam kwaśna 30%
Cukier puder do posypania sernika

Piekarnik rozgrzać do 160 st C.
Wysmarować masłem tortownice o średnicy 20 cm i spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki rozdrobnić w blenderze. Dodać masło i golden syrup i zmiksować do połączenia składników. Gotowym ciastem wyłożyć dno tortownicy i piec przez 10 minut. Zostawić do ostygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150 st. C.

Wypestkowane czereśnie (200g) zmiksować razem z 85 g cukru. Przełożyć do małego rondla i gotować na malutkim ogniu przez 5-6 minut aż zgęstnieje na syrop. Wystudzić.

Umyć blender i wrzucić do niego ser, make, jajka, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę z pomarańczy i polowe śmietany. (przyp. Polki – ja bym użyła miksera:)).-Ja ,Margot po prostu wymieszałam wszystko trzepaczka rózgowa !!!
Całość zmiksować na gładka masę.
Polowe masy wykładamy na podpieczony spód, na to wykładamy połowę zredukowanego puree z rondla. Na to wykładamy pozostała masę serowa (delikatnie). Za pomocą wykałaczki robimy wzroki. –nie robiłam
Sernik pieczemy przez 45 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 30 minut. ( ja po 15 wlałam śmietanę i wstawiłam jeszcze do piekarnika na 15 minut, żeby sobie stygło)
Gdy ciasto wyjmiemy rozsmarowujemy na nim pozostała śmietanę, a na śmietanie pozostałe puree z rondla. Za pomocą wykałaczki robimy wzorek..
Pozostałe 150g czereśni układamy na serniku i całość posypujemy cukrem pudrem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dołączę się z moją opinią, zdjęciami i modyfikacjami, bo również wczoraj go piekłam.
icon_smile.gif

Sernik jest doskonały, bardzo delikatny i kremowy, przyjemnie owocowy, a przy tym szybki i dość łatwy w przygotowaniu. Polecam do niego twarożek kanapkowo-sernikowy 'Mój ulubiony' z Wielunia; zawiera 28% tłuszczu i jest świetny do wypieków. (Jeśli ktoś jest zaiteresowany, mogę dołączyć fotkę.)

Moje modyfikacje:
- upiekłam z wiśniami.
- przede wszystkim - mniej cukru. Dałam jakieś 150-160 g łącznie do masy serowej i wiśni, jest naprawdę w sam raz.
- tortownicy użyłam o średnicy 22 cm.
- zamiast ciasteczkowego spodu, za którym nie przepadam, sama zrobiłam kruche ciasto z takich proporcji: 1 szkl mąki, 100g masła, 2 czubate łyżki pudru, żółtko. Wyłożyłam nim również boki tortownicy, bo obawiałam się, żeby masa mi nie wyciekła z formy, jak to bywa przy cheesecake'ach. Nie było to jednak potrzebne - masa serowa nie jest bardzo płynna, moja miała raczej konsystencję rzadszego serka homo.
- zamiast creme fraiche użyłam śmietany kwaśnej 22%. Do śmietany na polewę dodałam czubatą łyżeczkę cukru pudru.

Dodam jeszcze, że aby zrobić sernik, nie jest niezbędna drylownica. Ja swojej nie chciałam brudzić i usuwałam pestki za pomocą długiego, wąskiego patyczka.

...To chyba wszystko. Polecam, znakomite ciasto!

Załączniki

• sernikwisniecaly.JPG
    sernikwisniecaly.JPG
    127.7 KB · Wyświetleń: 0
  • sernikwisnie1.JPG
    sernikwisnie1.JPG
    35.7 KB · Wyświetleń: 0
  • sernikwisnie2.JPG
    sernikwisnie2.JPG
    39.2 KB · Wyświetleń: 0

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Też upiekłam sernik z czereśniami -jest naprawdę pyszny i szybki w wykonaniu.
U nas też z modyfikacjami: do spodu użyłam połowę tłuszczu, użyłam serka Delfiko, śmietany miałam mało - więcej było jogurtu greckiego, cukru użyłam też mniej, a czereśni za to więcej.
lecker.gif
mniam.gif

sernik_z_czere_niami.jpg
sernik_z_czere_niami1.jpg
sernik_z_czere_niami2.jpg

Margot
cvety.gif
anbetung.gif

Załączniki

• sernik_z_czere_niami2.jpg
    sernik_z_czere_niami2.jpg
    93.2 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_z_czere_niami1.jpg
    sernik_z_czere_niami1.jpg
    138.1 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_z_czere_niami.jpg
    sernik_z_czere_niami.jpg
    118 KB · Wyświetleń: 3

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Margot, Lud_, Gucio, piękne te Wasze serniki!
mniam.gif
Jutro muszę kupić czereśnie i też go sobie upiekę.
icon_mrgreen.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Margot @ 12 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873017piękny Lud ,twój ,oj piękny i wiesz ja też mam zamiar z wiśniami upiec
Myślę, że wiśnie świetnie tu pasują, bo są mniej słodkie niż czereśnie.
icon_smile.gif

Maraa @ 12 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873025Margot, Lud_, Gucio, piękne te Wasze serniki!
mniam.gif
Jutro muszę kupić czereśnie i też go sobie upiekę.
icon_mrgreen.gif
anbetung.gif

Możemy liczyć na zdjęcie?
fiesgrins.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Wczoraj piekłam znów, bo miałam gości i mnóstwo wiśni. Koleżankom bardzo smakowało, obu babciom które próbowały, również - ha, bardzo lubię częstować takimi sernikami i słuchać pochwał
icon_mrgreen.gif
mniam.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Pyszny sernik. Bardzo oryginalne połaczenie sera z owocami w środku. Dodałam mniej cukru (w sumie 180 gram). Natomiast kolejnym razem nie zmiksuję do końca czereśni - mnie wyczywalne kawałki smakują najbardziej.

kas1986

Member
Cze 19, 2008
832
0
0
Dziś wydrylowałam (za pomocą spinacza- mniej mycia:D) i zamroziłam czereśnie. Strasznie smakowicie wygląda ten serniczek w Waszym wykonaniu. Czy mrożone czereśnie też się nadają, cz muszą być świeże? W niedzielę zrobię tylko proszę podpowiedzcie czy mogę wykorzystać mrożonki.

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Serniczek bardzo apetyczny mam zamiar go upiec ale mam pytanie ,Lud_ czy ciasto kruche najpierw podpiekalas ?

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
beata-74 @ 31 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=879467Serniczek bardzo apetyczny mam zamiar go upiec ale mam pytanie ,Lud_ czy ciasto kruche najpierw podpiekalas ?
Tak. Na złoto w 200 stopniach.
icon_smile.gif

Dodam jeszcze, że co prawda podałam takie a nie inne proprocje, jednak gdy piekłam drugi raz, zużyłam mniej niż 3/4 porcji tego ciasta, i było idealnie. Choć to zależy, jaką grubość spodu lubimy.
icon_smile.gif

Smacznego!

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Upiekłam ten sernik w wersji z wiśniami z 1,5 porcji w tortownicy o średnicy 26cm. Jest bardzo dobry, delikatny, kremowy.
Dałam mniej cukru. Ponieważ wiśnie puściły duzo soku i miałam problem z zagęszczeniem masy wzorem nadzienia wisniowego Dziuni dodałam odrobinę mąki ziemniaczanej. Wiśni nie zmiksowałam całkowicie, pozostawiłam drobne kawałeczki owoców.
Polecam ten sernik, ja na pewno powtórzę
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy