Chleb Bahusa

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Podaję przepis na mój chlebek, wiem że cieszył się powodzenien

Chleb domowy

1 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
2 jajka
ok. 1,5 łyżeczki soli
500 - 700 ml letniej wody
10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)
1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół

Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.

Z powyższych proporcji wychodzi bardzo duży bochen
icon_smile.gif

Bahus

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Zbieram się i zbieram do zrobienia tego chlebka, i musze go zrobić Mam pytanie. Czy dodanie jajek nie spowoduje "zmiany" chleba w ciasto?

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie, gdyz cukru jest malo. Ja robilam stosujac oliwe i chleb bardzo mi smakowal. Oczywiscie nie jest to chleb na zakwasie, wiec nalezy to wziac pod uwage. Jest mieciutki i puszysty.

Lis 27, 2004
3,568
0
0
A jakby tak mu dowalić zakwasu? Chyba się nie obrazi...?

Chciałam powiedzieć, że mam nową książkę o chlebach, włoską oczywiście, i w niej we wszystkich przepisach pisze żeby dodać soku z cytryny. Pewnie ku zakwaszeniu. Jeszcze nie próbowałam, ale mnie korci...
icon_smile.gif

MzM

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
... albo octu balsamicznego.

findusknapp.gif

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
A Bajaderka kiedys mowila, ze dobrze jest dodac wit. C.

W Niemcowie to w wiekszosci make 550 kupuje sie juz z tym kwasem ascorbinowym. Jacy spryciarze :mrgreen:

marinik

Member
Wrz 20, 2004
56
0
0
1. chleb Bahusa nie "cieszyl" a "cieszy" sie powodzeniem wielkim.
2. no wlasnie- jaka wg Was role pelni zakwas???? Ciekaw jestem czy kiszona kapusta spelnia te sama role?? Gdzies slyszalem o litewskim chlebku na musie jablkowym i tytulem eksperymentu dodalem do mojego chlebka 2 starle jablka. dziala.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Z kiszona kapusta to miala chyba chleb Bajaderka.

findusknapp.gif

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
no wlasnie- jaka wg Was role pelni zakwas???? Ciekaw jestem czy kiszona kapusta spelnia te sama role?? Gdzies slyszalem o litewskim chlebku na musie jablkowym i tytulem eksperymentu dodalem do mojego chlebka 2 starle jablka. dziala.
Zakwas dodaje oczywiscie lekkiego kwaskowatego smaku chlebowi, ale rowniez poprawia teksture chleba, jego wilgotnosc i powoduje, ze skorka jest taka pyszna
icon_smile.gif
Na pewno jeszcze dodaje innych wlasciwosci, ale tylko te mi tak od razu przyszly do glowy
icon_smile.gif

Ja wlasnie robilam chleb litewski na soku jablkowym w sobote, ale ten chleb oprocz soku (ktory raczej nadaje mu tego charakterystycznego lekko slodkawego smaku) jest dodatkowo robiony na zakwasie. Chleb jest bardzo ciezki bo wieksza czesc to maka zytnia
icon_smile.gif

Ja w ogole lubie kwaskowate chleby, kapusta kiszona dodaje wlasnie tego kwasnego smaku. A mam jeszcze przepis na chleb z ogorkami kiszonymi, podobno pyszny - ale jeszcze go nie robilam
icon_smile.gif

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Bajaderko, prosimy o przepis na ten litewski.
Ja kiedys robilam litewski chleb z octem, kakao itp i nawet zdaje sie podawalam przepis, ale ten ocet jest zbyt wyrazistym akcentem w chlebie jak na moj gust. Wole zakwaszac zakwasem, jogurtem lub maslanka.

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
Bahusowy chleb jest bombowy, to fakt.
I wielki taki, że trzeba w wannie piec :lol:
Pisałm o tym już kiedyś.
A najfajniejsze jest w nim to, że można do niego dobawiac co raz to innych dodatków i jest za każdym razem deczko inny.
W wersji z dodatkiem żółtego sera to faworyt moje rodziny.

Jest pycha, naprawdę! Pieczcie go śmiało.

pozdrawiam

ewa

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Mą lewą i prawą rączką podpisuję się pod tym co eposka tu naklikała - chleb jest FENOMENALNY!!!!
Mojej rodzince również z serem najbardziej smakuje... :lol:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Z polowy.

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
właśnie go robię pierwszy raz Ciekawe jak wyjdzie, bo ostatnie 3 chlebki nie nadawały się do jedzenia :x

jagienka

Member
Wrz 18, 2004
1,287
0
0
A czy ktos kto robil ten chleb w maszynie moglby podac zmodyfikowany przepis? Mam ochote zrobic ale nie bardzo mam odwage eksperymentowac... Ile drozdzy instant do polowy porcji dajecie?
Bede bardzo wdzieczna
icon_smile.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja robialam w maszynie. Z 500 g maki.
Chleb Bahusa
Program Basic
Skorka Dark/Medium
500 g maki “0” / lub 300 g semoliny + 200 g “0” /
300 ml wody
1 jajko rozbite
2 lyzki oliwy extravergine
12,5 g swiezych drozdzy
1 lyzeczka cukru
1,5 lyzeczki soli
50 g sera zoltego pokrojonego w drobna kostke / wg uznania /
1 lyzka ziol / prowansalskich, majeranku, kminku, oregano /
Maka typu "0" to maka pszenna chlebowa.

jagienka

Member
Wrz 18, 2004
1,287
0
0
Linn, pieknie dzieki
icon_smile.gif

A ty drozdze zwykle uzywasz, nie takie suche? No, ale mysle, ze jakos sobie z przeliczeniem poradze... A ta maka 0 to taka chlebowa, tak?
Jeszcze raz dziekuje i sprobuje zrobic, bo wszyscy tak ten chlebek chwala, ze mam tez ochote wyprobowac
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy