Chleb codzienny

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a taki mi dziś wyszedł
img31061uv.jpg

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Piękny, Mała :!: :shock: zaglądałam dziś na stronę mieszanek, chyba zamówię koszyczek i mąki chlebowe, może wtedy mi się uda taki ładny bochenek stworzyć :roll:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tylko zamów podłużny wygodniejsze chleby z neigo wychodzą.

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Śliczny, Małgoś. Jak Ty to zrobiłaś, że Ci tak ładnie wyskoczył z koszyczka i się nie rozlał? Ja jeszcze codziennego nie robiłam, to nie wiem, jaka jest konsystencja surowego ciasta.

Zresztą swój problem z przyklejaniem się ciasta poruszyłam tu: http://cincin.cc/index.php?showtopic=8729. I szczerz mówiąc po cichu liczyłam, że się tam wypowiesz :oops:. Bo ja już nie mam siły do wygrzebywania chlebów z koszyków :cry:.

Beato, słyszałam rady, że zbijane koszyczki lepsze, bo się do nich ciasto mniej przykleja, choć ja sama już nie wiem :dontknow:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
napisałam w tym watku o przywieraniu koszyczków.

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
robilam ten chleb w zeszlym tygodniu - smaczny, nie powiem, ladnie sie uformowal, ladnie upiek i ogolnie zastrzezen zero. Tylko ze moja rodzina jako chleb codzienny upatrzyla sobie migranta na zakwasie dlugoterminowym, i dopoki im sie nie znudzi to mam przechlapane :mrgreen:

ale mam zamiar powtorzyc ten chlebek jeszcze :mrgreen:

pzdr
yenn

bancha

Member
Wrz 5, 2005
66
0
0
zmierzylam sie dzis z tym chlebkiem. wyszedl super, urosl niesamowiecie, nawet forme okragla utrzymal, chociaz strasznie omaczony, bo mocno druszlak wysypalam...
rzeczywiscie prawdziwy codzienny, mysle, ze czesto zagosci na moim stole, bo pyszny i nie nastrecza problemow
icon_razz.gif

(upieklam z woda zamiast mleka-bez zastrzezen)

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Czekam na efekt końcowy W tym momencie chlebek wyrasta sobie w koszyczku (daję mu, tzn. koszyczkowi, jeszcze jedną szansę :x), choć jego konsystencja jest tak zwarta, że z powodzeniem mógłby wyrastać na blasze
icon_smile.gif
. Wczoraj przez cały dzień hodowałam ciasto zakwaszone, a wieczorem zamiesiłam chlebek codzienny i pszenno-żytni. Rosły sobie w lodówce, a teraz je wykańczam. Zobaczymy, co z tego wyjdzie
icon_smile.gif
. Na pewno dam znać.

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Czekam na efekt końcowy W tym momencie chlebek wyrasta sobie w koszyczku (daję mu, tzn. koszyczkowi, jeszcze jedną szansę :x), choć jego konsystencja jest tak zwarta, że z powodzeniem mógłby wyrastać na blasze
icon_smile.gif
. Wczoraj przez cały dzień hodowałam ciasto zakwaszone, a wieczorem zamiesiłam chlebek codzienny i pszenno-żytni. Rosły sobie w lodówce, a teraz je wykańczam. Zobaczymy, co z tego wyjdzie
icon_smile.gif
. Na pewno dam znać.

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
no bo tak rzeczywiscie jest. male regularne dziurki oznaczaja, ze chleb wyrosl prawidlowo i to na calej powierzchni. te ogromne dziury to prawdopodobnie jego niewykorzystany potencjal (my
Mirabbelko, ten chleb jest rewelacyjny, wlasnie taki mi wyszedl, regularne dziureczki i pyszny, niebo w gebie!! Dzieki za przepis, kolejny wspanialy zreszta
icon_biggrin.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Syso też byla niezadowolona... a w keksówce nie lubisz?
No wlasnie, bylam bardzo niezadowolona, bo po ponad godzinie chyba piekarnik sie prawie wcale nie rozgrzal. Z drugiej jednak strony, dzisiaj czytalam wypowiedz bajaderki, ze plytki nie moga zajmowac calej powierzchni podlogi piekarnika, a u mnie byly prawie na calej, wiec moze umieszcze tylko pare tych cegielek... :gruebel: :denknach: Sprobuje jutro.
Troche mnie jednak przeraza wkladanie z koszyczka na kamienie, znajac moja zrecznosc, na pewno mi sie nie uda i wyjdzie mi nalesnik :zahn:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja piekę w zwykłych foremkach i skórka jest bossska, niz mi się nei zaparza!

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
No śliczności!!! I po co CI kamien
No właśnie nie wiem. :roll: :lol: Tym bardziej, że wczoraj właśnie zamówiłam sobie ten kamień wystawiany na allegro (co to w innym wątku było). ;)
Malgos, i co , masz ten kamien z Allegro? Ja sie na niego tez przyczailam :mrgreen: Ciekawa jestem opinii.
icon_biggrin.gif
No mam, mam!
icon_smile.gif

Nie pisałam, bo akurat tak się złożyło, że praca mnie pochłonęła i na forum tylko na krótkie chwile wpadałam.

Ale do rzeczy: kamień super, świetnie sie sprawuje (tfu tfu! odpukać! :mrgreen: ). Piekłam już na nim i pizzę i chleby.
Pizza bossska wyszła. Już wcześniej gdy na zwykłej blasze piekłam tę na cieście napoletana - smakowało super, ale teraz pizza z kamienia miała taki smak (mówie rzecz jasna o cieście, a nie farszu), że nawet mój małżonek takie gały zrobił: :shock:
Chleby też fajnie się pieką. Przede wszystkim nie ma problemu zbytniego przypiekania od spodu skórki (jak to miało miejsce u mnie przy wrzucaniu bochenka na blachę).

Co jeszcze...? Hmmm, na pewno kamień nie ma grubości 2cm, tak jak to wynika z opisu sprzedawcy. Mój ma jakieś max. 1,5cm grubości, jest dość porowaty.
Nagrzewałam go już do 250st.C i nic się z nim nie dzieje złego.

No fajny jest.
icon_smile.gif
Nie żałuję zakupu i mam nadzieję, że tak będzie długo. ;)

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Malgos, gratulacje, ze sie ukamieniowalas.
icon_biggrin.gif
Ja tez sie na niego czaje, ale naciagnelam nasz budzet domowy kilkoma rzeczami i musze sie w cierpliwosc uzbroic. A dlugo to cudenko rozgrzewalac? :mrgreen:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy