Chleb codzienny

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Ten chlebek niestety mi nie wyszedł, ale nie do końca, za mało wyrósł i zamiast włożyć go na noc do lodówki i upiec rano, upiekłam taki nie do końca wyrośnięty. Niestety w piekarniku za wiele nie wyrósł, porobiły sie duże dziury i skórka nieco odstawała. Miałam go zasuszyć, ale po spróbowaniu, jak zupełnie wystygł okazał się wyśmienity, mimo że troszke zbity, ale bez zakalca i świeżość utrzymał prawie przez tydzień. Będę próbować dalej tylko nie będę poganiać tego chlebka.

Anu-La

http://wachlarz.blogspot.com/

madlinka

Member
Gru 20, 2008
3
0
0
Zamierzam upiec chlebek z pierwszego postu, będzie to mój pierwszy raz i nie śmiejcie się proszę z mojego pytania, ale nie wiem na jakiej blaszce go upiec? Takiej zwykłej do ciasta?
Jak długo chlebek pozostaje chrupiący?

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Mój pierwszy chleb na zakwasie.
freu.gif
Trzy razy się do niego zabierałam i dopiero za trzecim wyszedł tak jak powinien. Chleb jest pyszny, upieczony wczoraj wieczorem, a juz zniknął prawie cały. Zreszną prawie 1/3 chleba została zjedzona z masłem, zanim chleb zdążył porządnie wystygnąć. Nie pamiętam, żeby jakikolwiem inny chleb tak mi smakował jak ten (własnoręcznie upieczony
icon_mrgreen.gif
)
chleb_codzienny.JPG

chleb_codzienny_2.jpg

Załączniki

• chleb_codzienny.JPG
    chleb_codzienny.JPG
    36.2 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb_codzienny_2.jpg
    chleb_codzienny_2.jpg
    41.1 KB · Wyświetleń: 1

madlinka

Member
Gru 20, 2008
3
0
0
Proszę powiedzcie mi w czym mam upiec ten chleb. Może jakieś linki? Chciałam upiec ten chleb, po niedzieli zaczynam robić zakwas, ale naprawdę nie wiem w czym go upiec. Pomożecie?

4szymki

Member
Sie 20, 2007
87
0
0
Ten chlebek udał mi się zarówno w foremce keksowej jak i w kształcie okrągłego bochenka. Nie posiadam kamienia i swoje bochenki piekę na mocno nagrzanej blasze.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Nigdy nie piekłam chleba i mam zamiar to zrobić. Czy uważacie, że mogę zacząć właśnie od tego, czy powinnam poszukac czegoś jeszcze prostszego?
I jeszcze jedno pytanie: czy można do ciasta dodać różne ziarna?

basik6

Member
Gru 29, 2008
87
0
6
Chlebek wreszcie wyszedł jak trzeba- 2 pierwsze to byly gnieciochy- ale 3 był ok- natomiast od 4 bochenka juz jest rewelacyjny- teraz mam ochotę na coś nowego tylko nie wiem co moglabym pokombinować nowego- moze mi podpowiecie co dam radę jeszcze zrobic - jaki moze byc następny krok??

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Jak już upiekłaś codzienny to może teraz jakis chlebek ciemniejszy, razowy, oczywiscie jak lubisz takie. Skoro masz zakwas i udany wypiek to droga otwarta do innych chlebków i nie zrażaj sie jak po kilku udanych trafi sie jakis "gniot". Moze to być wina mąki, temperatury powietrza czy nawet pośpiechu, ale nie należy sie tym przejmować i próbowac dalej. Wpadki zdarzaja sie i najlepszym. Ja ostatnio razem z codziennym pieke żytni z kardamonem (tyle że bez kardamonu
lecker.gif
) Taki lekko słodki, wilgotny, pyszny do białego sera.
Pozdrawiam

Anu-La

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Codzienny.jpg

A to mój codzienny trzecia próba, zamiast mleka maślanka wymieszana z woda. Do ciasta zakwaszonego raz zamiast maki żytniej dodałam mąki pszennej, stąd chlebek wyszedł jaśniejszy. Piekłam w tortownicy bo bałam sie żeby za bardzo nie poszedł w szerokość, ostatnie 10 minut dopiekałam juz bez.
Anu-La

http://wachlarz.blogspot.com/

Załączniki

• Codzienny.jpg
    Codzienny.jpg
    128.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Upiekłam i ja. Wyszedł ciemny, bo zostałam akurat obdarzona mąką żytnią o typie coś koło 2500
gruebel_2.gif
w ilości hurtowej. Mimo, że wygląda niespecjalnie, mąż kazał zamrozić chleb, który kupiłam wcześniej na wypadek porażki i razem z córą pałaszują, to co ja upiekłam
fiesgrins.gif
Dzieci podobno nie lubią "brudnego" chlebka. Moje chyba jest wyjątkiem. Dowód poniżej.

P1070632.JPG
P1070636.JPG

Załączniki

• P1070632.JPG
    P1070632.JPG
    64.1 KB · Wyświetleń: 1
  • P1070636.JPG
    P1070636.JPG
    71.7 KB · Wyświetleń: 1

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Aha, jeśli ma ktoś pomysła co zrobić z bardzo grubą mąką żytnią z małego młyna, to ja bardzo poproszę. Ja osobiście nie przepadam za smakiem tej mąki.

MarcinB

Member
Gru 17, 2008
2
0
0
WItam wszystkich
To mój pierwszy post na forum.
Próbuje zabawy z chlebem od kilku tygodni. Korzystam z przepisu zawartego w pierwszym poście. Pierwsze bochenki wyszły mi super. Niestety tak szybko zostały zjedzone, że nie zdążyłem ich sfotografowac.
Niestety od jakiegoś czasu mam kłopoty.
Niby wszystko robię tak samo, ale....
No właśnie chleb rośnie choć wolniej niż poprzednio za to dziurki ma drobne i równomierne. Jednak po upieczeniu chleb jest suchy i po jednym dniu robi się niesmaczny zaczyna pachnieć jak chleb na drożdżach.
Drożdży nie używam i w zakwasie drożdży też nie dawałem (na start jak niekrzy radzą).
Czy ktoś może wie skąd moje kłopoty? Co jest przyczyną?
Przez cały czas pieczenia w piekarniku znajduje się naczynie z wodą więc wilgoć powinna być ok.
BArdzo proszę o pomoc.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
moze byc pare przyczyn tych klopotow, moim zdaniem. glowna wydaje mi sie zbyt przefermentowany, stary zakwas. Swiadczy o tym chociazby ten wyrazny zapach drozdzowy, ktory opisujesz.
Jakosc chleba orzymywanego przy uzyciu zakwasu w miare wydluzania jego fermentacji wyraznie sie pogarsza. wynika to z naturalnej sklonnosci zakwasu do przekwaszania sie. Aby temu zapobiec zakwas nalezy regularnie odmladzac.

- czyli wziac 2 lyzki starego (reszte wyrzucic) i dodac swieza porcje maki i wody.
- nie przeciagac nigdy poszczegolnych faz zakwaszania zaczynu/ciasta zakwaszonego
- nie przesadzac ze zbyt wysoka temperatura przy zakwaszaniu (takze dodawanej wody)

zeby chleb nie byl zbyt suchy, nalezy raczej wprowadzic minimalne zmiany w recepturze, np. dodac wiecej plynow. Wkladanie naczynia z woda i przetrzymywanie go w piekarniku w czasie calego procesu pieczenia bardziej szkodzi niz pomaga.

MarcinB

Member
Gru 17, 2008
2
0
0
mirabbelka @ 10 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=820963moze byc pare przyczyn tych klopotow, moim zdaniem. glowna wydaje mi sie zbyt przefermentowany, stary zakwas. Swiadczy o tym chociazby ten wyrazny zapach drozdzowy, ktory opisujesz.
Jakosc chleba orzymywanego przy uzyciu zakwasu w miare wydluzania jego fermentacji wyraznie sie pogarsza. wynika to z naturalnej sklonnosci zakwasu do przekwaszania sie. Aby temu zapobiec zakwas nalezy regularnie odmladzac.

- czyli wziac 2 lyzki starego (reszte wyrzucic) i dodac swieza porcje maki i wody.
- nie przeciagac nigdy poszczegolnych faz zakwaszania zaczynu/ciasta zakwaszonego
- nie przesadzac ze zbyt wysoka temperatura przy zakwaszaniu (takze dodawanej wody)

zeby chleb nie byl zbyt suchy, nalezy raczej wprowadzic minimalne zmiany w recepturze, np. dodac wiecej plynow. Wkladanie naczynia z woda i przetrzymywanie go w piekarniku w czasie calego procesu pieczenia bardziej szkodzi niz pomaga.
Dzięki za odpowiedź.
Zakwas nie jest zbyt stary wręcz powiedziałbym, że świeży no ale może. Spróbuję z tymi płynami i zmienię metodę nawilżania piekarnika zobaczymy
icon_smile.gif
. Właśnie zamówiłem kolejne 20 kilogramów mąki więc będę miał na czym eksperymentować
icon_smile.gif
.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dawno nie robiłam codziennego, ale wczoraj musiałam upiec jakiś chleb i jakoś ten wylosowałam. Właściwie nie wiem czy to nadal codzienny bo użyłam ciasta zakwaszonego metodą I fazową-z mąki żytniej razowej ( bo mi zostało od tego chleba, pomyłkowo zrobiłam z podwójnej porcji : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8951 )
Oprócz tego innego ciasta zakwaszonego reszta była jak w codziennym.

Trochę mi się zjarał za bardzo ( nie lubię takiego
no_shakinghead.gif
, ale trudno )

codzienny_razowy_001.jpg

Załączniki

• codzienny_razowy_001.jpg
    codzienny_razowy_001.jpg
    118.6 KB · Wyświetleń: 1

jagoda-p

Member
Gru 20, 2008
2
0
0
Witam serdecznie
icon_biggrin.gif

Upiekłam dzisiaj chleb codzienny z przepisu podanego przez Mirabbelkę.
Ciasto zakwaszałam metodą trzystopniową.
Chleb rósł w tortownicy,przykryty folią.Niestety folia przykleiła się do ciasta.
Po oderwaniu foli ,ciasto lekko opadło.
Dziwnie wygląda mój chleb po upieczenie ,bo jest prosty jak stół.
Smakowo ,bardzo dobry.
Na pewno jeszcze nie raz go upiekę.
Dziękuje

Załączniki

• chleb.jpg
    chleb.jpg
    56 KB · Wyświetleń: 0

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
No jestem po pieczeniu, zdjęcia z komórki ale są. Żeby nie było że gadałam a nie upiekłam ;) Trochę pękł i dziwne ale po 20 minutach był już dobry a ja go głupia trzymałam do pół godziny na tych 200C. A i chuba do koszyka sypłam za dużo mąki no i taki biały jest ;) No taki

Załączniki

• chleb.jpg
    chleb.jpg
    155.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy