Chleb codzienny

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
pekl, bo pewnie za krotko wyrastal. fajny, taki umączony
icon_mrgreen.gif
lepieij za duzo maki, niz by mial sie Ci przykleic deo koszyka.

a pieczemy tak dlugo, jak nam na to pozwala piekarnik. podane czasy pieczenia sa orientacyjne.

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Mirabbelko wyrastał około 3 godzin w piekarniku z włączonym światełkiem, może to też wina tej dużej ilości mąki na nim
gruebel_2.gif
albo też za słaby jeszcze ten mój zakwas
gruebel_2.gif

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
No dobra
icon_rolleyes.gif
przyznaje się bez bicia, nie mogłam się już doczekać jak się upiecze
icon_redface.gif
Następny będzie rósł ile mu się będzie chciało
fiesgrins.gif

Jeszcze raz serdecznie dziękuje Mirabbelko za cenne rady
cvety.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
kajtek @ 25 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=838998No dobra
icon_rolleyes.gif
przyznaje się bez bicia, nie mogłam się już doczekać jak się upiecze
icon_redface.gif
To akurat bardzo dobrze rozumiem, tez tak mialam
icon_mrgreen.gif

z mojego doswiadczenia moge juz napisac, ze najlepsze chleby wychodza, kiedy robimy je od niechcenia, bez specjalnej presji i oczekiwan, a nawet kiedy o nich zupelnie zapomnimy
rofl.gif

Te pieczone na specjalna okazje, u mnie w domu nazywane chlebami "do telewizji" (z powodu niezbyt fortunnego wystepu
dump.gif
) zwykle nie spelniają naszych oczekiwań.

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Mirabbelko u mnie to ze wszystkim tak jest z ciastami, zupami itp. Jak ktoś ma przyjechać to zawsze się coś nie uda, a jak sobie coś z nudów upiekę to jest super, ktoś to chyba pisał na forum ale taki cytat z jakiejś strony o zwyczajach pieczenia chleba "By zabezpieczyć się przed zauroczeniem pieczywa, nie mogło być wówczas w izbie nikogo obcego (nawet najbliższego sąsiada), ani też żadnego zwierzęcia. Pilnowano też by nikt w tym czasie do izby nie wszedł. Jeżeli jednak tak się przydarzyło, gospodyni zasłaniała podołkiem (dolnym skrajem fartucha) wlot do czeluści pieca. No a u mnie ciągle łażą, kuchnia z pokojem razem połączona a no i fartuszka nie nosze i podołka nie miałam;) Przynajmniej jest na co zwalić winę.

A przy okazji to śliczne zdjęcie w avatarku
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,294
113
aklat @ 29 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796668Mój pierwszy chleb na zakwasie.
freu.gif
Trzy razy się do niego zabierałam i dopiero za trzecim wyszedł tak jak powinien. Chleb jest pyszny, upieczony wczoraj wieczorem, a juz zniknął prawie cały. Zreszną prawie 1/3 chleba została zjedzona z masłem, zanim chleb zdążył porządnie wystygnąć. Nie pamiętam, żeby jakikolwiem inny chleb tak mi smakował jak ten (własnoręcznie upieczony
icon_mrgreen.gif
)
To mnie pocieszyłaś, że wyszedł za trzecim razem. Bo ja mam już dwa razy za sobą. Pierwszy raz piekłam w foremce, drugi na kamieniu i niestety nadal bez sukcesu. Chleb wychodzi bardzo smaczny, ale ma zdecydowanie za małe dziurki, jakiś zbity jest. Nie jest to mój pierwszy chleb na zakwasie, ale i tak mam zbyt małe doświadczenie, żeby dojść, czemu tak się dzieje
gruebel_2.gif
.

eledand

Member
Kwi 17, 2009
218
0
0
Jak pomyśle jaki kiedyś był chleb ci czasami całą noc łykam ten stary zapach,który niestety już nie wróci.
Ten dzisiejszy chleb to woła o pomstę do nieba-wszystko w nim jest a najmniej mąki,i czy wogółe ona w tym
chlebie jest.

Sylvka

Member
Kwi 9, 2009
115
0
0
Mirabbelko dziękuję za topiki. Dzisiaj rozpoczęłam produkcję mojego pierwszego zakwasu.
Niesamowite ile to sprawia frajdy. Cały dzień o nim myślałam. A teraz jak zaczęłam ciągle się zastanawiam, z jakiej mąki jeszcze spróbować.
Na razie zaczęłam od orkiszowej typ 1800. Jedyna z wysoką "próbą", jaką dostałam w pobliskim sklepie (ekologiczna oczywiście
icon_wink.gif
). Chociaż trudno mi uwierzyć, że może być taka próba. Póki co trzymaj kciuki za mój zakwas (a potem chlebek), a ja wracam do zapuszczania korzeni na Twojej stronie!
bussi.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,294
113
Mirabbelko, co może być przyczyną zbyt małych dziurek w tym chlebie? Wydawało mi się, że przyrósł więcej niż dwukrotnie (2,5 godziny), w piecu jeszcze nieco podrósł. Przekładanie z koszyka na łopatę nie szło mi zbyt sprawnie (to była pierwsza próba upieczenia nie w foremce), skończyło się wklęśnięciem w jednym miejscu, które wypełniło się w trakcie pieczenia. I mam wrażenie, że chleb był zbyt suchy. A, mąki żytnie były takie jak w przepisie, pszenna 650.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
O co chodzi z tymi małymi dziurkami?? Ja specjalnie wyrastam chleb w lodówce, żeby miał małe, równe dziurki. Chleb z mąki grubej - razowej będzie bardziej zbity niż z białej, chlebowej. Ja piękę chleb codzienny z różnych mąk. Zdarza mi się nawet z samej razowej z młyna o typie na oko 3000, wychodzi niższy, ma małe dziureczki, ale jest smaczniejszy od chleba pieczonego z maki wyłącznie chlebowej typ ok 700-800. Chociaż to akurat kwestia gustu....

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,294
113
Marg, u mnie dziurki są tak małe, że prawie ich nie ma. Chleb jest zdecydowanie zbyt zbity. Piekę inne chleby, także z dużą ilością mąki żytniej razowej więc mam porównanie. No i obejrzałam zdjęcia umieszczone w tym wątku, więc jestem przekonana, że coś mi tu źle wychodzi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Wrzuć zdjęcie tego chleba, to porównam swojej popełnione gnioty
rofl.gif

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,294
113
Oto on

DSC_0060.JPG

Na zdjęciu wyszedł przystojniejszy niż w realu.

Załączniki

• DSC_0060.JPG
    DSC_0060.JPG
    192.1 KB · Wyświetleń: 1

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Yrsa, co Ty od tego chleba chcesz
icon_question.gif
Boshka prawdę prawi - dodaj troszkę wody i będzie trochę miększy.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,950
2,294
113
No on naprawdę na zdjęciu jakoś lepiej wyszedł. Następnym razem dam więcej wody i zobaczymy co będzie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy