CYTATKiedy pieczemy z maki żytniej (chleb żytni lub chleb mieszany) należy na 500 g maki żytniej wymienionej w recepturze dodać 500 do 1000g ciasta zakwaszonego.
Chleb pszenny zaś wymaga na 500 g maki ok. 150 do 200g ukwaszonego ciasta pszennego.CYTATJesli chodzi o ciasto zakwaszone hodowane na konkretny chleb przez najczesciej (zaleznie od metody) 3 dni, to nalezy trzymac sie jednej maki. jesli chcesz upiec chleb zytni, dodajesz maki zytniej, jesli pszenny pszennej, orkiszowy orkiszowej itp... Nie nalezy mieszac na tym etapie mak.
Ja już wykombinowałam jak będę ciasto zakwaszone nastawiać![]()
-około 15-16 pierwszy etap-wtedy jeszcze mam dużo słońca na oknie od południowo-zachodniej strony więc i temperatura odpowiednia
-około 23-24 dosypuję następną porcję mąki i zostawiam ciasto w kuchni w dość ciepłym miejscu
-rano ok.8 ostatni etap-rośnie przy oknie kuchennym w lekkim przeciągu do 11 i wtedy zagniatam chleb i wstawiam do wyrośnięcia lodówkowego do 22 -mogę piec taniej![]()
Mirabbelka chyba gdzieś już podawała taką rozpiskę godzinową ale nie mogę tego znaleźć i chyba moja trochę inna jest.W każdym razie mój rozkład jazdy jest dla niepracujących raczej 8)Dziunia, super rozkład!!!
A jak to, po 22 piecze się taniej? Że jak?
W każdym razie mój rozkład jazdy jest dla niepracujących raczejAlbo dla pracujących w domu. 8)
Mogiem skorzytać z twojego rozkładu jazdy?![]()
Małgosiu, niezły skryba z Ciebie Dziękuję.
Muszę spróbować z ciastem orkiszowym, chociaż póki co powinnam trochę potrenować na pszennych i żytnich.
Nie wiedziałam tylko, że pszeniczne chleby trzeba piec z dodatkiem drożdży - dobrze wiedzieć, bo zaliczyłabym klapę.kiedys podawalam juz Wam tego linka
http://www.technolog.friko.pl/piekarstwo/c...ta.mieszane.htm
chyba trzeba sobie troche wziac do serca, co oni pisza w koncu to jest dla piekarzy
Małgosiu, niezły skryba z Ciebie Dziękuję.
Muszę spróbować z ciastem orkiszowym, chociaż póki co powinnam trochę potrenować na pszennych i żytnich.
Nie wiedziałam tylko, że pszeniczne chleby trzeba piec z dodatkiem drożdży - dobrze wiedzieć, bo zaliczyłabym klapę.hm... wcale nie jestem taka pewna... w końcu jakieśtam drozdze w naszych zakwasach są, a na drozdzach piwnych wspaniale wychodzi Twoj chlebek chrupppiący. Podobnie emigrant, jest na mące pszennej, a ja go nie raz i nei dwa bez drożdzy piekłam i było gites.
a co do bycia skrybą, po prostu jak cos raz przeczytam, to mi zapada w pamiec![]()
A jak to, po 22 piecze się taniej? Że jak?Ona ma licznik taryfowy dzienny-nocnyDokładnie Sylion dokładnie 8)![]()
W każdym razie mój rozkład jazdy jest dla niepracujących raczejAlbo dla pracujących w domu. 8)
Mogiem skorzytać z twojego rozkładu jazdy?
O własnie,dla tych teżCzyli możesz skorzystać
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.