Chleb codzienny

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Mirabelko - będę dźwięczna za wszelkie porady w kwestii San Francisco
icon_smile.gif

a powiedz mi jeszcze, czy słyszłaś o cieście zakwaszonym, ale z mąki orkiszowej?
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ha! lekcji nie odrobiła! :twisted:

jako samozwańczy dział PR Mirabbelki informuję, że :lol: :lol: :lol: :

CYTATChleby pszenny / orkiszowy
Bierzemy 30-40% zakwasu w stosunku do ilości maki. Tzn. na 500 g maiki zawartej w recepturze ciasta potrzebujemy 150 do 200 g ciasta zakwaszonego.
CYTATKiedy pieczemy z maki żytniej (chleb żytni lub chleb mieszany) należy na 500 g maki żytniej wymienionej w recepturze dodać 500 do 1000g ciasta zakwaszonego.
Chleb pszenny zaś wymaga na 500 g maki ok. 150 do 200g ukwaszonego ciasta pszennego.
CYTATJesli chodzi o ciasto zakwaszone hodowane na konkretny chleb przez najczesciej (zaleznie od metody) 3 dni, to nalezy trzymac sie jednej maki. jesli chcesz upiec chleb zytni, dodajesz maki zytniej, jesli pszenny pszennej, orkiszowy orkiszowej itp... Nie nalezy mieszac na tym etapie mak.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ja już wykombinowałam jak będę ciasto zakwaszone nastawiać :mrgreen:
-około 15-16 pierwszy etap-wtedy jeszcze mam dużo słońca na oknie od południowo-zachodniej strony więc i temperatura odpowiednia
-około 23-24 dosypuję następną porcję mąki i zostawiam ciasto w kuchni w dość ciepłym miejscu
-rano ok.8 ostatni etap-rośnie przy oknie kuchennym w lekkim przeciągu do 11 i wtedy zagniatam chleb i wstawiam do wyrośnięcia lodówkowego do 22 -mogę piec taniej :mrgreen:
Mirabbelka chyba gdzieś już podawała taką rozpiskę godzinową ale nie mogę tego znaleźć i chyba moja trochę inna jest.W każdym razie mój rozkład jazdy jest dla niepracujących raczej 8)
Dziunia, super rozkład!!!
A jak to, po 22 piecze się taniej? Że jak?
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Ona ma licznik taryfowy dzienny-nocny
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a, takie buty! szprytne!
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Małgosiu, niezły skryba z Ciebie Dziękuję.
Muszę spróbować z ciastem orkiszowym, chociaż póki co powinnam trochę potrenować na pszennych i żytnich.
Nie wiedziałam tylko, że pszeniczne chleby trzeba piec z dodatkiem drożdży - dobrze wiedzieć, bo zaliczyłabym klapę.
kiedys podawalam juz Wam tego linka

http://www.technolog.friko.pl/piekarstwo/c...ta.mieszane.htm

chyba trzeba sobie troche wziac do serca, co oni pisza w koncu to jest dla piekarzy
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Małgosiu, niezły skryba z Ciebie Dziękuję.
Muszę spróbować z ciastem orkiszowym, chociaż póki co powinnam trochę potrenować na pszennych i żytnich.
Nie wiedziałam tylko, że pszeniczne chleby trzeba piec z dodatkiem drożdży - dobrze wiedzieć, bo zaliczyłabym klapę.
hm... wcale nie jestem taka pewna... w końcu jakieśtam drozdze w naszych zakwasach są, a na drozdzach piwnych wspaniale wychodzi Twoj chlebek chrupppiący. Podobnie emigrant, jest na mące pszennej, a ja go nie raz i nei dwa bez drożdzy piekłam i było gites.

a co do bycia skrybą, po prostu jak cos raz przeczytam, to mi zapada w pamiec
icon_smile.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
to jest druga strona, ktorej link dodalam dzisiaj do ulubionych

jak tak dalej pojdzie bede miala problemy z odszukaniem wlasnych tylko linkow :mrgreen:
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ależ wyrósł :shock: Piękny
icon_smile.gif

A mój na właściwym 8) -żytnim cieście zakwaszonym wlasnie się dopieka w piekarniku
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
I juz widzę że ten na pszennym cieście rośnie u mnie bardziej.Ten dzisiejszy jest wyraźnie mniejszy,taki zwykły bochenek.Smak poznam dopiero jutro niestety ;)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy