dziunia @ 12 Aug 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=561470To jest chleb z przewagą mąki żytniej, więc siłą rzeczy będzie bardziej zbity i zwarty. Inną przyczyną może być zbyt duża ilość mąki dodana w trakcie wyrabiania. No i przerośnięcie też powoduje oklapnięcie i zbity miąższ ale tu tego nie było przecież. Spróbuj go upiec dodając ciut mniej mąki, tak żeby konsystencja była lepiąca i luźna, tylko wtedy trzeba piec go w formie,a nie w bochenku. Taki luźniejszy jest świetny z dodatkiem ziaren słonecznika.Na przerośnięcie bym nie stawiała, bo miałam czas go doglądać. Wydaje mi się, że przesadziłam z mąką, sugerując się, że ciasto ma być gładkie i elastyczne. Mi ciągle wychodziło takie lekko lepiące, co wykluczało gładkość przez żytnią.
Faktycznie następnym razem spróbuję zrobić luźniejsze.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.