- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
mirabbelka @ 2 Dec 2007 napisał:
iwona44 @ 12 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=636698Eksperymenty to moja specjalność,i na pewno jeszcze nie jedno wykombinuję ,ale tak siedzę i się zastanawiam,czy już chodzić na odwyk czy jeszcze nie jest ze mną tak żle bo ja piekę codziennie,nie mówiąc już,że czasami dwa razy dziennie,upadłam na głowę czy nie![]()
jesli nawet upadlas, to na pocieche napisze, ze nie jestes w tym odosobniona. czasami zdarza mi sie piec i 3 razy dziennie![]()
samanta @ 14 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=637795Mirabbelko nie wychodzą mi chleby na samym zakwasie bez drożdży. Są płaskie i na ogół z cholernym zakalcem nawet nie wiedziałam że w chlebie można zrobić zakalec. W zasadzie już nie kupuję pieczywa w sklepie poza rzadkimi wyjątkami ale piekę wyłącznie drożdżowe lub mieszane: płynny zakwas i drożdże.
Jeśli przypominasz sobie moją drogę przez mękę z wyprodukowaniem zakwasu to oświadczam, że jak wreszcie ruszył to mam go cały czas, buzuje jak wściekły. ale też dogadzam draniowi jak wrzodowi na d..... Pozdrawiam!a jakie chleby probowalas? jesli ciemne, razowe to moze wina konsystencji. byc moze zbyt przejelas sie naszymi zachetami, zeby robic jak najrzadsze ciasto?
jesli zakwas pracuje, to sprobuj jakis jasny chleb na zaczynie, w formie bochenka. takiemu zakalec raczej nie grozi.
mirabbelka @ 14 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=637889a jakie chleby probowalas? jesli ciemne, razowe to moze wina konsystencji. byc moze zbyt przejelas sie naszymi zachetami, zeby robic jak najrzadsze ciasto?
jesli zakwas pracuje, to sprobuj jakis jasny chleb na zaczynie, w formie bochenka. takiemu zakalec raczej nie grozi.Nie grozi? Nie znasz moich możliwości. Próbowałam ostatnio 2 : Chleb pszenny na zakwasie * przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.oraz Chleb codzienny , spisałam z tego co wydrukowałam sobie a tam jest bez linków. Wcześniej były inne, zrobiłam sobie taki folder z pieczywem na zakwasie , drugi z mieszanym i ten głównie obrabiam no i z drożdżowym. W zasadzie żaden z nich mi się nie udał ( z samym zakwasem) natomiast te z dodatkiem drożdży, nawet nikłym wychodzą poprostu świetne.
Moje chleby w formie bochenka mają niestety formę placka!!!
Jutro zrobię Twoją Challach ciekawe jak mi wyjdzie ten warkocz. Jak wreszcie dojdę do tego co zrobić żeby zamieścić zdjęcie to zobaczysz jak mi poszło. Pozdrawiam
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.