Chleb codzienny

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
perfekcyjny
daumen.gif

Franka

Member
Lis 4, 2007
18
0
0
A co sądzicie o moim chlebku?
Wg niniejszego przepisu, zarabiany w maszynie, rósł w maszynie lecz pieczony w piekarniku. Dolna skórka mało chrupiąca, ale ujdzie. Doskonały smak równoważy ten mankament. Na przyszłość powinnam dopiec w maszynie. Może tak zrobię, choć zamówiłam już garnek rzymski zachęcona Waszymi opisami. Zauważyłam, tak jak doświadczone forumowiczki pisałały, że im dojrzalszy zakwas, tym lepiej ciasto rośnie.
Pozdrawiam
Franka
codzienny1.jpg
codzienny2.jpg

A jeszcze a propos załaczonych zdjeć: co zrobić, aby zmniejszyć ich wielkość?

Załączniki

• codzienny2.jpg
    codzienny2.jpg
    603.3 KB · Wyświetleń: 1
  • codzienny1.jpg
    codzienny1.jpg
    1.7 MB · Wyświetleń: 1

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
No może przeproszę sie z moim garnkiem,co prawda pieczenie na kamieniu to już majstersztyk,ale tym razem chlebek wyszedł mi bardzo fajny,nieduże regularne dziurki skórka taka jak lubię,czyli wszystko ok.,i o dziwo jak go wyjmowałam to był leciutki jak piórko i już myślałam,że znowu coś nie tak dla tego długo nie czekałam ze stygnięciem i brutalnie przekroiłam go na pół,ale na szczęście wszystko jest w porządku,wielkie dzięki za super przepis,chociaż one wszystkie są super,i trudno wybrać

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
iwona44 @ 12 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=636698Eksperymenty to moja specjalność,i na pewno jeszcze nie jedno wykombinuję ,ale tak siedzę i się zastanawiam,czy już chodzić na odwyk czy jeszcze nie jest ze mną tak żle bo ja piekę codziennie,nie mówiąc już,że czasami dwa razy dziennie,upadłam na głowę czy nie
gruebel_2.gif
icon_question.gif
jesli nawet upadlas, to na pocieche napisze, ze nie jestes w tym odosobniona. czasami zdarza mi sie piec i 3 razy dziennie
dump.gif

rogalik

Member
Lis 25, 2007
264
0
0
Ja piekę teraz co dwa dni, bo w ferworze przedswiątecznych porządków dałam sobie z pieczeniem na wstrzymanie
icon_wink.gif

Ten mój ostatni też był płaski, ale za to smakowo mniam, mniam, tak jak na pewno i Twój.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10898&st=720

Dlatego iwonko44 - do doskonałości to jeszcze dojdziemy
icon_razz.gif

Ja też dołączam się do tych fanatyków chlebowych.
Pozdrawiam przedświątecznie

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mirabbelko nie wychodzą mi chleby na samym zakwasie bez drożdży. Są płaskie i na ogół z cholernym zakalcem nawet nie wiedziałam że w chlebie można zrobić zakalec. W zasadzie już nie kupuję pieczywa w sklepie poza rzadkimi wyjątkami ale piekę wyłącznie drożdżowe lub mieszane: płynny zakwas i drożdże.
Jeśli przypominasz sobie moją drogę przez mękę z wyprodukowaniem zakwasu to oświadczam, że jak wreszcie ruszył to mam go cały czas, buzuje jak wściekły. ale też dogadzam draniowi jak wrzodowi na d..... Pozdrawiam!

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Przede wszystkim dzięki za pozdrowienia,i potwierdzam co powiedziała Mirabbelka Twój chlebek o dzieło sztuki,mój i owszem jest bardzo dobry, smaczny ale koło dzieła sztuki to nawet nie leżał,z tym,że ja się wcale nie martwię bo zdarza się wychodzą mi naprawdę zgrabne chlebki,tylko nie mogę się zorientować jak ja to robię,poza tym nie piekę chleba na wystawę,ale pewnie z czasem dojdę do jakiejś wprawy,grunt to smak i satysfakcja z własnego wypieku.Tym bardziej chleba

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
samanta @ 14 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637795Mirabbelko nie wychodzą mi chleby na samym zakwasie bez drożdży. Są płaskie i na ogół z cholernym zakalcem nawet nie wiedziałam że w chlebie można zrobić zakalec. W zasadzie już nie kupuję pieczywa w sklepie poza rzadkimi wyjątkami ale piekę wyłącznie drożdżowe lub mieszane: płynny zakwas i drożdże.
Jeśli przypominasz sobie moją drogę przez mękę z wyprodukowaniem zakwasu to oświadczam, że jak wreszcie ruszył to mam go cały czas, buzuje jak wściekły. ale też dogadzam draniowi jak wrzodowi na d..... Pozdrawiam!
a jakie chleby probowalas? jesli ciemne, razowe to moze wina konsystencji. byc moze zbyt przejelas sie naszymi zachetami, zeby robic jak najrzadsze ciasto?

jesli zakwas pracuje, to sprobuj jakis jasny chleb na zaczynie, w formie bochenka. takiemu zakalec raczej nie grozi.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Pokaż załącznik 20826
mirabbelka @ 14 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=637889a jakie chleby probowalas? jesli ciemne, razowe to moze wina konsystencji. byc moze zbyt przejelas sie naszymi zachetami, zeby robic jak najrzadsze ciasto?

jesli zakwas pracuje, to sprobuj jakis jasny chleb na zaczynie, w formie bochenka. takiemu zakalec raczej nie grozi.
Nie grozi? Nie znasz moich możliwości. Próbowałam ostatnio 2 : Chleb pszenny na zakwasie * przepis pochodzi z niemieckiego forum www.der-Sauerteig.oraz Chleb codzienny , spisałam z tego co wydrukowałam sobie a tam jest bez linków. Wcześniej były inne, zrobiłam sobie taki folder z pieczywem na zakwasie , drugi z mieszanym i ten głównie obrabiam no i z drożdżowym. W zasadzie żaden z nich mi się nie udał ( z samym zakwasem) natomiast te z dodatkiem drożdży, nawet nikłym wychodzą poprostu świetne.
Moje chleby w formie bochenka mają niestety formę placka!!!
Jutro zrobię Twoją Challach ciekawe jak mi wyjdzie ten warkocz. Jak wreszcie dojdę do tego co zrobić żeby zamieścić zdjęcie to zobaczysz jak mi poszło. Pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy