Chleb codzienny

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wpisalam formule na Vermont Sourdough (Prosty jasny) w cups ...znajdziesz ja tutaj, powodzenia zycze!
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
Witam, To mój pierwszy post na forum, więc jeszcze raz chciałabym się serdecznie przywitać i podziękowac Mirabbelce za jest super stronę dzięki której odważyłam się zacząć piec chleby na zakwasie
icon_smile.gif

Chlebki a w zasadzie 'codzienny' piekłam już latem zeszłego roku ale potem miałam dłuższą przerwę spowodowaną brakiem mąki. Mąkę znowu mam, zakwas wyhodowałam i pierwsze dwa 'codzienne', zwane przeze mnie piszczotliwie 'gniotkami', już zostały upieczone. Wprawdzie rodzinka 'gnotki' zjadła i chyba były nieszkodliwe bo nawet moje 8.5 miesięczne dziecko wyhisteryzowało całkiem spory kawałek i zjadło ze smakiem, do tego zupełnie nic mu po nim nie było, ale mam większe ambicje
icon_smile.gif
Coś chyba znowu robię źle; wydaje mi się, że poprzednio codzienne wychodziły mi dużo lepsze
icon_neutral.gif
.

Na początek jeśli pozwolicie mam kilka pytań:
1. Przeczytałam stary wątek o garnkach i chciałabym zakupić Roemertopfa przez Internet (bo nie mam pojęcia gdzie indziej mogłabym taki garnek kupić). Czy taki do ogólnego użytku z pokrywą - klasyczny, swing, rustico, też będzie ok? Który rozmiar jest najodpowiedniejszy? Mały, standardowy czy duży? Będę w nim piec tylko chleb.

2. Co zrobić żeby skórka była delikatniejsza? Rodzinka nie lubi mojej skorupy. Krócej piec czy może to problem z za dużą wilgotnoscią w piekarniku?

3. Mam piekarnik ze specjalnym programem zatrzymującym wilgoć. Czy da się to jakoś wykorzystać czy lepiej tradycyjnie piec góra/dól i otwierac piekarnik do spryskiwania? Do tej pory pieklam na tym specjalnym wstawiając foremkę z wodą i to chyba nie jest najlepszy pomysł. Skórka wychodzi jak pancerz
icon_sad.gif


4. Chlebki wyszły gniotowate bo za gęste ciasto i/lub za krótki czas wyrastania? Czy dobrze myślę?

5. Poprzednim razem zakwas (tzn. to co trzymam w lodówce) był za gęsty ale nie aż tak jak teraz - teraz jest tak sztywny, że ciężko mi wybierać go łyżką. Coś chyba jest nie tak
icon_confused.gif
. Ogólnie ciasto zakwaszone na tym wyrasta, aczkolwiek po przeczytaniu tego wątku dochodzę do wniosku, że chyba jeszcze by chciało rosnąc.


Oj się rozpisałam, mam nadzieję, że ktoś dotarł do końca
icon_smile.gif

BAAARDZO dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc. Jutro znowu będę ożywiać BZeta na 'codzienny'
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
witaj Olu
wink.gif


ad 1 i 2.jesli chodzi o garnek, to rozne sa opinie na ich temat ktory najlepszy. ja mam dwa typowe romertopfy z pokrywa (maly i duzy) i jestem zadowolona. ostatnio pieke razowce z zamknieta pokrywa prawie do konca pieczenia i skorka wychodzi dosc delikatna. moze to jest wyjscie na twoj problem z gruba skora.
aha, do chleba to raczej garnek mniejszy.

ad 3. nie bardzo wiem jaki to jest z piekarnikiem z nawilzaniem (bardzo chcialam kiedys taki miec, wlasnie ze wzgledu na chleb). na pewno jesli masz taka funkcje to nie musisz juz specjalnie piekarnika naparowywac - tak to sobie wyobrazam.
ale juz wstawianie foremki z woda podczas pieczenia jest bardzo zlym pomyslem! piekarnik naparowujemy bezposrednio przed wlozeniem chleba, lub tez wlewamy odrobine goracej wody na blaszke wstawiona na dole, rownoczesnie z wlozeniem chleba, tak zeby natychmiast wyparowala.

ad 4. gniotowatosc ? masz na mysli zbyt scisly miazsz ? to raczej wina zbyt scislego ciasta.

ad. 5. jesli twoj zakwas spelnia swoja role, tzn zaczyn na nim zrobiony wyrasta, to nie ma wiekszego znaczenia jakiej gestosci jest. oczywiscie przy dokarminiu go mozesz dodac odrobine wiecej wody, zeby Ci bylo latwiej nim sie poslugiwac.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ola J. @ 15 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=6616843. Mam piekarnik ze specjalnym programem zatrzymującym wilgoć. Czy da się to jakoś wykorzystać czy lepiej tradycyjnie piec góra/dól i otwierac piekarnik do spryskiwania? Do tej pory pieklam na tym specjalnym wstawiając foremkę z wodą i to chyba nie jest najlepszy pomysł. Skórka wychodzi jak pancerz
icon_sad.gif
witaj, tesciowa ma taki piekarnik i ma specjalny 'program chlebowy'; chleb wychodzi super, wiec moze i Ty sprobuj
pozdrawiam

wink.gif
 

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
Mirabbelko, dziekuje za odpowiedzi
icon_smile.gif

Obiecałam sobie, ze ten 'codzienny' bedzie jak najbardziej fachowy jak sie da
icon_smile.gif
W koncu musi wyjsc
icon_smile.gif


Z 1.5godz temu wyjelam sloik z zakwasem z lodowki, zostawilam do ogrzania. Odjelam 70gr do miski (wzielam wiecej, bo zakwas mam mlody), dokarmilam i stoi na kaloryferze w ciepelku a do reszty ze sloika dolalam 2 lyzki cieplej wody i kopiasta lyzke maki zytniej 720, bo chcialam zrobic jak pisalas w watku i teraz nie wiem.. ma to jeszcze chwile postac? dluzej postac? w cieple, w temp pokojowej? urosnać troche, duzo, urosnac i oklapnac?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
Bea73 @ 16 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=661752witaj, tesciowa ma taki piekarnik i ma specjalny 'program chlebowy'; chleb wychodzi super, wiec moze i Ty sprobuj
pozdrawiam

wink.gif
Witaj Bea
icon_smile.gif
, no własnie to taki program i nawet na nim piekę ale chyba w zły sposób. Do tej pory wstawiałam foremke z wodą (dużo tej wody było aż wstyd się przyznać , chleb musiał miec laznie parowa w piekarniku
icon_redface.gif
) Czy na takim programie w ogóle sie dodatkowo nawilża (spryskiwanie, naczynie z wodą) czy wykorzystuje wilgoc z chleba? Jak tesciowa korzysta z tego programu i w czym piecze?
Czy jak kupie naczynie ceramiczne i wstawie namoczone na ten program to nie bedzie podobnej sytuacji jak dotychczas tzn. ze wychodzi twarda skorupa zamiast skórki...?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Ola J. @ 16 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=661817Mirabbelko, dziekuje za odpowiedzi
icon_smile.gif

Obiecałam sobie, ze ten 'codzienny' bedzie jak najbardziej fachowy jak sie da
icon_smile.gif
W koncu musi wyjsc
icon_smile.gif


Z 1.5godz temu wyjelam sloik z zakwasem z lodowki, zostawilam do ogrzania. Odjelam 70gr do miski (wzielam wiecej, bo zakwas mam mlody), dokarmilam i stoi na kaloryferze w ciepelku a do reszty ze sloika dolalam 2 lyzki cieplej wody i kopiasta lyzke maki zytniej 720, bo chcialam zrobic jak pisalas w watku i teraz nie wiem.. ma to jeszcze chwile postac? dluzej postac? w cieple, w temp pokojowej? urosnać troche, duzo, urosnac i oklapnac?
nie musisz za kazdym razem kiedy go uzywasz oddawac mu to co odebralas. chyba ze masz juz go calkiem malutko. ale kazdorazowo jesli mud dodas swieza make i wode to odstaw dokarmiony w temperaturze pokojowej na troche... jak zobaczysz, ze zaczyna sie ozywiac, tzn pojawiaja sie pecherze i troche przyrasta mozesz z powrotem schowac do lodowki. jak zostanie dluzej, np. cala dobe w cieple, to zje sam siebie i znowu bedzie potrzebowal czegos do jedzenia. lodowka spowalnia mu apetyt.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ola J. @ 16 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=661819Witaj Bea
icon_smile.gif
, no własnie to taki program i nawet na nim piekę ale chyba w zły sposób. Do tej pory wstawiałam foremke z wodą (dużo tej wody było aż wstyd się przyznać , chleb musiał miec laznie parowa w piekarniku
icon_redface.gif
) Czy na takim programie w ogóle sie dodatkowo nawilża (spryskiwanie, naczynie z wodą) czy wykorzystuje wilgoc z chleba? Jak tesciowa korzysta z tego programu i w czym piecze?
Czy jak kupie naczynie ceramiczne i wstawie namoczone na ten program to nie bedzie podobnej sytuacji jak dotychczas tzn. ze wychodzi twarda skorupa zamiast skórki...?
ona piecze zazwyczaj tylko na blasze
uzywa programu 'chleb' ktory nawilza i nie wstawia juz zadnego naczynia z woda, gdyz para z pieca juz w zupelnosci wystarcza
 

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
mirabbelka @ 16 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=662029tak sobie mysle Olu, ze majac taki piekarnik chyba niekoniecznie potrzebujesz garnek gliniany
gruebel_2.gif
myslalam, ze gliniany wiecej wybaczy. i ze bedzie latwiej i smaczniej, no i w ogole..
icon_smile.gif


przed chwila wyciagnelam 'codzienny' z piekarnika. pieklam na tym specjalnym chlebowym programie. wstawilam dodatkowa foremke z odrobina wody (no lyzka moze, moze dwie ale nie wiecej). przypiekl sie solidnie ze wszystkich stron, juz widze, ze bedzie skorupa gigant
cry_1.gif


co ja mam z tym zrobic? tzn. ze skorupa? piec w nizszej temp? piec krocej? zakrywanie folia chyba nic nie da, bo pozostaja jeszcze boki, ktore tez sie przypiekly. piekarnik mam dobry, raczej jak mam nastawione 180 to jest tam ok 180st.

a w ogole to jakos dziwnie mi sie go pieklo. wlalam do niego 280ml plynow (woda + kefir Robico pol na pol), lepil sie i jeszcze byl gesty. rosl 5.5godz, na szczescie wyrosl: 2 krotnie + jeszcze z cm ponad forme. po nacisnieciu pozostalo wglebienie. w piekarniku nic a nic nie urosl. Czy to oznacza, ze wyrosl tyle ile powinien?

W jakich rozmiarach formach pieczecie i ile wam 'codzienne' wyrastaja? bo ja pieklam teraz w formie 25cm x 13 cm x 6.5cm , chleb ma te 7-8cm wysokosci i generalnie jak sie odkroi skorupe to niewiele miąszu zostanie do jedzenia
icon_sad.gif


jaki olej dodajecie?

a czy zwykla forme z powloka zapobiegajaca przywieraniu trzeba smarowac/wysypywac? zawsze smaruje i wysypuje bo nigdy nie mam odwagi piec bez


zaczekam az wystygnie i przekroimy. ciekawa jestem czy tym razem znowu gniotek sie zrobil
icon_lol.gif

moze zdjecie pokaze
icon_smile.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
- czy czasem ten chleb nie wysusza Ci sie podczas wyrastania ? chleb powininen byc szczelnie przykryty folia.
- ta dodatkowa woda w czasie pieczenia moim zdaniem nie jest Ci zupelnie potrzebna.
- sprobuj piec krocej ale w wyzszej temperaturze. 180st.C dla chleba mieszanego to za niska temperatura.
- przed wlozeniem chleba piekarnik musi byc naprawde porzadnie rozgrzany, a w trakcie pieczenia nie otwieramy juz drzwiczek, kazde otwarcie powoduje obnizenie temperatury o 10 st C.
- 5,5 godziny w temperaturze pokojowej to bardzo dlugo. moze troche za dlugo?

ja uzywam szerszej i krotszej formy, ktora bardzej sie nadaje do chleba. smaruje i wysypuje zawsze.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
mirabbelka @ 17 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=662387- czy czasem ten chleb nie wysusza Ci sie podczas wyrastania ? chleb powininen byc szczelnie przykryty folia.
- ta dodatkowa woda w czasie pieczenia moim zdaniem nie jest Ci zupelnie potrzebna.
- sprobuj piec krocej ale w wyzszej temperaturze. 180st.C dla chleba mieszanego to za niska temperatura.
- przed wlozeniem chleba piekarnik musi byc naprawde porzadnie rozgrzany, a w trakcie pieczenia nie otwieramy juz drzwiczek, kazde otwarcie powoduje obnizenie temperatury o 10 st C.
- 5,5 godziny w temperaturze pokojowej to bardzo dlugo. moze troche za dlugo?

ja uzywam szerszej i krotszej formy, ktora bardzej sie nadaje do chleba. smaruje i wysypuje zawsze.
- ano fakt.. najpierw byl przykryty szczelnie folia ale odkleilam w jednym miejscu. na folii zebralo sie troche wody. rozszczelnienie folii to byl pewnie blad?
- nastepnym razem bedzie bez wody.
- pieklam jak w przepisie 10min na 200 i 35min na 180st. Czas moge skrocic, temp podkrecic ale czy sie nie okaze, ze chleb bedzie slabo upieczony w srodku?
- zawsze wkladam jak piekarnik zapika, ze osiagnal zadana temperature. drzwiczek chyba w ogole nie otwieralam tym razem, ogolnie przy ciastach i temu podobnych raczej drzwiczek nie otwieram.
- poprzednie dwa razy wyszly kapciowate, wiec tym razem chcialam zobaczyc ile jest w stanie moj chleb wyrosnac (tak pisalas wczesniej w watku)
icon_smile.gif


ta wlasnie jest szersza niz normalna keksowka, dlugosc chyba podobna. z tej ilosci po 2 krotnym wyrosnieciu chleb akurat miesci sie w formie. pamietam, ze kiedys pare razy wyszedl mi z formy i ciezko bylo go odkleic od brzegow.

acha.. czyli kiedys rosl lepiej, bo wylazil z formy :-/
 

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
a to moj chlebek. zdjecie troche znieksztalca rzeczywistosc.
- na zdjeciu wyglada na wyzszy niz jest w rzeczywstosci,
- na zdjeciu slabo to widac ale wyglada jakby tylko gora i srodek byl wyrosniety a dol i boki to troche taki mr. zakalec
- na zdjeciu nie widac, ze skorka jest twarda skorupą.

chlebcodzienny__Medium_.jpg

i co o tym myslicie?
 

Załączniki

  • chlebcodzienny__Medium_.jpg
    chlebcodzienny__Medium_.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 1

Ola J.

Member
Wrz 2, 2007
22
0
0
mielismy nie jesc juz dzisiaj ale maz zaczal...
icon_smile.gif

no wiec chlebek jest ok. przypomina juz i wygladem i smakiem normalny chleb.
w smaku wyszedl super. fajnie kwasny - ostatnio tylko takie mi smakuja
icon_smile.gif
kwasny jest pewnie przez to dlugie wyrastanie?
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,194
2,748
113
Olu, a czy w instrukcji do piekarnika nie masz napisane jak wykorzystywać ten program do pieczenia chleba? Jaki to piekarnik?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Ola J. @ 17 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=662481a to moj chlebek. zdjecie troche znieksztalca rzeczywistosc.
- na zdjeciu wyglada na wyzszy niz jest w rzeczywstosci,
- na zdjeciu slabo to widac ale wyglada jakby tylko gora i srodek byl wyrosniety a dol i boki to troche taki mr. zakalec
- na zdjeciu nie widac, ze skorka jest twarda skorupą.


i co o tym myslicie?
eee, troche sie go czepiasz
icon_mrgreen.gif
nawet jesli nieco znieksztalcony, to bardzo ladny jest.
wyrosniety ok. chleby na zakwasie maja zazwyczaj grubsza skore niz te drozdzowe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy