Chleb codzienny

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
nie zasuszylas ?
icon_eek.gif
baa.gif

moge Ci przeslac, daj znac jak juz nabierzesz ochoty i bedziesz miala make.

konsta

Member
Sty 22, 2008
21
0
0
Witam:)
Chciałam Podziękować Pani Mirabbelce za podpowiedź dotyczącą odświeżenia mojego zakwasu.
W końcu wychodzi mi wspaniały codzienny chleb! Jest taki jaki powinien być! mięciutki, z cieniutką skórką, długo utrzymuje świeżość jest przede wszystkim bardzo smaczny. Troszkę zmieniłam składniki i w zasadzie jest to chleb pszenny na żytnim zakwasie:) Nie nadążam z pieczeniem tego chleba! Tak szybko znika.
Będę musiała w tym miesiącu jechać do Selgrossa i kupić 20 kg żytniej mąki i 20 pszennej:0 ( piekę chleb dla 4 rodzin wiec te ilości maki mogą przerażać).
Dziękuje za przepis, za wytrwałość w przywołaniu mnie do porządku:)

Pozdrawiam

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
mirabbelka @ 24 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=665631nie zasuszylas ?
icon_eek.gif
baa.gif

moge Ci przeslac, daj znac jak juz nabierzesz ochoty i bedziesz miala make.
Pani Mirabbelko, nie śmiałabym prosić
icon_biggrin.gif

Szkoda, że wcześniej nie przeczytałam tej propozycji, bo właśnie byłam kilka dni w W-wie, mogłabym osobiście zaczerpnąć łyżeczkę Twojego zakwasu
icon_mrgreen.gif
A mąkę już zamówiłam wreszcie!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Kochana jesteś
bussi.gif
, nie spodziewałam się, że tak szybko zagości u mnie nowy lokator. Dziś się wprowadził!!! Obiecuję teraz przy wszystkich, że nie pozwolę mu umrzeć, że będę o niego dbać a gdyby się tak zdarzyło, że przestanę na jakiś czas piec chleb ( z różnych przyczyn) to na pewno zasuszę go sobie. Ale na razie, jak długo oczekiwane dziecko, będę pielęgnować i rozpieszczać!
DZIĘKUJĘ
cvety.gif
cvety.gif

babeczkaa

Member
Lut 18, 2005
54
0
0
Wesołych Świąt życzę wszystkim chlebomaniakom, mój chleb łasnie wyrasta w liczbie dwóch sztuk, jeden posypany płatkami owsianymi drugi czarnuszką
icon_smile.gif
))
Pozdrawiam
B.

PS. pisze w tym wątku bo na tym przepisie uczyłam się piec sój chcleb i tak juz robie od października 2007
B.

Kaska1

Member
Maj 17, 2006
11
0
0
a ja ten chlebek pieklam do swiecenia i rodzinka zachwycona byla a wygladal sobie tak (wyszły mi 4 bochenki male do koszyczka nawet ciut za duze
icon_smile.gif
0

codziennyao4.jpg

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
babeczkaa @ 21 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=678505Wesołych Świąt życzę wszystkim chlebomaniakom, mój chleb łasnie wyrasta w liczbie dwóch sztuk, jeden posypany płatkami owsianymi drugi czarnuszką
icon_smile.gif
))
Pozdrawiam
B.

PS. pisze w tym wątku bo na tym przepisie uczyłam się piec sój chcleb i tak juz robie od października 2007
B.
Babeczko, miło, że jesteś z nami. Piekę dzięki mirabbelce od dwóch lat z przerwami na lenistwo, ale muszę przyznać, że jest to wielka przygoda. Wyjęcie z piekarnika pachnącego, prawdziwego chleba na zakwasie sprawia tyle przyjemności i "ociepla" cały dom, jakby na to nie patrzeć
icon_eek.gif
.

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Witam

Zagościłem na tym forum kilka dni temu. Trafiłem przypadkowo szukając opini o robotach kuchennych. Po zakupie robota zainteresowałem się forum na temat wypieku chleba. Właśnie wychodowałem swój własny zakwas. Teraz wymieszałem składniki według przepisu pani Mirabbelki na chleb codzienny. wystawiony do rośnięcia przez kilka godzin wcale się nie ruszył. Stwierdziłem że jest za luźny więc go przegniotłem z mąką i wsadziłem do lodówki bo dzisiaj już nie ma czasu na pieczenie. Spróbuje jutro po pracy wyjąć do ciepłego miejsca i zobaczyć czy się ruszy i co z niego wyrośnie.
Pozdrawiam.
wink.gif

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Niestety pierwsza próba wypieku chleba się nie powiodła. Myślę że przyczyną był zakwas, był za słaby i ciasto nie wyrosło.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,791
4,848
113
Nie wiem, co powiedziałaby na to Mirabbelka, ale dodałabym do tego nierosnącego chleba drożdzy i może by sie uratował.
gruebel_2.gif

Trzymam kciuki za Twoj następny
daumen.gif
icon_smile.gif

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Następny się udał. Zakwas starszy i mocniejszy. Pieczony bez formy rozszedł się, ale w smaku doskonały.

chleb1.JPG

chleb2.JPG

chleb3.JPG

Muszę sobie kupić jakieś formy, wtedy będzie wyższy.
mniam.gif

Załączniki

• chleb1.JPG
    chleb1.JPG
    312 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb2.JPG
    chleb2.JPG
    320.3 KB · Wyświetleń: 1
  • chleb3.JPG
    chleb3.JPG
    309.1 KB · Wyświetleń: 1

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy