Chleb codzienny

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Marek moge tylko powtorzyc za dziewczynami, ze zdolny jestes
daumen.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
HPIM8251__320x200_.JPG HPIM8250__320x200_.JPG


oto mój dzisiejszy wypiek tego bardzo dobrego chlebka.Autorce -
anbetung.gif
. Chleb ściśle wg recptury - wyrastał w lodówce całą noc.
Jest naprawdę bardzo smakowity. Będę go piec. Ciasto trochę klejące w trakcie przygotowań, ale wyjaśnień i pomocnych odpowiedzi w tym wątku jest tyle, że człowiek nie pozostaje samotny.
 

Załączniki

  • HPIM8250__320x200_.JPG
    HPIM8250__320x200_.JPG
    41.7 KB · Wyświetleń: 1
  • HPIM8251__320x200_.JPG
    HPIM8251__320x200_.JPG
    38.2 KB · Wyświetleń: 1

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
koniecznie! nie tylko latwiej rozplanowac wtedy pieczenie, ale chleb zyskuje bardzo na smaku i aromacie.
nie mozna tez pominac faktu, ze taki chleb jest bardziej stabilny, latwiej go nacinac i zonglowac przy przekladaniu np. z koszyka na kamien.
pod warunkiem oczywiscie, ze jest porzadnie w zimnie wyrosniety. jesli nie, musi jeszcze chwile odstac w temperaturze pokojowej zanim powedruje do pieca.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
W piątek prosto po pracy wyjeżdżałam do mamy, zabrałam więc ze sobą do pracy słoik z zakwasem, a właściwie z ciastem zakwaszonym po pierwszym karmieniu, jeszcze będąc w pracy drugi raz dokarmiłam, potem zamknęłam słoik i ruszyłam w podróż autobusem ( 50 km). Już na miejscu dokarmiłam trzeci raz i na noc wyrobiłam chleb, raniutko upiekłam w foremce. To była moja pierwsza taka podróż, zakwasowi też się to podobało, pracował jak oszalały. Na pewno jeszcze nie raz tak zrobię-chleb udał się znakomicie. A w pracy jaka sensacja była jak niuniowi jeść dawałam
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Właśnie studzi się mój pierwszy całkowicie - zakwasowy ( trójfazowy) chlebek
icon_biggrin.gif


S4021462.JPG
 

Załączniki

  • S4021462.JPG
    S4021462.JPG
    34.7 KB · Wyświetleń: 1

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
CU-DOW-NY!
dance.gif
anbetung.gif


W smaku jest po prostu fenomenalny! Dodałam 1/2 łyżeczki mielonego kminku a olej zastapiłam smalcem (jestem w fazie experymentów smalcowych ).
To własnie jest chleb idealny, jakiego szukałam.

Okazało się, że zrobienie zakwaszonego ciasta 3-fazowego nie jest wogóle trudne, tylko trochę trwa. Ale warto. Mąż powiedział " Już nic w nim nie trzeba zmnieniać, jest idealny"
icon_mrgreen.gif


Wieczorem wstawię zdjęcie w przekroju.

Dziękuję Mirabbelko
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Wczoraj upiekłam pierwszy "chleb codzienny".Dość długo mi wyrastał i miałam obawy co z tego wyjdzie ale z efektu jestem zadowolona.Następny pójdzie lepiej.Dziękuję Mirabbelko
anbetung.gif
 

Załączniki

  • DSCN0212.JPG
    DSCN0212.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
O, jaka ładna struktura
icon_smile.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Oto mój "bohater" w przekroju
icon_smile.gif


S4021470.JPG
 

Załączniki

  • S4021470.JPG
    S4021470.JPG
    36.1 KB · Wyświetleń: 1

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
bardzo sie ciesze, ze Ci sie tak udal. rzeczywiscie idealny w przekroju.

nie musicie mi tak wszystkie dziekowac
icon_mrgreen.gif
,bo jedyne co zrobilam w sprawie tego przepisu to to, ze przed laty wyciagnelam go z niemieckiego forum, siedzial gdzies w kacie i wcale nie cieszyl sie tam wielkim powodzeniem
icon_question.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
mirabbelka @ 29 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=732845bardzo sie ciesze, ze Ci sie tak udal. rzeczywiscie idealny w przekroju.

nie musicie mi tak wszystkie dziekowac
icon_mrgreen.gif
,bo jedyne co zrobilam w sprawie tego przepisu to to, ze przed laty wyciagnelam go z niemieckiego forum, siedzial gdzies w kacie i wcale nie cieszyl sie tam wielkim powodzeniem
icon_question.gif
Otóż to Mirabbelko- i właśnie za to Ci dziękuję.Przy okazji przepraszam za fatalne zdjęcia moich chlebów.Rzeczywistość jest dużo lepsza.
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy