gracha @ 17 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657139Mój jest prosty jak drut![]()
Podam jak wrócę, bo wszystko pamiętam poza czasem pieczenia gdyż piecze mąż.Czekam!
h-elen @ 22 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657462Beata,![]()
Mogę tylko podziwiać. Jeszce nigdy nie udał mi się bochenek bez formy
Bardzo dziękuję, ale jeszcze trochę muszę nad tym popracować😋
mirabbelka @ 22 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657470Świetny!
Następnym razem spróbuj odrobine przeciągnąć wyrastanie. Z kształtu dziur w chlebie widać, ze chciał jeszcze trochę rosnąć. Pisze to tylko dlatego, bo wiem, ze dążyłaś do perfekcji![]()
Mirabbelko baaardzo dziękuję. 😍Chleb rósł w koszyku 3 godz.,ale nie wiedziałam czy jest gotowy do pieczenia ( metoda palca),a bałam się, żeby nie przerósł. Pozdrawiam😊
mirabbelka @ 23 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657495Jasne. On jest idealny![]()
W ramach ćwiczeń radzę jednak dłużej potrzymać. Jak raz spróbujesz, to będziesz na przyszłość wiedziała jak wyglada przerośnięty chleb.
Jak to jest prawidłowo z tym " badaniem palcem". Zagłębienie zaraz wraca jak jest dobrze wyrośnięty?😥
mirabbelka @ 23 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657502Zagłębienie wraca dość szybko - można jeszcze potrzymać.
Zagłębienie wraca, ale b.powoli - to juz prawie ten właściwy moment.
Zagłębienie pozostaje - ostatni dzwonek żeby wkładać do pieca
Chleb opadł i to wyraźnie - jeśli włożymy go szybko i do wysokiej temperatury można go częściowo uratować.
Nieraz zdarzyło mi się wkładać do piekarnika już mocno oklapniete chleby, włożone na rozgrzana blachę lub kamień potrafią zadziwić
Mnie się zdarzyło przerośnięty chleb wyrzucić z formy i przemiesić, a następnie z powrotem do wyrastania dać. Działało!
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.