gracha @ 17 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657139Mój jest prosty jak drut
Podam jak wrócę, bo wszystko pamiętam poza czasem pieczenia gdyż piecze mąż.Czekam!
h-elen @ 22 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657462Beata,
Mogę tylko podziwiać. Jeszce nigdy nie udał mi się bochenek bez formyBardzo dziękuję, ale jeszcze trochę muszę nad tym popracować😋
mirabbelka @ 22 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657470Świetny!
Następnym razem spróbuj odrobine przeciągnąć wyrastanie. Z kształtu dziur w chlebie widać, ze chciał jeszcze trochę rosnąć. Pisze to tylko dlatego, bo wiem, ze dążyłaś do perfekcjiMirabbelko baaardzo dziękuję. 😍Chleb rósł w koszyku 3 godz.,ale nie wiedziałam czy jest gotowy do pieczenia ( metoda palca),a bałam się, żeby nie przerósł. Pozdrawiam😊
mirabbelka @ 23 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657495Jasne. On jest idealny
W ramach ćwiczeń radzę jednak dłużej potrzymać. Jak raz spróbujesz, to będziesz na przyszłość wiedziała jak wyglada przerośnięty chleb.Jak to jest prawidłowo z tym " badaniem palcem". Zagłębienie zaraz wraca jak jest dobrze wyrośnięty?😥
mirabbelka @ 23 Mar 2020 napisał:index.php?act=findpost&pid=1657502Zagłębienie wraca dość szybko - można jeszcze potrzymać.
Zagłębienie wraca, ale b.powoli - to juz prawie ten właściwy moment.
Zagłębienie pozostaje - ostatni dzwonek żeby wkładać do pieca
Chleb opadł i to wyraźnie - jeśli włożymy go szybko i do wysokiej temperatury można go częściowo uratować.
Nieraz zdarzyło mi się wkładać do piekarnika już mocno oklapniete chleby, włożone na rozgrzana blachę lub kamień potrafią zadziwićMnie się zdarzyło przerośnięty chleb wyrzucić z formy i przemiesić, a następnie z powrotem do wyrastania dać. Działało!
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia