index.php?act=findpost&pid=739473Zaczęłam i ja zabawę z zakwasem
Przeczytałam wcześniej tutejsze prawie 70 stron o zakwasie, odwiedziłam stronę Mirabbelki
Wiem (teoretycznie
) dużo na temat problemów i ich rozwiązywania ale .....
No właśnie praktyka a teoria to dwa bieguny...
Nastawiłam zakwas na mące żytniej razowej. I co - i nic - stoi sobie w temp. 25C ani nie bąbluje ani nie pachnie kwaśno (octowo też nie)
czasem się rozwarstwia koloru nie zmienia... Dokanmiany jest mąką żytnią razową na zmianę z pszenną.
Aktualnie wygląda na to czym jest czyli to poprostu wymieszana mąka z wodą - tak też pachnie.
I teraz pytanko: co jest nie tak? Za zimna mu czy co?
Ratunku!! Dać mu jeszcze czas czy zaczynać od nowa??
A ile on ma dni? Daj mu troche czasu.... Jesli nasz go juz z tydzien to moze zrob na poczatek chleb na zakwasie z dodatkiem drozdzy, bo takie sa czesto dla poczatkujacych latwiejsze
Moj zakwas nastawiony chyba 1.5 roku temu z maki razowej tez na poczatkowo nie szalal