CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Amusiek

Member
Sie 17, 2009
4
0
0
Wyszedł bardzo dobry (; Z tym że bochenek który jest rozkrojony na zdjęciu trochę za długo czekał na wrzucenie do pieca na desce i lekko go zgniotłam nożem przy próbie nacięcia : p Z drugim już lepiej poszło (;
@hazo, mam uraz do chlebów na drożdżach, zdecydowanie wolę zakwas ; D no i chciałam coś z mąką żytnią (;
IMG_2053.JPG
IMG_2056.JPG

Załączniki

• IMG_2053.JPG
    IMG_2053.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • IMG_2056.JPG
    IMG_2056.JPG
    652.8 KB · Wyświetleń: 0

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Teraz mam problem z kruszeniem się. Ten, króry piekłam z SF na drugi dzień się kruszył i stracił baaardzo dużo na świeżości (za szybko jak dla mnie) i zrobił się zbity. No co ja źle robię? Robiłam jeszczce kilka z innych przepisów i ten sam efekt końcowy. Radźcie co tu robić.

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Wiem, że kiedyś było o pękających chlebach, zagniataniu, formowaniu bochenka, ale nie umiem odnaleźc tego w 80 stronach wątku.
Moje chleby przyrastają nawet 3 krotnie, a mimo to po włożeniu do piekarnika dół bochenka, na całym obwodzie, odpęka. Piekę chleb codzienny z przepisu Mirabellki, wkładam do nagrzanego piekarnika w garnku rzymskim (odkrytym).
Czy poza złym naprężeniem ciasta może być jeszcze jakaś przyczyna z powodu której moje chleby tak się zachowują?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
tak sie dzieje czesto w garnku rzymskim, nie wiem dlaczego
gruebel_2.gif
u mnie pekniecie jest minimalne, cieniusienka rysa na obwodzie, ale zazwyczaj jest.
zytnio_ziem_PR_4.jpg

taki sam chleb pieczony w innej formie, nie ma tego. sprawdzalam to kilkakrotnie

razowypszenny0003.JPG

ale dotyczy to chlebow raczej ciezszych pieczonych z luznego ciasta.

inne jasne, formowane i potem pieczone w garnku raczej tego nie maja.

Załączniki

• zytnio_ziem_PR_4.jpg
    zytnio_ziem_PR_4.jpg
    84.5 KB · Wyświetleń: 0
  • razowypszenny0003.JPG
    razowypszenny0003.JPG
    80.1 KB · Wyświetleń: 0

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Tak, dokładnie tak jak pisze mirrabelka. Nic mu się nie dzieje. Jedyną wadą jest to, że garnek przy tej temp pieczenia czernieje w częsci nie zakrytej chlebem. Po prostu wypala się. Chętnie kupiłabym kamień ale tym razem kwadratowy.

Spróbowałam po raz kolejny upiec bochenek i jest to samo. Zrobiłam tym razem odrobinę gęściejsze ciasto, które słabiej mi wyrosło, widzę to po jego strukturze, a mimo to pękł, nie po całości obwodu lecz przez połowę. Nie jest to jakaś straszna wada, lecz denerwuje mnie to. Dzisiaj mam przygotowaną kolejną porcję zakwaszonego ciasta upiekę w przykrytym garnku, moze to cos zmieni.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Może on po prostu za dużego kopa od razu dostaje, tzn. temperatura jest za duża na początku? Może to, co w przypadku kamienia jest zaletą (czyli wysoka temperatura) w przypadku garnka jest wadą? Chleb mocno się odbija, a że nie ma mozliwości swobodnego powiększania się na boki, bo garnek je ogranicza, to rośnie szybko w górę ale zbyt szybko dla nawet dobrze naprężonej skórki i ona pęka wtedy?

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
piekłam dziś pszenno-żytni mirabelki i pomimo ze pięknie w koszu wyrósł to jak go przełożyłam na blaszkę jeszcze nie zaopatrzyłam się w kamień to mi się zrobił plackowaty. rozlał mi się
cry_1.gif
, za dużo wody dałam ale mirabelka pisała że ciasto będzie klejące ?? Wiem że pewnie pytanie zadane nasty raz ale przeraża mnie przeszukanie 80 stron wątku. Proszę o radę. I zdraźcie mi tajemnicę nacinania chleba co robicie żeby ciasto się nie ciągnęło jak nacinam ?? No i czemu jak piekę w keksówce to zdarza się że chleb na całej długości pęka mi na bocznej stronie ścianki ??
z góry dziękuję za rady

dzizi

Member
Lis 11, 2009
1
0
0

Witam
Postanowiłem zrobić coś dla siebie i rodzinki [IMG]https://www.cincin.cc/style_emoticons/cincin/icon_biggrin.gif pomysł na chleb na zakwasie chodził mi po głowie od dłuższego czasu a moje wcześniejsze wypieki to z maszyny i oczywiście drożdże
Zabrałem się do roboty i efekt widać na zdjęciu
icon_frown.gif
nie będę rozpisywał się co dodałem i w jakich proporcjach smakowo ok. ale dwa wypieki i efekt podobny pęknięcie i chleb się przypala
użyłem mąki żytniej 2000 dodałem otręby i ziarna dyni i słonecznika temp. piekarnika 240c spryskałem wodą wypiekany chlebek i do piekarnika na środkową półkę 10min potem 175c i 55min efekt chleb spalony i pęknięty za drugim razem to samo ale półka w piekarniku na samym dole efekt podobny chleb pęknięty ale mniej przypalony dodam że stosowałem górny palnik piekarnika bez termo obiegu!!!!
moim zdaniem błąd to za wysoko temp. na początku pieczenia i brak termo obiegu - no i oczywiście dostatecznej wiedzy bo jestem z tych co nie doczytają wszystkiego do końca i zabierają się do roboty
icon_biggrin.gif

proszę o pomoc

Załączniki

• 423_2313_1000.jpg
    423_2313_1000.jpg
    57.9 KB · Wyświetleń: 0

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Ja mam za to problem ze skórką.
Piekłam francuski wiejski na zakwasie oraz polski, oba z przepisu tatter, i były bardzo dobre. Ładnie wyrosły, są bardzo smaczne, mają ładny, równy miękisz, ale jak dla mnie mają za miękką skórkę.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika skórka jest wypieczona, złoto brązowa, twarda i chrupiąca, ale jak tylko ostygnie robi się miękka. Jest w sumie dość cienka i swobodnie się ugina, a nie chrupie i pęka z trzaskiem jak bym chciała.
Czy jest jakiś magiczny sposób, żeby uzyskać taką idealną chrupiącą skórkę? Czy to może kwestia przepisu? A jeżeli tak, to które chleby mają taką skórkę?
Nie wymagam, żeby skórka była chrupiąca przez trzy dni
icon_mrgreen.gif
, ale żeby chociaż pierwszego dnia po wystygnięciu miło chrupała jak nie przymierzając w chlebie sklepowym (wiem, wiem to nie było najlepsze porównanie ;) )

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Mi najbardziej "sklepowa" chrupiaca skorke przypomina ta na chlebie vermont sourdogh.
Chleb po wyciagnieciu z piekarnika smaruje woda przy uzyciu pedzla i wkladam jeszcze na 5 minut do goracego piekarnika.
Ponizej fotka chleba, czy o taka skorke Ci chodzi?

DSC_0002.JPG

Załączniki

• DSC_0002.JPG
    DSC_0002.JPG
    716.9 KB · Wyświetleń: 0

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
O, o ,o, cóś w ten deseń
icon_mrgreen.gif

Muszę odkurzyć starego dobrego Hamelmana. Może jeszcze dzisiaj nastawię, a jutro dam znać co wyszło.

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Witam,
zakwas zrobiony cztery dni temu mało bąbelków prawie nic, zapach jest ale zakwas nie rośnie. Jednak ja się nie poddaję i mimo to zrobię dziś na nim najprostszy chleb. I zobaczymy co bedzie dalej. Robię go z mąki żytniej eko 2000. Przed 20 min podrzuciłam mu łyżeczkę cukru żeby sprawdzić żywotność bo że żyw to czują moje nozdrza. Trzymajcie kciuki.

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Mirabeklo, przedłużyłam bąbelkuje, rośnie
icon_smile.gif
tylko Słońce moje chlebowe powiedz mi jaki chlebek jako pierwszy w życiu powinnam zrobić żeby mi jednak się udał?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy