CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,193
2,746
113
Może ten lub ten? Obydwa bardzo proste w wykonaniu i z dodatkiem niewielkiej ilości drożdży co przy takim młodym zakwasie może być przydatne.

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
jedno pytanie, jak kwas zaczął zamiast przyjemnie "zalatywać" kwasikiem, a pachnie dosyć inaczej (jakby po prostu mąka z wodą)
ale pięknie cały czas bąbelkuje, to jest ok?

hazo, dzięki za pomoc, na pewno pójdzie ten pierwszy w obroty dzisiaj
zahnlos.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
zakwas jest ok
daumen.gif

oczywiscie mozesz pojsc za rada hazo.

ale jesli zakwas pieknie babelkuje i masz go dosc duzo (tak mysle..) powinnas zrobic chleb, do ktorego zuzyjesz go prawie w calosci - zostawiajac tylko 50g do dalszego rozmnozenia.

dlatego proponuje Ci ten

jest w nim taka ilosc zakwasu, ze nawet bez drozdzy da rade. trzeba mu tylko zostawic czas na wyrosniecie i nie popedzac..

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
wszystko fajnie, dodałam więcej mąki pszennej i nawet udało się bochenek uformować

dałam spokojnie wyrosnąć

upiekłam i efekty:

25_03_10_2037.jpg

czemu tak mi pękł?
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif

Załączniki

• 25_03_10_2037.jpg
    25_03_10_2037.jpg
    40.4 KB · Wyświetleń: 0

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
drożdży w przepisie nie było

a ciasto, faktycznie mało gęste

i jeszcze jedno, bo postanowiłam spróbować i strasznie kwaśny wyszedł w ogóle w smaku nie przypomina chleba
cry_1.gif

MarcinK

Member
Kwi 15, 2010
4
0
0
Zastanawia mnie jeden problem. Dalem troche mniej wody dzis i chlebek wyszedl lepiej (nie opadł, chociaż długo rósł
icon_smile.gif
,ale z drugiej strony mam pyszny chleb z malej piekarni (mieszkam w malej miejscowosci) gdzie robia pieczywo na zakwasie:) Chcialbym uzyskac taki sam smak,ale chyba bedzie problem.

Wydaje mi sie,ze moj chlebek ma gorszy zapach i troche za bardzo jest kwasny i chyba wciąż nieco "za mokry". Moze to kwestia maki? Robilem ten zakwas na mace żytniej Melvit typ 720. Zakwas dokarmiam od świąt więc ma się dobrze,chociaż nie bąbalkował jakoś...ale ciasto wyrosło
icon_smile.gif

Może powinienem spróbować zrobić zakwas pszenny? Czy jeśli zachowam łyżke tego zakwasu to moge na jego bazie spróbować zrobić pszenny? Ile będe potrzebował dni,żeby zakwas pszenny był gotowy na bazie żytniego?

Załączniki

• chleb1.jpg
    chleb1.jpg
    142.7 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...st&p=966330 napisałeś, że to wersja maszynowa. Jakim więc sposobem ma być taki jak z piekarni, to niemozliwe przecież. Warunki pieczenia w maszynie są zupełnie inne niż w piecu piekarniczym. Upiecz ten chleb w piekarniku i wtedy jest szansa, że osiągniesz porównywalny smak.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
dziunia @ 15 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=966338Tu: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...st&p=966330 napisałeś, że to wersja maszynowa. Jakim więc sposobem ma być taki jak z piekarni, to niemozliwe przecież. Warunki pieczenia w maszynie są zupełnie inne niż w piecu piekarniczym. Upiecz ten chleb w piekarniku i wtedy jest szansa, że osiągniesz porównywalny smak.
I tez niekoniecznie, piece chlebowe maja zwykle osiagalna wyzsza temperature niz domowy piekarnik. Maja rowniez aparture do automatycznego wtrysku pary, w domu tego nie ma i trzeba kombinowac.
I wlasciwie po co?
qd

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Jasne, że piece chlebowe mają inne warunki niż piekarnik, dlatego też napisałam, że smak będzie porównywalny, a nie taki sam.

MarcinK

Member
Kwi 15, 2010
4
0
0
To nie tak:)

To jest chleb z maszyny. Mowie tylko o tym,ze mam fajna piekarnie niedaleko i maja tez pyszny chleb na zakwasie bez polepszaczy. To jest zaleta mieszkania w malych miejscowosciach:)

Tymczasem staram sie zrobic tak smakujacy chleb jak ten z piekarni.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A, to zmyliłeś mnie tym zdjęciem
fiesgrins.gif

Chleb z piekarni będzie zawsze smakował ciut inaczej z wielu względów. Poczynając od mąki, poprzez ilość masy jaką tam robią, częstotliwość robienia chleba, sposób prowadzenia zakwasu, profesjonalny piec chlebowy, tych czynników jest tyle, że ciężko powiedziec, który ma wpływ decydujący. Może podpytaj jak ten chleb robią, z jakiej mąki i w jakich proporcjach, bo pewnie mieszają pszenną z żytnią. Skoro to mała piekarnia, to może zdradzą conieco i uda Ci się zrobić coś o zblizonym przynajmniej smaku.

Kręciołek

Member
Mar 3, 2010
625
0
0
A ja mam problem z zakwasem: w ogóle nie bąbelkuje i nie rośnie, choć zapach ma owszem ładny, kwaskowaty, taki jak powinien mieć. Próbowałam z niego piec chleb i niestety 2 razy zakalec całkowity.
nie wiem co jest z nim nie tak, bo warunki ma te same co zawsze, mąka ta sama (żytnia razowa), temperatura też.
Co może być nie tak?

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Może z lenistwa skopiowałam list który napisałam na stronie Mirabelki ale tu pewnie więcej odpowiedzi dostanę, Mirabelka na stronę może swoją nie zajrzeć a czas goni ;)

Mirabelko kupiłam kiedyś gazetę z Twoją broszurką dotyczącą wypieków chleba i zakwasu. Tam chyba jest błąd chociaż robiłam w/g przepisu wyszedł mi kit
icon_sad.gif
chyba trzeba wody dodawać razem z tą mąką przez te 5 dni, a pisze i tak robiłam że samą mąkę 2-3 łyżki teraz mam ciasto
icon_sad.gif
dolałam wody by uzyskać gęstą śmietanę czy dobrze???? a i jeszcze jedno zakwas mój robiłam z mąki 650 fajnie pracował mimo braku tej wody. ostatnie pytanko czy jeśli dobry ten zakwas mimo tej kombinacji z wodą i rodzajem maki co mogę na nim upiec? jakiś szczególny przepis???

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
nie bardzo wiem o czym piszesz
icon_question.gif

jesli o robieniu zakwasu to zawsze dodajemy make i wode w mniej wiecej rownych proporcjach .

rozumiem tylko, ze otrzymalas ladnie pracujacy zakwas i mozesz na nim upiec od razu pierwszy chleb na zakwasie.

jesli bylas na mojej stronie, to tam jest dokladnie opisane jak najlepiej zuzyc ten pierwszy zakwas mamy zakwas i co dalej > Jaki chleb na poczatek?

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
mirabbelka @ 14 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=976594nie bardzo wiem o czym piszesz
icon_question.gif
Piszę o dodatku do "Chwili dla Ciebie" z 2 kwietnia 2009 roku
Przy przepisie wykonania zakwasu niema podanej wody jako dodatek przez te parę dni tylko jest w dzień przygotowania a później tylko dodawać tylko mąkę
icon_sad.gif
ale to już niema znaczenia ja robiłam tak jakoś bezmyślnie czytałam i nie myślałam :/ ale zakwas uratowałam dodając po 5 dniach wodę
icon_smile.gif

Chodziło mi raczej o to co mogę zrobić na tym zakwasie za chleb jak zakwas zrobiłam ze zwykłej mąki takiej biedronkowej typu 650
icon_smile.gif

Dziękuje za przepis
pochwalę się
icon_smile.gif

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Obiecałam więc się chwalę
icon_smile.gif

Chlebek mały bo miałam tylko 280g zakwasu wiec tyle też dałam mąki t650 (zakwas też na mące pszennej t650)
bardzo dobry polecam
icon_smile.gif

Zdjęcia marne bo ciemność zapadła

Załączniki

• DSC00114a.JPG
    DSC00114a.JPG
    245.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC00116.JPG
    DSC00116.JPG
    107.8 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy