Doruśka @ 30 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1083718a mi drugi raz z rzędu popękały chlebyi sa za kwaśne jak na mój gust- czy jak zostawie 2 łyżki zakwasu starego i go odkarmię jakby od nowa to bedzie ok??
zawsze sie tak robi - nie powinno sie uzywac starego zakwasu
jesli chleb peka - to prawodpodobnie
1) za geste ciasto
2) za malo wyrosniete przed wlozeniem do piekarnika
buczek71 @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084038witam
mam zamiar upiec swoj pierwszy w zyciu chleb i od razu zdecydowalam sie na taki na zakwasie; tak wiec kilka dni temu postawilam zakwas- chyba tak sie to nazywa, wsypalam 100 gram maki zytniej typ 720 i dalam 100 ml wody odstawilam i po 2h dodalam tyle samo wody i maki od wczoraj daje juz po 50 wody i maki. dzis bedzie czwart dzien dosypywania, a jutro piaty. wiec moje pytanie jest takie po 1 tego w sloiku bedzie bardzo duzo, czy mozna wiekoszsc zuzyc do jednego chleba, 2 czy to juz wychodowane w tym sloiku nada sie do pieczenia czy trzeba jeszcze przejsc ten etap 3 fazowy 3 czy zeby mozna bylo nadal piec chleby to powinam zostawic troche tego ze sloika czy troche tego ciasta z etapu 3 fazowego 4 i jak bede wyciagac z lodowki to co zostalo to nalezy odczekac jakis czas i dodac make i wode w rownych porcjach i odstawic czy od razu mozna piec.
moze moje pytania sa banalne albo glupie, ale tyle artykulow roznych przeczytalam ze mam totaly metlik w glowie.
Z gory dziekuje za odpowiedz.trudno byloby mi pisac Ci tutaj jeszcze raz wszystko od poczatku, moze przeczytasz to: jaki chleb na poczatek?
buczek71 @ 31 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1084111to w takim takim razie jeszcze jedno pytanie to co robimy w 3 fazach- ciasto zakwaszone uzywa sie tylko do niektorych rodzai chleba, czy do wiekszosc chlebow na zakwasie?? bo ten chleb ktory Pani mi pokazala nie wymaga tej procedury; i jeszcze jak mamy w lodowce te 100 gram ktore pozostane po wyhodowaniu zakwasu o jak czesto nalezy dosypywac tam maki i wody- przy zalozeniu ze chle bedzie sie pieklo raczej sporadycznie tzn moze raz w tyg lub raz na dwa tyg??o tym tez tam jest, przynajmniej czesciowo:
"*Potem juz wystarczy do odlozonej ilosci dodac swiezej maki i wody np. wieczorem, a rano otrzymamy pieknie babelkujacy zaczyn do nastepnego chleba. Jesli bedziemy potrzebowali zrobic ciezszy chleb z maki razowej np. z dodatkiem ziaren itp. to lepiej dodawanie maki i wody powtórzyc 2-3 razy jak przy hodowaniu zakwasu, tylko w odstepach 8-12 godzin..."
w kazdej recepturze jest napisane jaki zaczyn jest potrzebny do chleba 1 czy 3-stopniowy.
Tę malą ilość schowaną w lodowce dokarmiany raz na tydzien - jesli nie pieczemy. Jesli pieczemy - jak wyżej
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.