CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Kasia1992

Member
Maj 25, 2012
75
0
0
Dzień dobry!
Jeśli chodzi o pieczenie chleba to jestem, niestety, nowicjuszką, ale mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie uprzejmy i posłuży mi radą.

Wyhodowałam na dniach zakwas żytni (wiem, że potrzebuje na razie wspomagaczy w postaci drożdży, by urosnąć), ale pytanie me dotyczy czego innego.
Otóż bardzo lubimy chleby mocno napakowane ziarnami i jak dla nas nigdy nie ma ich zbyt dużo.
Kupiłam z firmy Melvit "Orkisz do wypieku domowego chleba - Ziarno oczyszczone"
Chciałam się zapytać czy mogłabym namoczyć na noc to ziarno, potem ugotować do miękkości, a następnie wrzucić do chlebka (np Tatter'owca) ?
Zależy mi na razowym, żytnim chlebie, mocno napchanym ziarnami - nie wiem czy te wszystkie moje 'zachcianki' da się zawrzeć w jednym wypieku
icon_smile.gif

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
Pozdrawiam
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kasia1992

Member
Maj 25, 2012
75
0
0
Melduję, że chleb się udał
icon_smile.gif

Namoczyłam i ugotowałam ziarna orkiszu - całej tej namaczanki (po odlaniu paru łyżek wody, która się nie wchłonęła) zostało mi 140 g
dodatkowo wrzuciłam 30 g prażonego słonecznika
Reszta przepisu na 'tatterowiec' pozostała bez najmniejszych zmian.

iiii pyszny jest!
Nie mogłam się doczekać i rozkroiłam ciepły bochenek ;( - chociaż wiem, że nie wolno (ale ja łakomczuch jestem)

Taka wersja bardzo mi smakuję.
Będę szukała przepisów na chleby z jeszcze większą ilością ziaren.
Dziękuję.

wiktoria72

Member
Wrz 9, 2012
1
0
0
Witam,
proszę o poradę co robię źle.
Zakwas wyhodowalam z mąki pszennej razowej (typ 2000). Dokarmiałam go przez 5 dni. Trzymałam go w kuchni na stole w temp. ok 25 stopni. Wydaje mi się, że zakwas wyszedł dobry, jednak chleb mi nie wyszedł. W środku jest zbity i gliniasty. Mało mi też wyrósł w keksówce przed upieczeniem (trzymałam go 5-6 godz, zanim upiekłam). Wyrósł mi trochę podczas pieczenia.
Ciasto mieszałam ręką - czy to może być przyczyną zakalca?
Odłożyłam trochę zakwasu do lodówki, czy mogę go teraz dokarmiać mąką żytnią? Chciałabym spróbować upec chleb z mąki żytniej.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
wiktoria72 @ 9 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1341469Witam,
proszę o poradę co robię źle.
Zakwas wyhodowalam z mąki pszennej razowej (typ 2000). Dokarmiałam go przez 5 dni. Trzymałam go w kuchni na stole w temp. ok 25 stopni. Wydaje mi się, że zakwas wyszedł dobry, jednak chleb mi nie wyszedł. W środku jest zbity i gliniasty. Mało mi też wyrósł w keksówce przed upieczeniem (trzymałam go 5-6 godz, zanim upiekłam). Wyrósł mi trochę podczas pieczenia.
Ciasto mieszałam ręką - czy to może być przyczyną zakalca?
Odłożyłam trochę zakwasu do lodówki, czy mogę go teraz dokarmiać mąką żytnią? Chciałabym spróbować upec chleb z mąki żytniej.
Jeśli chleb nie wyrósł, to nic dziwnego, ze jest zbity i gliniasty. Zakwas a potem chleb powinien prawie podwoić objętość przy wyrastaniu. W innym przypadku nie należy wkładać chleba do piekarnika.
Ciasto na chleb można wymieszać ręka lub łyżką, jeśli to jest np. luźne ciasto na chleb razowy. Być może ciasto było zbyt ścisłe?

Zakwas pszenny można dokarmic oczywiście mąka zytnia.

Farmer

Member
Kwi 2, 2012
3
0
0
Witam, wyjąłem wczoraj mój zakwas z zamrażki, po rozmrożeniu dokarmiłem i dodałem wody, stoi w cieple ale nie widać zadnych efektów pracy. co robić?

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Nie wiem czy jest to odpowiednie miejsce na ten temat ale jesli nie to prosze
przeniesc.

Sama sie ucze pieczenia chleba i chciala bym zeby wygladaly ladnie. Te instrukcje pomagaja
mi zeby efekt koncowy byl estetyczny no i smaczny. Znalazlam te rysunki w necie i pomyslalam
ze je tu umieszcze moze sie komus przyda.

Tutaj jest link gdzie mozna znalesc orginalne zdiecia;

http://www.thefreshloaf.com/blog/mebake

A tutaj zdiecie moich chlebkow.

chleb_005.jpg

Załączniki

• chleb_005.jpg
    chleb_005.jpg
    114.6 KB · Wyświetleń: 0

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Bardzo sie ciesze!

nebula

Member
Mar 14, 2012
7
0
0
Czy ktoś miał problem z miąższem, który się rozwarstwia, rozsypuje? Ostatnio ciągle mam ten problem z chlebami.
Miąższ jest rozerwany, rozpada się przy krojeniu.
Co może być tego przyczyną?
Za słabo wyrabiam? Może powinnam zmienić mąkę? A może powinnam się podszkolić w formowaniu bochenków? Zdjęcie3159.jpg
Zdjęcie3093.jpg

Załączniki

• Zdjęcie3159.jpg
    Zdjęcie3159.jpg
    929.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdjęcie3093.jpg
    Zdjęcie3093.jpg
    758.2 KB · Wyświetleń: 0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
Czy to jest chleb z maki pszennej? Czt to jest chleb na zakwasie czy drożdzowy?

A patrzac na zdjecia, szczególnie to drugie, to chleb jest slabo lub niewłasciwie wyrosniety. Moze za krótko dajesz mu wyrastac. Wyglada, ze nadrabia w piekarniku. Swiadczą o tym bardzo nieregularne dziury, takie kominowe.

Inna sprawą jest rozsypywanie się miąższu, o którym piszesz. To raczej kwestia zbyt gęstego ciasta, za mało płynów. Ale na zdjeciu tego nie widać.

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,252
1,804
113
nebula @ 13 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1379012Za słabo wyrabiam? Może powinnam zmienić mąkę? A może powinnam się podszkolić w formowaniu bochenków?
Prawdopodobnie formowanie. Kiedy zaczynalam swoja przygode z chlebem , to tez mialam takie problemy - za duzo mąki podczas zawijania bochenka. I - w jakiej formie chleb wyrastał? Czy bez formy - bochenek luzem na blacie?

nebula

Member
Mar 14, 2012
7
0
0
Dziękuję za odpowiedzi. Postaram się coś więcej napisać o tych moich chlebach, bo rzeczywiście trochę za mało informacji podałam.

Na pierwszym zdjęciu w moim poprzednim poście jest chleb Lees Sourdough czyli żytnio-pszenny. Na drugim zdjęciu jest chleb pszenny podstawowy z przepisu Dana Leparda, on go nazywa "White Leaven Bread", ale chyba wtedy dodałam do niego zakwasu żytniego, więc nie był to stuprocentowo pszenny chleb.
Są to chleby na zakwasie, ale dodałam do nich 5 g świeżych drożdży.
W kuchni mam temperaturę ok. 18-19st C. Chleby z dodatkiem drożdży wyrastają u mnie przez ok. 5 h. Nie wiem ile wyrastałyby bez dodatku drożdży, wolę nie sprawdzać, nie mam tyle cierpliwości
icon_wink.gif
.
Mój zakwas liczy sobie już ponad rok, piekę zwykle dwa razy w tygodniu, przed każdym pieczeniem staram się go 2 razy odświeżyć w odstępach mniej więcej 10-godzinnych.

Chleby wyrastały w koszykach rozrostowych.
Być może masz rację Mirabbelko, że nie dałam im dostatecznie wyrosnąć. Ale "metoda palca"
icon_wink.gif
wykazała, że nadają się już do pieczenia.
Lees Sourdough rzeczywiście bardzo się rozlał na blasze. Myślałam, że było to spowodowane tym, że za długo pozwoliłam mu wyrastać. Bo przecież składałam go w czasie fermentacji, ciasto nie było rzadkie, więc nie wiem dlaczego wyszedł taki płaskacz. I do tego jeszcze ten okropny, "rozerwany" miąższ, coś naprawdę było nie tak z tym bochenkiem.

Może źle się wyraziłam, ale bardziej chodziło mi o to, że miąższ jest jakby "rozerwany", a nie o to, że się kruszy, tak jak w zbitych chlebach.
W niektórych miejscach miąższ był normalny, z regularnymi dziurkami. Ale były takie miejsca, w których utworzyły się te "kominowe" dziury i miąższ odchodził od reszty chleba, nie był elastyczny, rozpadał się gdy smarowało się kromkę masłem. Chociaż w Lees Sourdough nie było tych dużych dziur, tylko ten "rwący się" miękisz.
Ciasto w obu przypadkach wydawało mi się optymalne, to znaczy nie było gęste ani zbite. Fakt, trochę zmodyfikowałam przepisy i zastąpiłam część wody gęstą maślanką. Musiałam więc dodać trochę więcej wody niż jest podane w przepisie, ale wydawało mi się, że efekt końcowy jest zadowalający. Ale wezmę to pod uwagę podczas wyrabiania kolejnych bochenków.

Hmm, trochę podsypałam mąką Lees Sourdough podczas formowania bochenka, bo ciasto było lepiące. Może rzeczywiście wpłynęło to na efekt końcowy?

No cóż, wezmę sobie do serca Wasze uwagi i zobaczymy jak następne chleby będą się prezentowały
icon_smile.gif
.

Zamieszczę jeszcze inne fotki tych dwóch chlebów, bo na tamtych może nie wszystko widać. Pierwszy to pszenny Leparda, drugi to Lees Sourdough:
Zdjęcie3092.jpg
Zdjęcie3152.jpg

Załączniki

• Zdjęcie3092.jpg
    Zdjęcie3092.jpg
    690.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdjęcie3152.jpg
    Zdjęcie3152.jpg
    876.9 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy