Dzień dobry!
Jeśli chodzi o pieczenie chleba to jestem, niestety, nowicjuszką, ale mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie uprzejmy i posłuży mi radą.
Wyhodowałam na dniach zakwas żytni (wiem, że potrzebuje na razie wspomagaczy w postaci drożdży, by urosnąć), ale pytanie me dotyczy czego innego.
Otóż bardzo lubimy chleby mocno napakowane ziarnami i jak dla nas nigdy nie ma ich zbyt dużo.
Kupiłam z firmy Melvit "Orkisz do wypieku domowego chleba - Ziarno oczyszczone"
Chciałam się zapytać czy mogłabym namoczyć na noc to ziarno, potem ugotować do miękkości, a następnie wrzucić do chlebka (np Tatter'owca) ?
Zależy mi na razowym, żytnim chlebie, mocno napchanym ziarnami - nie wiem czy te wszystkie moje 'zachcianki' da się zawrzeć w jednym wypieku
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o pieczenie chleba to jestem, niestety, nowicjuszką, ale mam nadzieję, że ktoś z Państwa będzie uprzejmy i posłuży mi radą.
Wyhodowałam na dniach zakwas żytni (wiem, że potrzebuje na razie wspomagaczy w postaci drożdży, by urosnąć), ale pytanie me dotyczy czego innego.
Otóż bardzo lubimy chleby mocno napakowane ziarnami i jak dla nas nigdy nie ma ich zbyt dużo.
Kupiłam z firmy Melvit "Orkisz do wypieku domowego chleba - Ziarno oczyszczone"
Chciałam się zapytać czy mogłabym namoczyć na noc to ziarno, potem ugotować do miękkości, a następnie wrzucić do chlebka (np Tatter'owca) ?
Zależy mi na razowym, żytnim chlebie, mocno napchanym ziarnami - nie wiem czy te wszystkie moje 'zachcianki' da się zawrzeć w jednym wypieku

Będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator: