CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
właśnie nastawilam swoj pierwszy zakwas - garść maki żytniej typ 720 i trochę ciepłej wody. Wymieszałam w litrowym słoju, wyszlo coś jak ciasto naleśnikowe. Zawinęłam papierowym ręcznikiem, odstawiłam. Rozumiem, że teraz mam przez kilka dni go dokarmiać? Tylko czy użyłam odpowiedniej mąki?? pbo generalie jest ponizej 800... mialam jeszcze żytnią typ 2000, to chyba nie za bardzo sie nadaje?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mąka jest bardzo dobra,taka ma właśnie być.Z 2000 też by wyszedł zakwas ale trudniej go otrzymać.
Teraz go dokarmiaj codziennie raz łyżką mąki i odrobiną wody-może być trochę gęstszy niż ciasto naleśnikowe.Po paru dniach zacznie mocno bąbelkować i wtedy będzie gotowy.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mi się po dokarmianiu razową zaczą skurczybyk rozwarstwiać :evil:

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
Mąka jest bardzo dobra,taka ma właśnie być.Z 2000 też by wyszedł zakwas ale trudniej go otrzymać.
Teraz go dokarmiaj codziennie raz łyżką mąki i odrobiną wody-może być trochę gęstszy niż ciasto naleśnikowe.Po paru dniach zacznie mocno bąbelkować i wtedy będzie gotowy.
ok, dzis juz go dokarmiłam. Narazie pachnie nijak, stoi na kaloryferze (nie jest cały czas ciepły, bo mam ogrzewanie gazowe i piec włącza sie kilka razy dziennie). Generalnie u mnie temperatura też nie przekracza 21- góra 22 stopnie.

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
to znowu ja. codziennie dokarmiam- nastawiony został w piątek, ale ani gwałtownie nie urósł, i mam wrażenie, że dalej pachnie nijak, czyli wg. mnie samą mąką. Mam tego ok. pół litrowego słoja. I co ma dalej robić????

Pomózcie !!!!!!!!!!

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Daj mu czasu trochę jeszcze,może nie dokarmiaj codziennie ale co drugi dzień.I postaw w cieplejszym miejscu-np na komputerze jest ciepło bardzo.Powinien ruszyć tylko potrzebuje czasu więcej bo teraz ciężka pogoda nawet dla starego zakwasu jest.

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
no dobrze, tyle że ja to już chcialam zacząć piec... :cry:

Czy on ma jakoś strasznie urosnąć? Generalnie to jego jest tyle,ile napisałam - nie wydaje mi się zeby urósł, tylko jakieś lichawe bąbelki , i to naprawdę niewiele.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Piec zaczniesz jak zakwas gotowy będzie
icon_smile.gif

On ma wyraźnie urosnąć,to będzie widać,czasem ucieka ze słoika nawet.Może zbyt rzadki jest?Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany,nie lejącą.

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
kurczę, no a mój to raczej jest lejący - jaK NA ciasto naleśnikowe. to ja mu dziś dospię mąki i zobaczymy. No od poniedziałku stoi, musi sie w końcu kiedyś "zrobic"

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
dosypalam po powrocie z pracy mąki, zakwas sie bardzo zagęścił i z powrotem wylądowal na kaloryferze, i zaczął rosnąć - jeszcze trochę, a będzie sięgał do brzegów słoika, albo w nocy mi wylezie na spacer.

RATUUUUUUUUUNKU CO MAM ROBIĆ?????????????????????

Piec, nie piec, podzielić na dwa sloiki, skoro tak rośnie???????????

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: czyli jest ok,tak własnie ma być :mrgreen:
Możesz teraz nastawić ciasto zakwaszone albo użyć tego zakwasu jeśli mocno rośnie.Mam nadzieję że nie uciekł Ci przez te 1.5 godziny ;)

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
dziuuniu, dzieki. Zakwasu mam 3/4 litrowego sloja - jest dośc gęsty. Jak mam teraz zrobić to ciasto zakwaszone?

Tak wogóle to planowałam nastawić nocny chlebek , bo tak zachęcająco wygląda...

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mam pytanko ponieważ przymierzam się do nastawienia zakwasu. Czytałam, że można dokarmiać zakwas mąką 550 ważne żeby był zaczęty na mące chlebowej typu np. 750. Mam nadzieję, że dobrze to zrozumiałam, więc tu postawię pytanie: czy jeśli chcę otrzymać zakwas żytni to moge go dokarmiać 550 czy też ciągle żytnią?

Mam nadzieję, że nic nie zamotałam :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jesli bedziesz dokarmiac pszenna, to zakwas zamieni sie w pszenny (taki trudniej utrzymac)

najlepsza jest moim zdaniem mąka zytnia 720 olbo cos kolo tego

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Dziękuję!

Mam taką mąkę żytnią ale niestety tylko 1 kg i nie wiem czy mi to wystarczy jeszcze z pieczeniem włącznie.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
CYTATpszenny (taki trudniej utrzymac)
I tu się nie zgodzę. W połowie stycznia zrobiłam zakwas pszenny dokładnie wg przepisu MzM tylko z 1/2 porcji stąd: http://www.mniammniam.pl/forum/topic.php?t=2961&off=20. W mieszkaniu nie mam wyższej temperatury niż 19 - 20*C. Po dokarmieniu trzymam go około 12 godzin w szafce w kuchni na górnej półce. Wstawiam na ten czas słoik do miseczki, bo lubi wychodzić, mimo że jest go połowa 2,5 l słoja. Potem wstawiam przykryty nie zakręconą pokrywką do lodówki i tam siedzi do następnego pieczenia. Raz na dzień go mieszam. I ma się bardzo dobrze. Mam też zakwas żytni, ale wydaje mi się, że ten pszenny jest lepszy. Zdarzyło mi się już upiec chleb w którego przepisie był zakwas żytni na tym pszennym i też chleb wyszedł dobry.
Dlatego nie bardzo rozumiem wielu opinii, które tu czytałam, że zima to nie jest dobry czas na robienie zakwasu.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hazo, ale Ty masz wybitny talent - blaszkę zmieniasz czarodziejsko w kamień, na przykład!

a ja tylko powtarzam po Boginii Chleba Mirabbelce (chyba :gruebel: ) - sama nigdy nie robiłam pszennego :mrgreen:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Ten zakwas pszenny robiłam z mąki pszennej PUSZYSTA typ 550. Taka w czerwono - granatowej torebce. I cały czas dokarmiam taką samą.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy