- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
jesli go prowadzisz od 5 dni to jest on wlasciwie w dobrej formie i po dodaniu jak napisalam wyzej paru lyzek maki i wody po 4-5 godz bedzie gotowy do pieczenia. Troche jednak za duzo tego zakwasu (1,5 litra !), najlepiej zwaz go i oblicz ile potrzeba Ci ciasta zakwaszonego do polowy chleba, a reszte schowaj do lodowki na przyszle wypieki.
wymieszanie w maszynie jak najbardziej, na poczatek dolewaj umiarkowanie plyny, ale na wszelki wypadek zrob ciasto troche rzadsze i nie formuj bochenka, tylko po odpoczynku jak przewiduje receptura, wyloz go do formy wysmarowanej olejem i obsypanej otrebami lub maka. Tortownicy nie polecam, ze wzgledu na ksztalt, moze raczej keksowka ? pamietaj o przykryciu chleba folia natluszczona olejem (zeby nie przywarla) kiedy bedzie wyrastal.
Termoobiegu nie wlaczaj, tylko gora-dol.
Maka pszenna 650 moze byc oczywiscie.
Chleby bochenkowe zostaw sobie na troche pozniej, jak juz dojdziesz do wprawy, jesli chodzi o konsystencje ciasta. Zacznij od foremki.
Powodzenia
wymieszanie w maszynie jak najbardziej, na poczatek dolewaj umiarkowanie plyny, ale na wszelki wypadek zrob ciasto troche rzadsze i nie formuj bochenka, tylko po odpoczynku jak przewiduje receptura, wyloz go do formy wysmarowanej olejem i obsypanej otrebami lub maka. Tortownicy nie polecam, ze wzgledu na ksztalt, moze raczej keksowka ? pamietaj o przykryciu chleba folia natluszczona olejem (zeby nie przywarla) kiedy bedzie wyrastal.
Termoobiegu nie wlaczaj, tylko gora-dol.
Maka pszenna 650 moze byc oczywiscie.
Chleby bochenkowe zostaw sobie na troche pozniej, jak juz dojdziesz do wprawy, jesli chodzi o konsystencje ciasta. Zacznij od foremki.
Powodzenia