CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

walhir

Member
Maj 27, 2006
10
0
0
Caritka @ 9 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=409679
icon_smile.gif

Nie ma za co, Walhir
icon_wink.gif

No inaczej sobie tego nie wyobrazam, bo tez mam takie "zdolnosci", ze jakbym inczej "wylozyla" ciasto na blache, to podejrzewam, ze bylby nalesnik
icon_mrgreen.gif

A w ogole, to witaj na forum
icon_smile.gif
Wlasnie wyjalem z piekarnika i nawet niezle, tylko ciezki strasznie i troche kwasny. Nastepny bedzie lepszy.
Powiedzialem sobie, ze nie tkne juz kupnego, (tu dobrego chleba nie uswiadczysz) wiec musze sie starac.

Witam, witam
wink.gif

walhir

Member
Maj 27, 2006
10
0
0
Pimpek @ 9 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=409836Witaj Walhir
wink.gif

powiem Ci że w Polsce też jest z tym coraz gorzej
icon_wink.gif
a zwłaszcza w większym miastach. Nie wiem w czym problem, bo skoro można dobry chleb zrobić w domu to czemu nie można w piekarni?
gruebel_2.gif
To bardzo proste: zysk, zysk ponad wszystko. Dzis smak jest rzecza drugorzedna, najwazniejsze jest aby chleb pozostawal jak najdluzej swiezy, i zeby mozna go bylo sprzedawac bardzo dlugo. Nie ma juz miejsca na "suchy chleb dla konia" i czasu na przerabianie go na tarta bulke. Pewnie sa jeszcze gdzies male piekarnie, ktore pieka tradycyjny chleb dla okolicznych mieszkancow, supermarket, niestety, rzadzi sie innymi prawami. Dlatego wlasnie pieke swoj chleb.
icon_wink.gif

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
jako pierwszy wybrałam ten
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=10101
Nic nie rośnie, nic a nic
icon_lol.gif
mój zakwas chyba jakiś leniwy, no ale trudno. Teraz sobie siedzi w misce nasmarowanej olejem i za kilka godzin czeka go pieczenie. W tym czasie ma podwoić swoją objętość... ale szczerze mówiąc nie licze na to
icon_lol.gif

Poza tym wszędzie jest chleb... za paznokciami, na ubraniu, za szafkami, wylądował nawet w doniczce z bazylią... no wszędzie !! a mój luby to już dziś leżał na podłodze ze śmiechu jak ten chleb (nie wiem czy można go tak nazwać
fiesgrins.gif
) próbowałam wyrobić mikserem
roflmao_2.gif
mało go nie spaliłam ...

No więc za parę godzin pokaże wam co wyszło, ale nie liczcie na zbyt wiele
icon_lol.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
W wątku o chlebie który piekłam już wpisałam wiec i tu wpisze szybko: porażka
icon_lol.gif

A teraz pytanie
Chcę zamówić mąkę żytnią 720 ze sklepu Bogutyń Młyn, kosztuje 2,50 zł za 1 kilogram. Ile powinnam jej zamówić... na jak długo wystarczy mi 5 kg? czy nie warto zamawiać takich ilości i lepiej za jednym zamachem zamówić więcej?

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Czołem,

z pytaniem się pojawiam o zakwas, który dziś 4 już dzień pęcznieje w słoiku.
Niestety temperatura w moim mieszkaniu to średnio 20 stopni. Postawiłam więc słoik pod kaloryferem. Niedopilnowałam by go w porę odstawić ( trzeciego dnia) i przez całą godzinę stał w temperaturze.. 42 stopni. Wiem bo dla bepieczeństwa (o ironio!) postawiłam przy słoiku termometr.
Pytanie: czy mój zakwas mógł umrzeć? Dokarmiłam go raz, dziś około 17 powinien być kolejny raz. To zdarzyło się wczoraj, niecałą dobę temu. Dziś nadal pachnie przyjemnie kwaskowato, woda się wyodrębniła z mąki.. pęcherzyków mniej może.. albo mi się wydaje?

Mirabbelko! ratuj!

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
ehh, Tokyoeyes- ja bym sie nie przejmowala tymi stopniami
icon_wink.gif

Ja mialam gorzej
icon_mrgreen.gif

Pieklam chleb i postawilam na piecu sloik z zakwasem, a tam bylo wiecej niz 42 st.
icon_wink.gif

Przezyl i ma sie dobrze
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Boshka @ 7 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=408214I jeszcze ja Mirabelko....
NIe mam dostepu do zwyklej maki zytniej, a tylko do zytniej razowej/pelnoziarnistej. Czy moge sprobowac z takiej maki, czy lepiej ze zwyklej pszennej?
Boshka...zwykla make zytnia mozesz otrzymac przesiewajac zytnia razowa przez sito...lub zakupic zytnia zwykla przez internet...jesli chcesz podam Ci adres...

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Już chleb upieczony (Emigrancik). Troszkę ciężki wyszedł, ale tak wszystko oki. Dobrze, że Caritka ruszyła ze Swoim wątkiem to i ja się zmobilizowałam. Nowym piekarkom życzę powodzenia. Z takimi dobrymi duszami jak tu, wszystko się uda.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
icon_lol.gif

Ooo, Magdo- wierzylam w Ciebie
icon_wink.gif
icon_lol.gif

Wieeedzialam!! - ze uda Ci sie chleb!
banana.gif

Super!! Grunt, ze jestes zadowolona
icon_wink.gif

Teraz juz bedzie coraz lepiej
icon_wink.gif
bussi.gif

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Czołem chlebowiczom!

Mój zakwas żyje! hura!
dance.gif

Niniejszym prezentuję 5 dniowy zakwas. Wiem, że to jeszcze nie to co na zdjęciach mirabbelki ale bąbelkuje i pięęęęknie pachnie!
herz.gif

icon_question.gif
Na oko fachowców proszę o poradę, ile jeszcze czekać bym mogła upiec chleb, by zakwas dojrzał do dobrej formy?
icon_question.gif
Czy nadal go dokarmiać co dzień po 100 g mąki i 100g wody?

zachwycony Tok
icon_smile.gif

ps. złoty pasek na słoiku pokazuje ile urósł zakwas od wczoraj od 17.

zakwas_babelki50.jpg zakwas_pasek70.jpg
zakwas_sloj50.jpg

Załączniki

• zakwas_babelki50.jpg
    zakwas_babelki50.jpg
    154.5 KB · Wyświetleń: 0
  • zakwas_sloj50.jpg
    zakwas_sloj50.jpg
    221 KB · Wyświetleń: 0
  • zakwas_pasek70.jpg
    zakwas_pasek70.jpg
    198.3 KB · Wyświetleń: 0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
tokyoeyes @ 12 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=411517Niniejszym prezentuję 5 dniowy zakwas. Wiem, że to jeszcze nie to co na zdjęciach mirabbelki ale bąbelkuje i pięęęęknie pachnie!
herz.gif

icon_question.gif
Na oko fachowców proszę o poradę, ile jeszcze czekać bym mogła upiec chleb, by zakwas dojrzał do dobrej formy?
icon_question.gif
Czy nadal go dokarmiać co dzień po 100 g mąki i 100g wody?

zachwycony Tok
icon_smile.gif

ps. złoty pasek na słoiku pokazuje ile urósł zakwas od wczoraj od 17.
To jest juz podstawa, zeby zrobic z niego ciasto zakwaszone i zobaczyc czy sie podniesie tak jak trzeba.

Wez czesc zakwasu ze sloika, tak ze 2 -3 lyzki (reszte mozesz juz schowac do lodowki) dodaj swiezej maki i letniej wody. maki moze byc ok 100g ale wody tylko tyle, zeby utworzyla sie z tego dosc gesta papka (nie taki plynny zakwas jak na zdjeciu), rozmieszaj, przykryj i odczekaj 8 godzin. jesli sie podniesie to znaczy, ze mozesz piec.
Musisz tylko zadecydowac z jakiej receptury chleb i do roboty !
icon_smile.gif

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Dzień dobry!
Wczoraj był debiut. I powiem, że ..... UDANY!
icon_razz.gif

Za radą mirabbelki i Cartiki zrobiłam próbę 8godzinną z zakwasem, urósł jak szalony.
potem wybrałam przepis i ze wstydem przyznam, że taki, który wymagał jak najmniej czasu.
padło na bordinskyego tatter.
hm..... pachniało pięknie....
Chleb niestety lekko się przypalił od dołu ale to wina piekarnika. Macie jakąś metodę na przypalone doły? Jak tego uniknąć?
Zjadłam dziś kromkę na śniadania.
mniam.gif
Jest pyszny. Ale następnym razem kolendrę zastąpię słonecznikiem, w moim domu brak fascynatów kolendrowych
icon_smile.gif

Zdjęcia wrzuciłam do tematu o bordinskym.

Kilka podstawowych pytań mi się ciśnie na usta:
- jak to zrobić by chleb nie przywierał do foremki? Z trudem udało mi się go wyjąć;
- co to znaczy "nagrzany kamień" w przepisach mirabbelko? I czy „najprostszy chleb na zakwasie” to dobry wybór na debiut nr2? Może spróbować czegoś innego?

pozdrawiam

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
acha! jeszcze proszę Was bardzo o podanie adresu do przepisów na:
- emigranta
- pszenny wiktoriański
- ukraiński
- i francuski
- ponoć wszystkie z serii prostych
icon_smile.gif

dziękuję z góry!

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
moim zdaniem lepszy bedzie na poczatek codzienny, trzeba tylko zachowac proporcje ciasta zakwaszonego do reszty, a maki jakie lubisz lub posiadasz.

tu codzienny https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5309

albo razowiec tatter, ktory ma takie same proporcje https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12783

emigrant
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=635

pszenny wiktorianski (ale do niego nie potrzeba zakwasu) https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8531

ukrainski https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8565

francuski https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8204

Powodzenia
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy