CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Super szybko i wyczerpująco.
daumen.gif
Dziękuję bardzo.
icon_smile.gif

Niech już mi się uda
fiesgrins.gif

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
hazo @ 9 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=430061Obydwa chleby były pieczone w garnkach jeden w owalnym, drugi w mniejszym okrągłym. Garnki z lekko podrośniętym chlebem wstawiam oczywiście do zimnego piekarnika.
w garnkach pieczesz?
hmm.. no właśnie, to pewnie też jest sposób na piękne wyrastanie chleba. Wkładasz do zimnego piekarnika, ten się powoli nagrzewa a w chlebie robią się większe dziury
icon_smile.gif
tak to sobie wyobrażam.
Kurcze, za późno to przeczytałam. Wrzuciłam właśnie Biały chleb na zakwasie z San Fracisco (ale dodałam mleko zamiast wody) do koszyka. Już z godzinę tam siedzi, dam mu spokój, ale następnym razem wrzucę go do roemertopfa.
O taki mam, tylko duży no i zawsze piekłam w nim ryby
icon_smile.gif

http://www.roemertopf.de/roemertopf_klassik/klassik.htm

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
CYTATA ostatnio nabylam jeszcze piekny garnek z bialej glinki, takiej z jakiej sa zrobione kamienie do pizzy
Mirabbelko, a gdzie go nabyłaś? U nas czy przywiozłaś z wakacji? Ja cały czas szukam małego owalnego garnka.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Jeśli kształt taki bardziej nowoczesny, to chyba wiem, który to garnek. On dosyć długo nie znajdował nabywcy.
Jakbyś gdzieś widziała mały, taki do 25 cm długości - to bardzo proszę o informację. Kiedyś podkupili mi taki na Allegro o 1 grosz.
fiesgrins.gif

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Pozwole sobie jeszcze o zakwasie.
Nie miałam większych problemów z wyhodowaniem zakwasu, ale chyba był słaby. Piekłam chleby, wyrastały strasznie długo. Kilka zupełnie sie nie udało. Nagle stał się cud. Zakwas wyjęty z lodówki zaczął ni stąd ni z owąd rosnąć jak szalony w słoiku, po normalnym dokarmieniu. Faktem jest, że wsypałam do niego świeżo kupiona mąkę 650, ale najpodlejszą, taką z supermarketu (napis na torebce po czesku, słowacku i po polsku).
Poprzednie ekskluzywne mąki (opłaty za przesyłkę /!/) ze sklepów internetowych nie dawały takich efektów.
Upiekłam cheb po swojemu - wprawdzie metodą trzystopniową, ale bez dodatków - tylko zakwas, mąka, sól i woda. Niczego nie ważyłam, nie odmierzałam ilości wody, nie patrzyłam na zegar wyrabiając ręcznie - maszyny nie posiadam.
Upiekłam w glinianym garnku.
Cudo wyszło.
Albo sukces był zasługą mąki albo moje poprzednie chleby były przekombinowane.
Wniosek jeden - należy próbować aż do osiągnięcia zadawalających rezultatów. Kiedyś musi sie udać.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Hazo, pewnie mowimy o tym samym. Takie jajo z idealnie wpasowana pokrywka.

Jak jakis garnek nie znajduje nabywcy, to predzej czy pozniej ja go kupie
roflmao_2.gif

Wlasciwie mam juz cztery.
dump.gif
O malym bede pamietac..

Maryna, dokladnie jest tak jak piszesz.

Poza tym musisz wziac pod uwage, ze Twoj zakwas jest juz troche starszy. A im zakwas starszy tym lepszy

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Oto chleb na zakwasie z mąki 650.Robiony metodą trzystopniową. Wyrósł od razu w garnku, bo przekładanie z koszyczka przechodzi moje możliwości.

DSC08353.JPG

W piekarniku w temperaturze 220 stopni

DSC08354.JPG

Po upieczeniu

DSC08355.JPG

I w przekroju

DSC08357.JPG

I teraz mój problem:

Dlaczego opadł zamiast jeszcze troche w piekarniku wyrosnąć?

Załączniki

• DSC08353.JPG
    DSC08353.JPG
    490.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08354.JPG
    DSC08354.JPG
    157.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08355.JPG
    DSC08355.JPG
    155.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC08357.JPG
    DSC08357.JPG
    156.9 KB · Wyświetleń: 0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Maryno i tak jest bardzo ładny ale wydaje mi się że jednak za długo rósł i nie utrzymał swojego ciężaru, dlatego lekko opadł, ciasto też wygląda na dość luźne i to kolejny powód że się nie utrzymał.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Możliwe ... Człowiek się całe życie uczy i głupi umrze. Mirabbelka radziła przetrzymać, ale chyba sobie radę za bardzo do serca wzięłam. Nic co, teraz juz będę wiedziała.
Ten chleb to i tak postęp. Już sie nie boję piec ...
icon_lol.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Maryna, ja piekąc w garnku "wyrastam" chleb tylko trochę - około 1/3 do 1/2 objętości. Potem wkładasz go przecież do zimnego piekarnika i on sobie dorośnie zanim piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury (ja piekę w garnku każdy chleb w 230 stopniach).
Wydaje mi się, że oprócz przerośnięcia miałaś za dużo ciasta albo za mały garnek. Moje wyrastają i siedzą w piecu do osiągnięcia temperatury przykryte. Dopiero jakieś 15 minut później zdejmuję pokrywę i kończę pieczenie bez.
Ale i tak mi się podoba.
mniam.gif

koofelek

Member
Sty 20, 2007
29
0
0
Witam,
Mam takie pytanie jezeli chodzi o make do zakwasu. Aktualnie jestem w Anglii i nie zanosi sie na to ze sybko wroce. Make jaka do tej pory znalazlem to pszenna 400, tak przynajmniej napisane, wczoraj wsypalem troche i dodalem wody, niestety nie widze aby sie cos szczegolnego dzialo, tylko oddzielilo sie od siebie, ale to nic nie znaczy, dzisiaj jeszcze dosypalem maki i dodalem wody. Czytalem tu, ze maka na poczatek to pszenna przynajmniej 700. Stad moje pytanie, czy z tej 400 cos da rade zrobic czy nawet nie mam co sie porywac z motyka? i szukac innej maki? Chociaz nie wiem czy znajde, bo widzac po chlebie jaki piecza "angole" to dmuchane wszystko -prawie- a chleba tutejszego mam juz dosyc:) Przynajmniej na swieta troche pojedlem polskiego jedzonka:]
Aha na jakiejs stronce jeszcze wyczytalem dosyc niedawno zeby wlasnie z kazdego takiego zakwaszanego ciasta zostawiac troche bo z czasem powstaje naturalna penicylina i jest zdrowe, oraz aby piec na glinianym podstawku wczesniej odpowiednio przygotowany tzn posmarowany olejem i pieczony w piekarniku prze godzine i co 20 min zmienialo sie temp o 20 stopni w gore, jezeli ktos chce to moge poszukac i wkleic ta stronke, ale wczesniej prosze o odpowiedz na 1 pytanie.
Z gory dziekuje i pozdrawiam.

koofelek

Member
Sty 20, 2007
29
0
0
dziekuje za linka, na pewno poczytam.
Ale jest napisane maka chlebowa (na forum w ktorejs wypowiedzi 700 w gore). Kupilem make T-400 pszenna. Probuje z niej zrobic zakwas, nie wiem czy sie uda czy nie, sprobuje i zobacze jak bedzie z tym zapachem po paru dniach i czy wogole to jakos bedzie fermentowac, po pierwszych 24h maka oddzielila sie tylko od wody i tyle by bylo, dzisiaj dosypalem maki i dodalem wody przykrylem lekko foliowka, dostep powietrza jest. Jak na razie troche sie oddziela ale chyba cos sie zaczyna dziac. Mam nadzieje ze sie uda, bo trzeba bedzie latac i szukac maki odpowiedniej i ciezko bedzie ze znalezieniem. Pozostanie polski sklep ok 2,5 km od domu pieszo, ale tam z tego co pamietam licza sobie 1,5 funta za make 1kg i to chyba byla zytnia, ale jaka to nie pamietam.
Pozdrawiam.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
Odpowiednia mąka
Dla początkujących najłatwiejsze będzie sięganie po mąkę żytnią z której najłatwiej uzyskać proces fermentacji. Możliwe jest także uzyskanie zakwasu z mąki pszennej, orkiszowej, a nawet jęczmienia, owsa, ryżu i innych, ale wymaga to dodatkowych warunków, których nie jesteśmy w stanie sami im stworzyć. Upraszczając, do wyhodowania zakwasu najlepsze są typy mąk, które maja wysoką zawartość skrobi, którą odżywiają się bakterie i drożdże.

To jest cytat ze strony Mirabbelki, naszego guru od chleba zakwasowego, do której linka Ci podałam. Powinno to rozwiać Twoje wątpliwości. Naprawdę radzę poczytać.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy