CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
za wczesnie na inne objawy
icon_smile.gif

mozesz go pomieszac, ale poza tym daj mu spokoj, on sobie sam poradzi
icon_wink.gif
- ma na to az 4 dni
icon_mrgreen.gif

ewelw

Member
Lut 5, 2007
19
0
0
Wreszcie dziś po 20.00 dokarmiam mój kochany zakwas. Mam nadzieję, że nie będzie octowy ani różnobarwny. Wiem że (gdyby wyszedł) nadaje się po pięciu dniach. Ale ja zamierzam piec chlebek ósmego dnia. Dałoby radę go np. trochę dokarmić i przetrzymać jeszcze 3 dni? I nie wiem
dontknow.gif
czy potem się dokarmia czy nie oraz czy trzyma się go w cieple, czy w zimnie (te 3 dni dłużej). Poradźcie doświadczeni!
anbetung.gif

kasaaja

Member
Sty 30, 2007
13
0
1
Witam Wszystkich serdecznie. Do tej pory byłam tylko "czytaczką" .Dzięki Wam serdeczne za to Forum. Nastawiłam czwarty zakwas ( poprzednie wyrzóciłam bo wydawało mi się że się popsuły). Zawracałam głowę Mirabelce ( jeszcze raz serdeczne dzięki) a teraz lektura forum i olśnienie . Mój czwarty zakwas nie "spleśniał" jak poprzednie , ale nie rósł . Dosypałam mąki i chyba zaczął rosnąć. Zobaczę jutro.
Też szukam takiego smaku chleba jaki kiedyś piekła piekarnia w Jeruzalu, mam nadzieję że znajdę pozdrawiam wszystkich.

Załączniki

• Zdj_cie020.gif
    Zdj_cie020.gif
    2.5 MB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ładnie ci ten zakwas urósł
icon_wink.gif
Nie wygląda na spleśniały
rofl.gif

Pomyliły ci się zdjęcia, czy chciałaś wstawić misia w sygnaturkę
icon_wink.gif
?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
jak Ci juz wyjdzie (w co mocno wierze
daumen.gif
), to lepiej go schowac tak jak jest do lodowki. A potem zastanowic sie jaki chleb chcesz upiec, najlepiej 1 dzien przed - wtedy jest czas zeby zrobic zaczyn (czyli ciasto zakwaszone) 1- lub 3-stopniowa metoda, zaleznie od przepisu.

Jak bedziesz juz miala zakwas, to po prostu wtedy pytaj
icon_lol.gif

kasaaja

Member
Sty 30, 2007
13
0
1
Zakwas sfotografuję jak coś z niego wyjdzie. Przedstawiam Wam Kremówkę ulubionego pluszaka mojej ośmioletniej córeczki Oleńki.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
witaj kasaaja i Kremowko

Załączniki

• peepa_sepia_2.jpg
    peepa_sepia_2.jpg
    75.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Wczoraj rano nastawilam pierwszy zakwas zytni. Wieczorem dokarmilam go 2 lyzkami maki i ciepla woda. Dzi s rano byl rozwarstwiony, przemieszalam. Zapach jak na razie ma lekkokwaskowaty, ale przyjemny. Mysle, ze bedzie dobrze. Chcialabym w niedziele upiec pierwszy chleb, mysle z dokamiajac codziennie zakwasu wystarczy.

agnisiaa

Member
Mar 13, 2006
166
0
0
Z powodu braku maki żytniej, nastawiłam zakwas na mące przennej razowej,
zakwas stoi od soboty, czyli dzisiaj mija 5 dzień, i teoretycznie mogłabym już coś upiec
Proszę napiszcie mi jaki chleb mogę upiec na takim zakwasie, jeszcze w między czasie udało mi się kupić mąkę chlebową.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Co jeśli zapomniałam nakarmić zakwasu z rana?

I jak ma pachnieć zakwas? Wczoraj pachniał jak śmietana, taka świeżo skwaśniała. Dzisiaj już ma mniej przyjemny, ale nie nieprzyjemny zapach, bardzo intensywny. Przy tym nie pleśnieje i bąbluje. Od czago może zależeć zapach zakwasu? O mąki?

Mój pszenny pachniał kiedyś jak kwaśne jabłka, a teraz jest taki duszący, jakby nie świeży. Co zrobić, żeby go odświeżyć?

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,204
2,759
113
villanelle @ 8 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=446234Co jeśli zapomniałam nakarmić zakwasu z rana?
Nakarmić teraz.

CYTATI jak ma pachnieć zakwas? Wczoraj pachniał jak śmietana, taka świeżo skwaśniała. Dzisiaj już ma mniej przyjemny, ale nie nieprzyjemny zapach, bardzo intensywny. Przy tym nie pleśnieje i bąbluje. Od czago może zależeć zapach zakwasu? O mąki?

Mój pszenny pachniał kiedyś jak kwaśne jabłka, a teraz jest taki duszący, jakby nie świeży. Co zrobić, żeby go odświeżyć?
Zakwasu się nie wącha.
icon_wink.gif
Jeśli bąbelkuje i nie wygląda jak tęcza, to wg mnie jest O.K.

ewelw

Member
Lut 5, 2007
19
0
0
Dzięki! Na razie ok. (
banana.gif
)
ccwb.gif
O 20.00 kolejne dokarmianie!!
freu.gif
Pozdrawiam wszystkich będących w trakcie przygotowywania zakwasu i całą resztę bywalców tej strony!!

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

ewelw

Member
Lut 5, 2007
19
0
0
Ratunku!! Zakwas "B" (m szymanow.+m.razowa) mi nie rośnie.
cry_1.gif
Ma przyjemny zapach, ładną konsystencję, kilka zaledwie bąbelków. Co robić? traktować go jak normalny zakwas i piec na nim chleb?
Za to zakwas "B"(m.razowa) wyrósł tak bardzo, że z miski chce wyleźć...
banana.gif

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
ewelew - moje dwa zakwasy, pszenny i żytni mają różne humory i raczej przyrastają bardzo mało, właściwie o tle o jaką ilość zostaną nakarmione
icon_smile.gif

Mają bąble jedynie po 8 godzinach od dokarmienia a potem te bąble znikają. Pojawiają się po wymieszaniu zakwasu.
Nie pytałam czy to źle, może źle? Ale ciasto zawsze z nich wyrasta. Wolę pszenny, jest bardziej aktywny niż żytni. No i ładniej pachnie
icon_smile.gif

Mam na prawdę sporą ilość pszennego, chciałabym go wykorzystać do zrobienia bułeczek na sobotę lub niedzielę rano. Ale nie bardzo wiem jaki przepis wybrać. Macie jakiś pomysł?

ewelw

Member
Lut 5, 2007
19
0
0
dzięki tokyoes Ale mam jeszcze jedno pytanko. Mówisz, że chlebki Ci wyrastają. A czy dodajesz drożdży czy rosną na tym marnym zakwasie? Bo jak by co to zanim zrobie ciasto to mogłabym dodać. A jak mi wyrośnie na tym marnym to super! A propo's bułeczek Ciężko znoleźć przepis gdziekolwiek...
icon_sad.gif
Ja bym zrobiła ciasto jak na chleb, dodała troszkę drożdży, by były bardziej puszyste i uformowała małe bułeczki...
icon_wink.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
tokyoeyes @ 9 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=446573ewelew - moje dwa zakwasy, pszenny i żytni mają różne humory i raczej przyrastają bardzo mało, właściwie o tle o jaką ilość zostaną nakarmione
icon_smile.gif

Mają bąble jedynie po 8 godzinach od dokarmienia a potem te bąble znikają. Pojawiają się po wymieszaniu zakwasu.
Nie pytałam czy to źle, może źle? Ale ciasto zawsze z nich wyrasta. Wolę pszenny, jest bardziej aktywny niż żytni. No i ładniej pachnie
icon_smile.gif

Mam na prawdę sporą ilość pszennego, chciałabym go wykorzystać do zrobienia bułeczek na sobotę lub niedzielę rano. Ale nie bardzo wiem jaki przepis wybrać. Macie jakiś pomysł?
mozesz zrobic te buleczki

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17143

lub tez paluchy pszenne na zakwasie z tej strony, ale one potrzebuja swiezo zrobionego gestego ciasta zakwaszonego, na ledwo babelkujacym zakwasie nie urosna...

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Mam pytania do mirabelki - czy po 5 dniach mam z tego zrobić ciasto zakwaszane za każdym razem (tak jak pisze na twojej stronie), czy tak jak z pszennym zakwasem, po prostu go dodaję wg przepisu i już?

Skąd mam wiedzieć czy do danego przepisu dodawać zakwas czy ciasto zakwaszane?

A i jeszcze jedno. Do tych przepisów które wcześniej podano m. in. tatter dodaje się zakwas czy ciasto zakwaszane?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy