- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
adria21 @ 22 Oct 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=607144Chcialabym rozwiac swoje dylematy: w ktorej fazie chleb moze rosnac w lodowce? W pierwszej, kiedy robie tylko zaczyn, w drugiej takze? A w trzeciej? Czy moze wcale nie moze rosnac w lodowce i dotyczy to tylko niektorych przepisow?
Ponadto z tego co przeczytalam wynika, ze chleb moze przerosnac czyli osiagnac maksymalny poziom napuszenia i opasc (tak jak z zakwasem?) i wowczas 'po sprawie'? Moze to zidentyfikowac? Robi sie taki 'klapciuch'? Czy dzieje sie tak wowczas, kiedy za dlugo rosnie?
A teraz przyklad z zycia. Robie chlebek bialy na zakwasie z San Francisco. Zaczyn rosl w lodowce cala noc. Teraz wymieszalam go z pozostalymi skladnikami i sie zakwaszaja razem. To powinno trwac okolo 4 godziny, a potem do koszyczka i kolejne trzy godziny. Niestety okazalo sie, ze musze wyjsc za 3,5 godzinyi wroce po 6 godzinach. Co w takiej sytuacji? Wlozyc go do lodowki w tej fazie, dac mu tam rosnac te 9 godzin, potem wyjac wieczorem i kolejne 3-4 godziny i pieczenie? Czy przed wyjsciem ulozyc do wyrastania i niech w ostatniej fazie wyrasta dluzej w lodowce?chleb w lodowce najlepiej wyrasta w ostatniej fazie. czyli z lodowki to juz tylko do pieca.
w twoim konkretnym przypadku powinnas przetrzymac go az do wyjscia, zeby wyrastal w misce, czy gdzie go tam masz, a tuz przed wyjsciem do ostatecznego wyrastania do koszyka badz formy, do lodowki. Powinien wyrosnac do wieczora. jesli nie bedzie dostatecznie wyrosniety a bedzie juz pozno - wyjmij - powinien przyrosnac szybciej w temperaturze pokojowej.
po wyjeciu z lodowki chleba juz nie mieszamy, dozwolone jest tylko delikatne odwrocenie i przelozenie na lopate (jesli to bochenek) i wkladamy do pieca.
stwierdzenie czy chleb jest dostatecznie wyrosniety latwiejsze jest dla chlebow pieczonych w formie. najlepiej nalozyc ciasta do polowy formy, a wyrosnac powinien po brzegi. chleb bochenkowy, np wyrastany w koszyku sprawdzamy palcem:
jesli zaglebienie wraca natychmiast do dawnego poziomu - nalezy jeszcze poczekac.
jesli wypelnia sie powoli - mozna piec
jesli zaglebienie pozostaje - to znaczy, ze troche juz przerosl i natychmiast musi do pieca !
mocno przerosniety chleb zwykle sie zapada i nie mozna sie po nim juz wiele spodziewac![]()
Ostatnią edycję dokonał moderator: