CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

lemonka1

Member
Kwi 11, 2008
21
0
0
Ale jestes szybka
icon_smile.gif
Bardzo dziękuję
icon_smile.gif
No to zakwas spedza noc w lodowce;)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
nagrzalabym go maksymalnie tzn do 250 st C. 200st dla chleba, szczegolnie poczatkowo to za malo.

wiem, ze prad drogi, ale wysoka temperatura dla chleba to podstawa udanego wypieku.

poza tym mysle, ze przy tak grubych kamieniach mozna pozniej piekarnik nawet wylaczyc i potraktowac jak prawdziwy piec chlebowy.
w piecu, juz po wymieceniu wegli, temperatura dlugo nie spada ponizej 230st C.

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Mirabbelko chyba masz rację 200* to za mało Następnym razem spróbuję 250*. Chleby tak szybko znikają że nie nadążam piec. Szkoda że tak dużo czasu trzeba poświęcić na dokarmianie zakwasu. Trudno czasami się dopasować z pracą.
wink.gif

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Tak bardzo wciąga i fajnie że można trochę eksperymentować. Ale bez Twojej strony Mirabbelko to nic się nie da zrobić. Jak znikła Twoja strona to wpadłem w panikę, jak ślepy bez przewodnika. Nowa stronka bardzo mi się podoba, tylko muszę się do niej przyzwyczaić. Liczymy na Ciebie.
anbetung.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Mirabbelko - ostatnio byłam tak bardzo przemęczona pracą, że pieczenie dawało mi chwile oddechu po umysłowych ewolucjach w pracy. Jednak to spowodowało,że borodinskiego zostawiłam na oknie rosnącego w blaszce i poszłam spać. Rano, nie dość, że wypłynął to jeszcze nie wyglądał zbyt apetycznie. Dodałam sporo więcej wody, bo poprzedni się kruszył, a tam nie dodawałam za wiele ponad przepis. Nawet się upiekł, ale jakoś tak dziwnie pachniał... Smak owszem, dziurki też. Wilgotny i trochę zakalcowaty. No miał wszystko czego piekarz by nie wymyślił.
Powiedz, jakie chleby wychodzą z przerośniętego ciasta, nie włożonego do lodówki
dump.gif
. Mój pierwszy bododinski był super, a te następne takie rozmaite. Ta ilość wody jest chyba ważna i teraz już mam słód, czyli wszystkie składniki.
Pozdrawiam Cię serdecznie.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
z przerosnietego, wylewajacego sie ciasta wychodza chyba kiepskie chleby.. tez mi sie to pare razy zdarzylo. dlatego zawsze lepiej wlozyc w zimne miejsce.

na zle chwile lepiej wybrac cos do pieczenia co wychodzi na 100% i pociesza. cos wspaniale tuczacego, drozdzowego
icon_mrgreen.gif
jest to oczywiscie pocieszenie na chwile
icon_wink.gif

borodynski jest wspanialym chlebem ale wymaga odrobiny skupienia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ania D.

Member
Gru 9, 2005
363
0
0
Frigg, zdarzyło mi się dwa razy, że zapomniałam, że chleb mi rośnie w foremkach i poszłam spać. Rano wyjmowałam ciasto z foremek, dodawałam mąki i wody i wkładałam ponownie do foremek (umytych i nasmarowanych olejem), do wyrośnięcia (było tego oczywiście więcej). Chleby były bardzo smaczne.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Ania D. @ 8 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=701290Frigg, zdarzyło mi się dwa razy, że zapomniałam, że chleb mi rośnie w foremkach i poszłam spać. Rano wyjmowałam ciasto z foremek, dodawałam mąki i wody i wkładałam ponownie do foremek (umytych i nasmarowanych olejem), do wyrośnięcia (było tego oczywiście więcej). Chleby były bardzo smaczne.
to byly chleby na zakwasie
icon_eek.gif
icon_question.gif

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Jeszcze mam jedno pytanie. Nabyłam ten "oczytany" przeze mnie słód i teraz dodam go do borodinskiego. Jednak gdzieś tu wyczytałam, że dodajesz go Mirabbelko do innych chlebów. Ile i do których, proszę napisz. Bo skoro przyciemnia, to pewnie nie można do jasnych, typowo pszennych, prawda?

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
TYM,- poleciła posłużyć się Tatter i jam tak uczyniła. Jak mi urośnie zaczyn upiekę znowu mojego pachnącego kolendrą Borodinskiego. I zobaczę jaka różnica z tym bez słodu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
A czy ktoś wie czy można upiec chleb na zakwasie owsianym ?
Tak mnie kusi zrobić chleb owsiany na zakwasie ale czy to realne?
Tu sobie tylko znalazłam jak zrobić deser z fermentowanego owsa-płatki
http://nami-nami.blogspot.com/2008/05/stor...t-flummery.html
a sama raz robiłam żurek na płatkach(zakwas był z dodatkiem czosnku ,fajnie zrobił sie zakwas)

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Niedawno zakupilam 1 kg maki owsianej razowej, nie porwe sie na zakwas, bo moj zytni kosztuje mnie wciaz sporo emocji ;) Jak moge inaczej spozytkowac swoj zakup?
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Mirabbelko ,czekam na relację
Nie wiem czy wiesz ale te zakwasy bezglutenowe rozsławiłam na 3 forach i na jednym (to wiem na pewno) kilka dziewczyn piecze chleby
Adria do ciasta piernikowego Liski lub innych pierników typu angielskiego i innych ciast angielskich

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy