CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Margot, moj zaczyn owsiany wyglada coraz lepiej
icon_mrgreen.gif

Adria, make owsiana mozesz dodawac do roznych chlebow, np. takich jak ten mieszany

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
mirabbelka @ 27 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=709187Margot, chyba mnie jak zwykle przeceniasz!

Nie wydaje mi sie jednak, zeby sie udalo zrobic taki 100% owsiany.
-po pierwsze nie przeceniam ,po przepisie na bezglutenowy zakwas ,to ja wiem swoje
anbetung.gif

-właściwie to mi nie zależy na 100% owsianym ,chyba bardziej ,żeby był na takim zakwasie ,moze byc owsiano-pszenny czy z żytem

Elmaz

Member
Maj 28, 2008
2
0
0
Pewnie mój problem będzie dla Was banalny, ale doceńcie drogie Pani obecność faceta na tym forum i miejcie dla niego wyrozumiałość
icon_wink.gif

Otóż - naszło mnie (mniejsza dlaczego) - na pieczenie tradycyjnego chleba na zakwasie.

Zacząłem od przygotowania zakwasu - wziąłem kulturalnie mąki żytniej (mieszanki chlebowej i razowej - mąka ekologiczna), letniej wody, wsadziłem do słoika, zapewniłem w oświetlonym piekarniku kulturalne warunki, dokarmiałem przez kilka dni - i ogólnie rzecz biorąc - połowiczna kicha.

Połowiczna - bo sprawa jest dziwna. Zakwas pachnie zakwasem, smakuje jak zakwas - ale nie bąbelkuje i nie rośnie. Po dokarmieniu pojawia się pianka grubości ok. 0,5-1cm - i to wszystko. Nie ma mowy o jakimś bąbelkowaniu czy przyrastaniu.

Próba upieczenia chleba (pszenno-żytniego) z użyciem takiego zakwasu zakończyła się klęską. Chleb mimo wielu godzin i optymalnych warunków po prostu nie urósł. Uratowałem go dodając drożdży - ale jakby nie o to chodzi.

Druga i trzecia próba przygotowania zakwasu - z wykorzystaniem odrobiny poprzedniego zakwasu - efekt właściwie taki sam. A przy trzecim okrążeniu trudno już chyba mówić o młodym zakwasie?

Macie jakieś sugestie co może być nie tak?

Pozdrawiam

elmaz

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
moim zdaniem Twoj zakwas, jesli lekko babelkuje i ma przyjemny kwaskowaty zapach, moze byc za rzadki, byc moze dlatego nie przyrasta.

zeby wyprobowac jego mozliwosci, nie pozostaje Ci nic innego jak zrobic na jego bazie ciasto zakwaszone czyli 3-fazowy zaczyn wg tej metody

doceniamy bardzo, bardzo kazdego, kto chce upiec wlasny chleb, nawet jesli jest facetem
roflmao_2.gif

witaj na forum
wink.gif
wink.gif

Elmaz

Member
Maj 28, 2008
2
0
0
mirabbelka @ 28 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=709361moim zdaniem Twoj zakwas, jesli lekko babelkuje i ma przyjemny kwaskowaty zapach, moze byc za rzadki, byc moze dlatego nie przyrasta.

zeby wyprobowac jego mozliwosci, nie pozostaje Ci nic innego jak zrobic na jego bazie ciasto zakwaszone czyli 3-fazowy zaczyn wg tej metody

doceniamy bardzo, bardzo kazdego, kto chce upiec wlasny chleb, nawet jesli jest facetem
roflmao_2.gif

witaj na forum
wink.gif
wink.gif
OK - dzięki. Zawalczę w weekend i dam znać.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Margot @ 27 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=709194-po pierwsze nie przeceniam ,po przepisie na bezglutenowy zakwas ,to ja wiem swoje
anbetung.gif

-właściwie to mi nie zależy na 100% owsianym ,chyba bardziej ,żeby był na takim zakwasie ,moze byc owsiano-pszenny czy z żytem
Margot, udalo mi sie wyprodukowac klasycznego gniota jak za dawnych czasow
icon_wink.gif

zakwas wyszedl nawet calkiem niezle, babelkowal i bardzo przyjemnie pachnial. z ciastem zakwaszonym bylo juz duzo gorzej. mimo to uzylam go do chleba, dajac make pszenna razowa 50:50 do owsianej. ciasto wygladalo calkiem niezle
owsiany_1000001.JPG

niezle sie formowalo
owsiany_1000002.JPG

ale prawie nie przyrastalo. po 6 godzinach skapitulowalam i wlozylam do piekarnika, bo szkoda bylo mi maki.
owsiany_1000003.JPG

wyraznie widac po nim, ze nie wyrosl. ale w smaku byl naprawde dobry, wiec i tak go zjedlismy. mial konsystencje prawie jak pumpernikiel.

reszte zakwasu owsianego uzylam do kolejnych nalesnikow na zakwasie, bo ma bardzo przyjemny smak i zapach.

Załączniki

• owsiany_1000001.JPG
    owsiany_1000001.JPG
    109.8 KB · Wyświetleń: 0
  • owsiany_1000002.JPG
    owsiany_1000002.JPG
    111.3 KB · Wyświetleń: 0
  • owsiany_1000003.JPG
    owsiany_1000003.JPG
    118.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Mirabellko ,gniot powiadasz ,hm o konsystencji pumpernikla,smaczny do tego ,a zakwas na nalesniki sie nada .
A i może gniot ale bardzo fotogeniczny gniot ,właściwie to jestem zachęcona na produkcje gniota
Jak to mówią jak nie spróbujesz ...

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Ja też i będe sie dzielić doświadczeniami - nie ukrywa ,że uciesza mnie też twoje relacje czy fotorelacje
A ten zakwas robiłaś wg jakiegoś przepisu czy tak na oko woda i mąka owsiana?
A podobno w jednej z pierwszych encyklopedii było napisane ,że owies to takie zboże co w Szkocji jedzą ludzie a w Anglii konie i ktos odpisał ,że dla tego tacy piękni są ludzie w Szkocji a w Anglii konie

marek1401

Member
Mar 28, 2008
63
0
0
Witaj Elmaz!!!!

Nie jesteś jedynym facetem co próbuje piec chleb. Moje chleby na samym początku też nie rosły moim zdaniem jest to wina młodego i słabego zakwasu. Po miesiącu czasu z częstotliwością wypieku raz w tygodniu, zakwas nabrał mocy. Nie rezygnuj na pewno będą rosły.
wink.gif

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Mirabbelko, dokladnie wskazany przez Ciebie chlebek zrobie, wlasnie zaczyn jest w drugiej fazie
icon_smile.gif

Dodalam takze maki owsianej do zytniego 80% i wyszedl swietnie
icon_smile.gif

To co mnie zaskoczylo to wyglad maki owsianej - mam owsiana razowa i przywyklam, ze razowa ma 'razowy' wyglad, ta natomiast ma kremowa barwe i przypomina bardziej pszenna, taka ponad 850
icon_smile.gif

Piszesz o zaletach maki owsianej, mozesz podac wiecej szczegolow?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
przyznam ze wyglad maki owsianej tez mnie zdziwil - to chyba kwestia mielenia bardzo drobnego.
to jest jedyna maka, ktora wystepuje tylko w takiej formie pelnoziarnistej, nigdy sie jej nie oczyszcza. no a produkty z pelnego ziarna wiadomo sa najcenniejsze.
owies poza tym ma ponoc zbawienny wplyw m.in. na obnizenie zlego cholesterolu.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
miałam nocne zmiany i o zakwasie zapomniałam i padł (spleśniał )
ale zrobie od nowa
Mirabbelko a ten nowy chleb typu pumpernikiel na twojej stronie warto piec mimo upału ?Bo mi sie chce pumpernikla ale 8 godzin grzania piekarnika chyba rodzina nie przeżyje a ten to prawie ekspres

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy