frogini
Member
- Lis 1, 2008
- 184
- 0
- 0
mój zakwas chyba wziął się do roboty bardzo intensywnie, bo prawie wykipiał ze słoika. mam nadzieję, że to dobra prognoza. dzisiaj będę piekła ten chleb: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3482
kajtek @ 24 Mar 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=838496Co jeszcze mogę zrobić, bo ten obecny (pszenny) tez nic nie bąbelkuje ani nie podnosi się.Zrobić żytni. Według mnie dużo łatwiej. Kiedyś miałam pszenny i czasami, żeby odżył, dokarmiałam mąką żytnią. Potem z niego zrezygnowałam i wszystkie chleby piekę na żytnim karmionym mąką 2000.
KAROTKA @ 21 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=847963Znalazłam dość stare notatki kulinarne (chyba sprzed 25 lat) i doczytałam się tam przepisu na zakwas chlebowy.
Zrobiłam wszystko po kolei tak, jak miałam zanotowane, ale nie wiem, czy mój zakwas nie powinien nieco rosnąć...
Niestety nie mam kontaktu z osobą od której pochodzi ten przepis, więc i zweryfikować sposobu i efektu nie mogę.
Może ktoś zna ten lub podobny sposób i podpowie co-nieco w tej kwestii ...
Wszystko zrobiłam jak należy. Zakwas stał na pokrywie akwarium, czyli w zupełnym ciepełkui uzyskał typowy zapach, ale niestety nie urósł i nie uzyskał charakterystycznych bąbelków, jak przy zaczynie drożdżowym - a wydawało mi się, że powinien - skoro ma potem za zadanie spulchnić np.chlebek żytni...![]()
![]()
Co prawda nie dysponuję glinianym naczyniem, ale myślę, że szklany słoik też nie jest zły.szklany czy gliniany to nie ma wiekszego znaczenia.
jesli nie bylo pozadanego efektu, to raczej sie nie nadawal do chleba. raczej winilabym make albo dodany zurek. powinien byc zrobiony tylko z maki i wody, raczej bez zadnych dodatkow.
jesli jeszcze zakwasu nie wyrzucilas, sprobuj dodac mu porcje maki i wody i odstaw na kolejne 24 godziny. moze potrzebuje wiecej czasu.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.