CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Muszę się wyżalić. Mój ukochany 4- miesięczny zakwas zastrajkował. Fakt faktem kilka razy zapomniałam nakarmić, ale i wcześniej to się zdarzało
icon_redface.gif
... chleby rosną po kilkanaście godzin, a jeszcze dwa tygodnie temu wystarczało 2-3 godziny. Mąka ta sama, stoi w tym samym miejscu, nie śmierdzi, nie zmienia koloru, nie ma kożuszka.... Chleby koniec końców wychodzą smaczne i wyrośnięte, ale robota zakwasu przypomina strajk włoski
baa.gif

Macie jakieś sugestie??

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Moze nie odpowiedz na pytanie Marg, ale...Odswiezalas go pewnie i tez nic?
Marg, to ten Twoj zakwas stoi caly czas w kuchni? Moze ja cos pokickalam, ale moj stoi w lodowce i karmie go tak z raz w tygodniu.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Zakwas żreć dostawał codziennie. Teraz podzieliłam go na pół: jedna połowa wylądowała w lodówce, druga nadal stoi w kuchni. Mam jeszcze inną koncepcję. Zakwaszałam ciasto w szafce, która przylega do pionów wodnych i ogrzewania. Tam od rur zawsze było ok. 26 stopni. Teraz wyłączyli ogrzewanie i być może temperatura w tej szafce spadła. Nie mam czym zmierzyć, bo potworek stłukł mi termometr
baa.gif
. Kupię drugi i wyjaśni się czyja to wina
icon_evil.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Ja w dalszym ciągu walczę z wiatrakami... niestety. Chleby nie rosną. Wcale a wcale. Podejrzenie padło na zakwas. Zanim zaczęły się cyrki, na gwincie słoika, w którym hoduję zakwas pojawiła się maleńka ilość pleśni. Szybko ja usunęłam, ze słoika wzięłam łyżkę zakwasu, na której dalej go hodowałam, reszta poszła w kanał. I mam pytanie: czy to może być przyczyna moich kłopotów i czy prawdziwa
arsch.gif
ze mnie?? Nadmienię, że hoduję nowy od podstaw
icon_redface.gif

A tak przy okazji - w jaki sposób pleśń wpływa na zakwas. Bo ten mój pięknie bąbelkuje i ma swój normalny zapach
icon_question.gif
tyle, że ciasto nie wyrasta.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
Zrobiłam chleb wg Twojego przepisu Mirabelko ;) poniżej fotka. W sobote wieczorem pomieszałam mąkę żytnią z zakwasem, następnego dnia nie bardzo mogłam dopatrzeć się bąbelków i ciapnełam jeszcze 2 łyżki zakwasu, który mocno mi bąbelkował w słoiku i mało z niego nie wyskoczył. Do tego dałam mąkę orkiszową 2000 i garść kminku, żero cukru bo miałbyć wg Montignaca. Chlebek rósł bardzo powoli 9 godz. Wyszedł bardzo dobry, chyba najlepszy z tych wszystkich jakie piekłam. Mojemu szwagrowi tak posmakował, że musiałam mu pokazać Twoją stronę Mirabelko bo też ma chęć ogromną zacząć piec chleb. Pozdrawiam

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Nie przetrawie tych 77 stron(chyba,ze kiedys indziej),chcialabym sie tylko upewnic,czy dobrze zrobilam robiac zakwas z maki na zurek(taka gruba z otrebami).Na razie ma 2 dni i moge ja wywalic jakby maka byla nieodpowiednia.
Dziekuje za odp.
anbetung.gif

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Ja robiłam zakwas i z tej 720 i tej 2000. Na grubej chyba szybciej i pewniej. Zurkowa to chyba 1400. I moim skromnym zdaniem bardzo dobra. Wedle teorii dzikie drożdże żyją właśnie na otrębach.

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Niestety numery mi nic nie mowia,bo to chyba wymysl typowo polski.
No dobra,pozwole mu pozyc jeszcze kilka dni,i zobacze.Dzieki!

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Zakwas mi taki wyszedl(7 dzien)ale o chlebie(?) na nim upieczonym nie bede sie wypowiadac,o nie!

022.JPG

Załączniki

• 022.JPG
    022.JPG
    119.7 KB · Wyświetleń: 0

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
Zamiesilam drugi od razu(dowolna receptura-3 rodzaje maki,sirup,woda,zakwas,troszke soli)

025.JPG

026.JPG

No normalnie juz pietke zjadlam
dump.gif

PYSZNA!

Załączniki

• 025.JPG
    025.JPG
    149.1 KB · Wyświetleń: 0
  • 026.JPG
    026.JPG
    153.5 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy