Chleb Pita
Mieciutkie, puszystke placuszki chlebowe z kieszonkami do nadziewania w srodku
1 1/4 szklanki letniej wody
3 lyzki oliwki
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
3 szklanki maki
2 lyzeczki suchych drozdzy
Drozdze wsypac do letniej wody i zostawic na 5-7 minut, az zaczna tworzyc sie pecherzyki. Make wsypac do duzej miski, dodac pozostale skladniki, wlac wode z drozdzami i wyrobic miekkie, elastyczne ciasto. Miske z ciastem przykryc i zostawic do wyrosniecia na co najmniej 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc ciasto na stolnice i podzielic na 8 rownych czesci. Kazda czesc uformowac w kule, splaszczyc i rozwalkowac lub uformowac rekami w ksztalcie krazka (wieksze beda mialy cieniutkie scianki, natomiast mniejsze beda grubsze i pulchniejsze). Ukladac na wylozonej pergaminem duzej desce lub blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut.
Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i rownie goraca blacha. Piekarnik rozgrzac do 260 st.C, wlozyc pusta blache (mozna rowniez piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzac ja kilka minut. Wyrosniete krazki posmarowac lekko oliwka i ostroznie zsunac razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blache. Piec przez 8-10 minut az beda bardzo napuszone i lekko zrumienione.
Mieciutkie, puszystke placuszki chlebowe z kieszonkami do nadziewania w srodku
1 1/4 szklanki letniej wody
3 lyzki oliwki
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
3 szklanki maki
2 lyzeczki suchych drozdzy
Drozdze wsypac do letniej wody i zostawic na 5-7 minut, az zaczna tworzyc sie pecherzyki. Make wsypac do duzej miski, dodac pozostale skladniki, wlac wode z drozdzami i wyrobic miekkie, elastyczne ciasto. Miske z ciastem przykryc i zostawic do wyrosniecia na co najmniej 1 godzine, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc ciasto na stolnice i podzielic na 8 rownych czesci. Kazda czesc uformowac w kule, splaszczyc i rozwalkowac lub uformowac rekami w ksztalcie krazka (wieksze beda mialy cieniutkie scianki, natomiast mniejsze beda grubsze i pulchniejsze). Ukladac na wylozonej pergaminem duzej desce lub blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 20-30 minut.
Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i rownie goraca blacha. Piekarnik rozgrzac do 260 st.C, wlozyc pusta blache (mozna rowniez piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzac ja kilka minut. Wyrosniete krazki posmarowac lekko oliwka i ostroznie zsunac razem z papierem pergaminowym na rozgrzana blache. Piec przez 8-10 minut az beda bardzo napuszone i lekko zrumienione.
