chleb pszenno-zytni z ziemniakami

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mirabbelko...Twoj chlebek w moim wykonaniu...pyszny! Moje dziecko najstarsze zrobilo mu zdjecie...wiec wklejam...
pieklam 30 min...ale ciasta bylo polowe mniej

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
cudny bochen
icon_smile.gif

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Mirabelko RATUJ !
cry_1.gif

Co ja robię źle? Upiekłam i ten chleb. Moim zdaniem nie wyszedł. Wygląda niby ładnie a wrażenie jest jakby miąższ był za bardzo zbity. Brakuje mu lekkości, żeby nie powiedzieć puszystości. W sumie to jest raczej suchy (a przy ziemniaku powinien być mokry- kiedyś już piekłam z ziemniakami i pamiętam różnicę między wiejskim francuskim a innym z ziemniakami).
Na zdjęciu już widać po skórce, że jakoś dziwnie rósł. Dziurki niby są ale nie jest to taki sprężysty chlebek. A Waszych opisów i fotek wiem, ze powinien.
Ale najlepsze określenie dał mój mąż: To sztuka upiec od razu czerstwy chleb
icon_neutral.gif

Proszę o rady i sugestie.
icon_sad.gif

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Mąka pszenna typ 650 i żytnia tzw żurkowa.

Czy to rzadkie ciasto też ma zastosowanie do francuskiego-wiejskiego? Może tam robię ten sam błąd?

A tak % to o ile zwiększyć płyny?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
-magda- @ 17 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=434537Mąka pszenna typ 650 i żytnia tzw żurkowa.

Czy to rzadkie ciasto też ma zastosowanie do francuskiego-wiejskiego? Może tam robię ten sam błąd?

A tak % to o ile zwiększyć płyny?
nie powiem Ci w procentach, bo kazda maka inaczej chlonie wode. Musisz po prostu zrobic na poczatek ciasto tak rzadkie jak np musli albo gesta owsianka. Breja ciastowa z ktorej nigdy, przenigdy nie da sie uformowac bochenka. Tym bardziej, ze jak piszesz uzywasz maki zytniej zurkowej a to jest maka z grubego przemialu. Czyli na dobra sprawe pieczesz razowca.

jesli chcesz upiec lzejszy chlebek zmien proporcje mak na korzysc pszennej (uzyj pszennej o duzej zawartosci bialka, np. luksusowa czy lubelli) i odpowiednio mniej daj zytniej jesli masz tylko zurkowa. Chleb bedzie bardziej puszysty, nie tak zbity.

Jesli chodzi o chleb francuski, to zeby wyszedl taki jaki jest, powinno sie scisle trzymac receptury. To jest chleb dosc trudny i wymagajcy wiecej czasu. Aby otrzymac bochenek trzeba dokladnie pilnowac czasu i sposobu zagniatania. Chyba, ze chce sie zrobic na jego bazie troche inny swoj.

Moze zrob "Emigranta" jest on bardzo podobny w wykonaniu i wyprobowany przez tysiace osob, wiec tez ma mnostwo wersji.

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Dziękuję Dobra Kobieto
anbetung.gif

Spróbuję wszystkiego o czym piszesz.
fiesgrins.gif

Ale jeszcze odnośnie francuskiego, to i tam mogę spróbować z luksusową lubelli?
Kiedyś piekłam francuski bez problemu, był puszysty w sam raz i w ogóle PIĘKNY i PYSZNY.
Może faktycznie to te mąki i woda. Będę sprawdzać
icon_mrgreen.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Jesli juz pieklas i byl o.k. to moze byc tylko wina maki.
Patrz na tabelki z boku torebki i sprawdzaj ktora ma wiecej bialka, z taka powinien latwiej sie podnosic .

To tyle, ile mi przychodzi w tej chwili do glowy,
powiedzialam to ja:
Dobra Kobieta
wink.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Teraz już będę wiedziała, aby robić go z połowy porcji
icon_lol.gif
Wyrósł ogromny, że aż wyszedł z koszyka (a ciasto zakwaszane mało wyrosło, więc myślałam, że i chleb będzie mały
dump.gif
). Niestety rozlał się na blaszce
icon_sad.gif
i wyszedł placek
icon_smile.gif

Ale córce się podoba: "Mamuś, to największy chleb, jaki widziałam"

PICT2892.JPG

PICT2899.JPG

Załączniki

• PICT2892.JPG
    PICT2892.JPG
    38.3 KB · Wyświetleń: 3
  • PICT2899.JPG
    PICT2899.JPG
    36.3 KB · Wyświetleń: 3

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Ja ten chleb tez pieke z polowy porcji.
icon_mrgreen.gif

Ten troche sie rozplaskal, moze podnioslby sie wyzej gdyby ciasto zakwaszone bylo lepsze i moze blacha nie byla tak rozgrzana (idealem dla takiego bochenka jest dobrze nagrzany kamien). Zonglowanie zreszta takim monstrem i przerzucanie go z koszyka na blache tez wymaga nie lada sztuki. Chyle czola
anbetung.gif

A w przekroju jest naprawde wspanialy.
daumen.gif

Wyglada zreszta tak jak bochenki wiejskie, ktore pamietam z dziecinstwa. Ogromne plaskie kola i kromki takie dlugie przez caly chleb... mniamm (rozmarzylam sie
icon_rolleyes.gif
)

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
mirabbelka @ 18 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=435082A w przekroju jest naprawde wspanialy.
daumen.gif

Wyglada zreszta tak jak bochenki wiejskie, ktore pamietam z dziecinstwa. Ogromne plaskie kola i kromki takie dlugie przez caly chleb... mniamm (rozmarzylam sie
icon_rolleyes.gif
)
Mirabbelko dziękuję za uznanie
bussi.gif
Jestem początkująca (to mój 3 chleb) i wszystkie moje wypieki są na razie sukcesem (może nie do końca są idealne, ale ładnie wyglądają i co najważniejsze dobrze smakują
icon_lol.gif
), a bałam się, że na początku nic mi nie wyjdzie.

mirabbelka @ 18 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=435082Zonglowanie zreszta takim monstrem i przerzucanie go z koszyka na blache tez wymaga nie lada sztuki. Chyle czola
anbetung.gif
Byś widziała jak z moim G. męczyliśmy się z tym przerzucaniem
icon_mrgreen.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
To moj pierwszy chleb na zakwasie. Wyszedl troche plaskaty, upieklam go w takej wielkiej prostokatnej powlekanej formie, chyba glinianej (miala spelniac funkcje kamienia). Juz dawno nie czulam tego zapachu, od razu kojarzyl mi sie z polskim chlebem. Bardzo wilgotny w srodku, lekko kwaskowaty. Jednak dosyc ciemny - maka zytnia, ktora udalo mi sie kupic miala numer 170, wyraznie w niej widac otreby, wiec chyba taka bardziej razowa. Mialam male przeboje, poniewaz postanowilam wlozyc go na noc do lodowki i przykleil mi sie do lnianej sciereczki - mimo sporej ilosci maki. Aby go uratowac wysypalam troche maki na deske i wylozylam dosyc klejaca mase lekko zagniatajac tak by udalo mi sie uformawac bochenek. Pewnie to byl blad...
Ale i tak sie ciesze, chleb wyrosl na samym zakwasie.
A oto zdjecia:

Załączniki

• chleb1.jpg
    chleb1.jpg
    10.3 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb2.jpg
    chleb2.jpg
    9.6 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb4.jpg
    chleb4.jpg
    8.2 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb5.jpg
    chleb5.jpg
    9.3 KB · Wyświetleń: 0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
udany debiut zakwasowy
icon_smile.gif

przykrywanie sciereczka nawet umaczona chleba o dosc rzadkiej konsystencji jest troche ryzykowane.

Na drugi raz przykryj go folia, uprzednio dobrze wysmarowana olejem.

Powierzchnia chleba powinna pozostac wilgotna, bo jesli obeschnie to ma zwyczaj pekac tam gdzie niekoniecznie bysmy chcieli.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Brawo Ines..."pierwsze koty za ploty"!

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Dziekuje
icon_smile.gif
.
Byl przykryty naoliwiona folia, a przykleil sie do sciereczki od dolu, ktora wylozylam miske. Ale juz doczytalam, ze to powinna byc to jak najciensza tkanina - chyba wykorzystal juz dawno nie uzywane przescieradelko dzieciece
icon_wink.gif
.
Teraz juz sie zastanawiam co wybrac na nastepny wypiek.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A co ja z nim wczoraj miałam
icon_exclaim.gif
icon_rolleyes.gif
Przede wszystkim zapomniałam się i zrobiłam z połowy porcji a jak dla mnie to powinnam z 1/4. Ciasto za gęste wg mnie było, mimo, że dolałam znacznie więcej wody niż w przepisie, no ale już machnęlam ręką na to, podzieliłam na pół, jedną częśc włożyłam do koszyczka a drugą do garnka. No i szlag mnie trafiał, bo to cholerstwo wcale rosnąć nie chciało
icon_exclaim.gif
W końcu ten z koszyczka ruszył, jak go wstawiłam do piekarnika ciepłego jeszcze po pieczeniu drożdżówek, po 8 godzinach dopiero piekłam, od 14:00 do 22:00 rósł skurkowaniec
icon_exclaim.gif
No a temu w garnku daleko było do wyrośnietego chleba, bo stał w chłodniejszym nieco miejcu, zostawiłam go wkurzona na całą noc na blacie w kuchni, wstawiłam do pieca dopiero o 5:30, po 15,5 godz.
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif
icon_rolleyes.gif
będzie chyba mocno kwaśny. Musiałam się pożalić, bo mnie rozdrażnił ten chleb wczoraj
icon_sad.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no i tak, ten z koszyka ma dość ścisły miąższ, za bardzo jak dla mnie, choć w smaku OK, ten 15-godzinny ma lepszy miąższ ale jak można było się spodziewać bardziej kwaśny. Ogólnie średnio zadowolona jestem z tych wypieków.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dodam zdjecie mojego olbrzyma z polowy porcji!!!
icon_mrgreen.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif
icon_eek.gif

Mirabbelko...
cvety.gif
herzen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy