-magda- @ 17 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=434537Mąka pszenna typ 650 i żytnia tzw żurkowa.
Czy to rzadkie ciasto też ma zastosowanie do francuskiego-wiejskiego? Może tam robię ten sam błąd?
A tak % to o ile zwiększyć płyny?nie powiem Ci w procentach, bo kazda maka inaczej chlonie wode. Musisz po prostu zrobic na poczatek ciasto tak rzadkie jak np musli albo gesta owsianka. Breja ciastowa z ktorej nigdy, przenigdy nie da sie uformowac bochenka. Tym bardziej, ze jak piszesz uzywasz maki zytniej zurkowej a to jest maka z grubego przemialu. Czyli na dobra sprawe pieczesz razowca.
jesli chcesz upiec lzejszy chlebek zmien proporcje mak na korzysc pszennej (uzyj pszennej o duzej zawartosci bialka, np. luksusowa czy lubelli) i odpowiednio mniej daj zytniej jesli masz tylko zurkowa. Chleb bedzie bardziej puszysty, nie tak zbity.
Jesli chodzi o chleb francuski, to zeby wyszedl taki jaki jest, powinno sie scisle trzymac receptury. To jest chleb dosc trudny i wymagajcy wiecej czasu. Aby otrzymac bochenek trzeba dokladnie pilnowac czasu i sposobu zagniatania. Chyba, ze chce sie zrobic na jego bazie troche inny swoj.
Moze zrob "Emigranta" jest on bardzo podobny w wykonaniu i wyprobowany przez tysiace osob, wiec tez ma mnostwo wersji.
mirabbelka @ 17 Jan 2007 napisał:
mirabbelka @ 18 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=435082A w przekroju jest naprawde wspanialy.![]()
Wyglada zreszta tak jak bochenki wiejskie, ktore pamietam z dziecinstwa. Ogromne plaskie kola i kromki takie dlugie przez caly chleb... mniamm (rozmarzylam sie)
Mirabbelko dziękuję za uznanieJestem początkująca (to mój 3 chleb) i wszystkie moje wypieki są na razie sukcesem (może nie do końca są idealne, ale ładnie wyglądają i co najważniejsze dobrze smakują
), a bałam się, że na początku nic mi nie wyjdzie.![]()
mirabbelka @ 18 Jan 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=435082Zonglowanie zreszta takim monstrem i przerzucanie go z koszyka na blache tez wymaga nie lada sztuki. Chyle czola
Byś widziała jak z moim G. męczyliśmy się z tym przerzucaniem![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.