chleb pszenno-zytni z ziemniakami

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
musisz liczyc sie z tym, ze taki chleb rosnie ok 4 godzin.

Wiec moze szczelnie przykryty delikatnie wlozyc do lodowki, albo za okno, wtedy bedzie gotowy na rano.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
10,067
4,122
113
Z tym niestety nie wiem co zrobić (może kaloryfer mu pomoże?), ale zobacz tu http://www.sys21.de/viewtopic.php?p=271433#271433 opisałam Ci, jaki ja robię chleb, kiedy nie mam czasu. Zawsze się udaje. Na próbę, jak nie masz dłuższej keksówki zrób z połowy porcji w mniejszej.
Nie zniechęcaj się. Mnie pierwsze też się nie bardzo udawały. :wink:

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,934
6
38
Jak ostatnio miałam kłopoty z wyrastaniem/bo zimniej w domu/to np wstawiałam do piekarnika na 30 st a potem zostawialam tylko światełko lub np w małym pomieszczeniu /łazienka/co jakiż czas włączałam farela.Czy ciasto zakwaszone nie opadło?U mnie po ostatnim dodaniu mąki mija 3-3.5-4 godz.Mam czas więc go obserwuję.W dzbanku zaznaczam sobie poziom rośnięcia-potem będziesz robiła to na oko ale na początku tak się w te obserwacje bawiłam i zawsze chleb mi wyszedł.Wczoraj robiłam go z połowy porcji na cieście metodą 1 fazową i chleb był potrzebny na kolację,więc dodałam grudkę drożdzy do ciasta-wyrósł po 1 godz.Twój wstawiłabym do piekarnika jw.Może ruszy.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
A czy temu chlebowi nie zaszkodzi tak z lodowki do piekarnika? Kurde, wyrasta od wczoraj i nic
icon_sad.gif
. Jestem juz calkiem zalamana.
Wyciagnac z lodowki i odrazu do lekko cieplego piekarnika wstawic? Mirabelkooo, ratuj!!
Ja juz stracilam nadzieje, ze cos z tego bedzie.

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,934
6
38
Wstaw go do piekarnika na 30-35 st może ruszy.Po nocy mój stoi na blacie na czas osiągnięcia temp. i do pieczenia ale jak masz czas to może postać i z godzinkę.Mój gdy raz nie chciał wyrosnąć to zrobiłam mu ciepełko farelem i ruszył i piekarnik podgrzany na chwilę tez będzie ok.Zostaw potem światło lub na chwilkę włączaj go.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Dopiero dzis sie wpisuje
icon_smile.gif
.
Moj chleb rosl w sumie (w cieplym, potem zimnym, potem znow w cieplym) 15 godzin :roll: . Na szczescie wyrosl bardzo ladnie i byl bardzo smaczny :dance: . Pieklam w malej (25 cm) keksowce i w garnku ingenio tefala (srednica 18 cm) :oops: (nie maialm innej formy hihi).
W keksowce ciato wyroslo do samych brzegow, a w czasie pieczenia juz wlasciwie wiecej nie roslo. Chleb z garnka przypominal raczej bochen sera zoltego niz chleb, ale tez sie udal
icon_smile.gif
. W sumie obydwa wazyly 1300g (robilam z polowy porcji). Po 4 dniach nadal byl smaczny. Miąższ po zduszeniu palcami wracal do stanu pierwotnego (czyli, chyba ok?).
Zdjecia mam, ale nie wkleje, bo nie umiem zmniejszyc fotek :oops:
Dziekuje Mirabelko za przepis
icon_smile.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,934
6
38
No super a zapewne smakuje wybornie.Ten chleb piekę bardzo często zmieniam jedynie proporcje mąki.Z ziemiakami jest lepszy.Ostatnio tak wyrósł,że przy nacinaniu opadł za brzegi kaksówki,zwiesił się taką czapą.Wzięłam mniejszą blaszkę to i przegapiłam moment rośnięcia,ale smak wyborny,dziurki większe bardziej miękki.Nie mam odwagi upiec go bez formy.

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Mirabelko, na tyle nerwow co przez niego zjadlam to juz nie mial wyjscia i musial sie udac ;) .
Tak naprawde to nie wierzylam do samego konca, ze cos z tego wyjdzie. Kilkanasice godzin wyrastania calkowicie mnie zniechecilo. Teraz na dodatek moj zakwas skisł i musze zaczynac wszystko od nowa.

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
co to znaczy skisl ???? nie wyrzucaj go czasem !!!! jesli nie splesnial to zostaw dwie lyzki i dodaj swiezej maki i wody a zobaczysz, ze odzyje

raz zaczetego zakwasu nie wyrzucamy nigdy :dump: :baa:

MałaRybka

Member
Sty 9, 2005
1,139
0
36
Pisałam o tym w wątku o cieście zakwaszonym. Pojawiła się pleśń na ściankach słoka (pięęęęękna, niebieska). Sam zakwas niby nie miał pleśni. Nikt mi konkretnej odpowiedzi w tamtym wątku nie udzielił co mam zrobić i dziś w nocy (ok g. 1) go wyrzuciłam.

dana

Member
Sie 9, 2005
53
0
0
chleb20oi.jpg

piekłam dla kogoś, dlatego nie ma zdjęcia w przekroju, chlebek już wyjechał. Nie raz zresztą piekłam i zapewniam, że jest OK !!!
trochę przepis zmodyfikowałam a mianowicie przed wymieszaniem składników zrobiłam zaczyn z zakwasu, mąki tej do wypieku i wody.
Pozdrawiam świątecznie.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,638
3
0
Oj Dana Dana, łaaaał!!!!!!!!!!!!!!
Piękne te chleby upiekłaś, oj piękne

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy