Chleb pszenno-żytni
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
opakowanie drożdży instant (lub 2,5 dag świeżych)
kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 1/4 szklanki wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszać z mąką żytnią, solą i drożdżami instant, dodać ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki pszennej, podzielić na dwie części i uformować podłużne chlebki. Piec na pergaminie około 20-25 minut w temperaturze 225°C. Studzić na kratce.
edit: dołożyłam zdjęcie
2 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
opakowanie drożdży instant (lub 2,5 dag świeżych)
kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 1/4 szklanki wody
1 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszać z mąką żytnią, solą i drożdżami instant, dodać ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki pszennej, podzielić na dwie części i uformować podłużne chlebki. Piec na pergaminie około 20-25 minut w temperaturze 225°C. Studzić na kratce.

edit: dołożyłam zdjęcie