Słonecznika możesz tu wsypać nawet szklankę, musisz po prostu sama wypróbować i zobaczyć jaka ilość Tobie pasuje, ja wsypałabym właśnie szklankę, a nawet więcej. Siemienia dużo nie daję, pół do 3/4 szklanki byłoby w sam raz na te proporcje i siemię namoczyłabym w wodzie dzień wcześniej. Ziarna zabierają zawsze trochę wody, więc trzeba dostosować konsystencję ciasta i ilość wody do ilości ziaren, zasadniczo ciasto nie powinno być widocznie suche, ziarna powinny się z nim łączyć dobrze, a nie odpadać w trakcie miksowania.
W większość przepisów z tego działu możesz użyć mąki pełnoziarnistej, tylko znów trzeba pamiętać o dostosowaniu ilości wody, mąka pełnoziarnista zabiera jej więcej, więc modyfikując przepis trzeba pamiętać o konsystencji ciasta. Próbuj, a na pewno nabierzesz wprawy, to najlepszy sposób.