Pyszna, delikatna drozdzowka z maszyny. Przepis z ksiazki Bread Machine Magic, wyprobowany i lekko zmodyfikowany wielokrotnie.
SALLY LUNN
1 szklanka/ 1 cup
1/4 szklanki smietanki (ewentualnie mleka)
1/4 szklanki wody
2 duze lub 3 malutkie jajka
3 szklanki maki (ja daje luksusowa)
1 lyzeczka soli
1/3 szklanki roztopionego lub bardzo miekkiego masla
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka suchych drozdzy lub 1-1 1/2 gr swiezych
mozna dac rodzynki
Do maszyny, cykl podstawowy lub cykl ciasta drozdzowego, ja ustawiam delikatne zbrazowienie skorki. W razie potrzeby dosypac maki do powstania miekkiej elastycznej kulki.
Z powodzeniem mozna ten chlebek traktowac jak drozdzowke do kawy, jest wyjatkowo delikatna i pyszna! A przede wszystkim bardzo latwa.


SALLY LUNN
1 szklanka/ 1 cup
1/4 szklanki smietanki (ewentualnie mleka)
1/4 szklanki wody
2 duze lub 3 malutkie jajka
3 szklanki maki (ja daje luksusowa)
1 lyzeczka soli
1/3 szklanki roztopionego lub bardzo miekkiego masla
1/4 szklanki cukru
1 lyzeczka suchych drozdzy lub 1-1 1/2 gr swiezych
mozna dac rodzynki
Do maszyny, cykl podstawowy lub cykl ciasta drozdzowego, ja ustawiam delikatne zbrazowienie skorki. W razie potrzeby dosypac maki do powstania miekkiej elastycznej kulki.
Z powodzeniem mozna ten chlebek traktowac jak drozdzowke do kawy, jest wyjatkowo delikatna i pyszna! A przede wszystkim bardzo latwa.