Chleb wieloziarnisty

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,879
1,440
113
Dzisiaj mnie naszło i upiekłam, ale
dump.gif
zapomniałam posmarować masłem.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,303
4,470
113
Piekę kolejny raz, już przepis znam na pamięć. Nam smakuje. Wolę wprawdzie taki na zakwasie, ale zakwas mi spleśniał na wiosnę i nie wyhodowałam jeszcze nowego. Muszę się w końcu zabrać za zakwas, ale mam ostatnio problem z kupieniem mąki bez żyjątek. Po ostatniej akcji, gdy wyrzuciłam z chałupy wszelkie sypkie produkty, bo mi się w szafce zalęgł trojszyk ulec (czy jak tam się ta bestia nazywa), jestem ostrożna i już w sklepie proszę o sprawdzenie co tam się w torebce kryje i jakoś ostatnio w każdym opakowaniu mąki razowej są pajęczynki.
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Bardzo lubie ten chleb bo jest latwy i szybko sie go robi. Mam troszke inne proporcje. Ostatnimi czasy pieklam go bez ziaren a ostatnio wyszedl mi taki lekki, niemalze bulkowy. Zastanawialam sie dlaczego bo wlasciwie wszystkie produkty byly takie same.No coz, zapomnialam o otrebach. W ten sposob odkrylam jeszcze jedna wesje tego chlebusia. Bede robic od czasu do czasu.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,879
1,440
113
Piekłam dzisiaj ale w "starej wersji", Elżuniu, dzięki za podpowiedż, pewnie kolejny zrobię bez ziaren albo z minimlną ilością.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,879
1,440
113
Dzisiaj piekłam, mąka krupczatka 1/2 kg i zwykła 1/2 kg (zabrakło razowej), ziaren dałam mniej, otręby wymieszałam ze zwykłymi płatkami - w sumie 1 szklanka, chyba jednak jest lepszy z mniejsza ilościa ziaren, nastepny będzie z minimalną ilościa ziaren .
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,879
1,440
113
Chleb się piecze - 3 różne mąki = 1kg, ziaren mniej i bez słonecznika bo zabrakło, otrąb prawie 1/2 szklanki + płatki owsiane=1 szklanka, zobaczymy jak będzie smakował.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,879
1,440
113
Nie udał sie niestety, wyszedł wilgotny, zakalca nie ma ale przy krojeniu na nożu zostawia ślad. Następny będzie bez kombinowania z mąkami.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,879
1,440
113
Dzisiaj piekłam z całej porcji, mąka krupczatka pól na pól ze zwyklą, ziaren dałam mniej niż w przepisie, jaki efekt? nie wiem bo stygnie.
edit; udał się jak jeszcze nigdy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,303
4,470
113
Piekłam na początku epidemii, gdy mnie zaczęły kolejki w piekarni wkurzać, ale potem wyhodowałam zakwas i obecnie w domu króluje lekka chleba Mirabbelki
icon_smile.gif
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
34,879
1,440
113
Trzy razy hodowałam zakwas na różnych mąkach, m.in typ 2000, wyglądał na dobrze pracujący, po 7 dniach chciałam zrobić zaczyn i za każdym razem "dupki" nie podniósł, to sie wkurzyłam i chwilowo dałam sobie spokój.
 

wianka

Member
Sty 25, 2012
1,034
10
38
Mi każdy chleb na zakwasie zostawia ślad na nożu. Chyba muszę dopracować metodę pieczenia, bo kiedyś mi takie nie wychodziły mokre.