- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb żytni na zakwasie przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de
Ilość: bochenek 2,5 kg
Czas wykonania: 10 min + 60 min pieczenie
Składniki:
1 kg mąki żytniej razowej (albo jeszcze lepiej tzw. chlebowej)
1 kg zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (wykonany metoda 3-fazowa)
0,5 l cieplej wody (kiedy ciasto jest za suche i twarde należy dodac troszkę więcej)
1 łyżka soli (25g)
1-2 łyżki ulubionych ziół (kardamon, kminek, etc.)
Wykonanie:
Wszystko dokładnie zmieszać i krótko zagnieść (ciasto z mąki żytniej nie wymaga na szczęście b.długiego wyrabiania M.)Odstawić na 20-30 minut i jeszcze raz krótko wyrobić. Z ciasta uformować bochenek, a jesli uzylismy maki razowej lepiej wylozyc calosc do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrebami badz maka razowa. Pozostawić szczelnie przykryty w cieple ok. 2-3 godziny (lub wiecej jesli chleb tego wymaga) do wyrośnięcia (podwojenia objetosci). Uwaga: im zimniej mamy w domu, tym chleb dluzej wyrasta.
Piekarnik podgrzać do temp. 240 st.C, wsunac chleb do naparowanego piekarnika. Przedtem powierzchnie chleba delikatnie posmarować ciepłą wodą lub lekko spryskać.
Pieczenie:
20 minut w temp. 240st.C, obniżyć temp. Do 180 st.C i piec jeszcze ok. 40 min.
Chleb odstawic do ostygniecia na kratce, nastepnie owinac sciereczka i kroic dopiero nastepnego dnia.
Ilość: bochenek 2,5 kg
Czas wykonania: 10 min + 60 min pieczenie

Składniki:
1 kg mąki żytniej razowej (albo jeszcze lepiej tzw. chlebowej)
1 kg zakwaszonego ciasta z mąki żytniej (wykonany metoda 3-fazowa)
0,5 l cieplej wody (kiedy ciasto jest za suche i twarde należy dodac troszkę więcej)
1 łyżka soli (25g)
1-2 łyżki ulubionych ziół (kardamon, kminek, etc.)
Wykonanie:
Wszystko dokładnie zmieszać i krótko zagnieść (ciasto z mąki żytniej nie wymaga na szczęście b.długiego wyrabiania M.)Odstawić na 20-30 minut i jeszcze raz krótko wyrobić. Z ciasta uformować bochenek, a jesli uzylismy maki razowej lepiej wylozyc calosc do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrebami badz maka razowa. Pozostawić szczelnie przykryty w cieple ok. 2-3 godziny (lub wiecej jesli chleb tego wymaga) do wyrośnięcia (podwojenia objetosci). Uwaga: im zimniej mamy w domu, tym chleb dluzej wyrasta.
Piekarnik podgrzać do temp. 240 st.C, wsunac chleb do naparowanego piekarnika. Przedtem powierzchnie chleba delikatnie posmarować ciepłą wodą lub lekko spryskać.
Pieczenie:
20 minut w temp. 240st.C, obniżyć temp. Do 180 st.C i piec jeszcze ok. 40 min.
Chleb odstawic do ostygniecia na kratce, nastepnie owinac sciereczka i kroic dopiero nastepnego dnia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: