- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb żytni z ziemniakami
przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de
Składniki:
400 g 3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki zytniej
250 g ziemniaków
600 g mąki żytniej chlebowej
ok 200 ml wody niechlorowanej (albo wiecej, tyle ile maka zabierze *)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół wg uznania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na miękko ok. 40-45 minut, obrać, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Mąkę przesiać na miskę i zmieszać z ziemniakami. W mieszaninie zrobić zagłębienie, dodać 400 zakwaszonego ciasta, sól oraz zioła i wszystko lekko zagnieść. Wodę dodawać stopniowo, tak, aby uzyskać lekko klejące ciasto. Nie wyrabiać za długo i nie za mocno!
Ciasto włożyć do miski, lekko oprószyć mąką i zostawić przykryte na ok. 40 minut.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak długo aż uzyskamy podwojenie objętości.
Pieczenie:
Powierzchnię chleba lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C i piec w tej temperaturze 50 do 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Inne wersje tego chleba:
- zamiast ziół można dodać 2 łyżki kminku
- lub 100 g podsmażonego boczku
- lub 2 łyżki grubo mielonego zielonego pieprzu
- zamiast wody można dodać mleko lub maslankę
* ciasto nie moze byc za scisle, wiec nie zalowac wody jesli np ziemniaki byly suche !
_______________
upiekłam wczoraj ten chleb. Jest wspaniały w smaku, wilgotny - polecam !
przepis pochodzi z forum www.der-Sauerteig.de

Składniki:
400 g 3-fazowego ciasta zakwaszonego z maki zytniej
250 g ziemniaków
600 g mąki żytniej chlebowej
ok 200 ml wody niechlorowanej (albo wiecej, tyle ile maka zabierze *)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół wg uznania
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować na miękko ok. 40-45 minut, obrać, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Mąkę przesiać na miskę i zmieszać z ziemniakami. W mieszaninie zrobić zagłębienie, dodać 400 zakwaszonego ciasta, sól oraz zioła i wszystko lekko zagnieść. Wodę dodawać stopniowo, tak, aby uzyskać lekko klejące ciasto. Nie wyrabiać za długo i nie za mocno!
Ciasto włożyć do miski, lekko oprószyć mąką i zostawić przykryte na ok. 40 minut.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak długo aż uzyskamy podwojenie objętości.
Pieczenie:
Powierzchnię chleba lekko zwilżyć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st C i piec w tej temperaturze 50 do 60 minut.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Inne wersje tego chleba:
- zamiast ziół można dodać 2 łyżki kminku
- lub 100 g podsmażonego boczku
- lub 2 łyżki grubo mielonego zielonego pieprzu
- zamiast wody można dodać mleko lub maslankę
* ciasto nie moze byc za scisle, wiec nie zalowac wody jesli np ziemniaki byly suche !
_______________
upiekłam wczoraj ten chleb. Jest wspaniały w smaku, wilgotny - polecam !
Ostatnią edycję dokonał moderator: